Diabetu sergančių vaikų kasdienybė be dūrių į pirštukus Lietuvoje prieinama ne visiems

Kiekvienais metais vaikams diagnozuojamas 1 tipo diabetas, autoimuninė liga, kai organizmas negamina arba gamina per mažai insulino. Norėdami geriau kontroliuoti šią daug iššūkių keliančią sveikatos būklę, kai kurie tėvai yra priversti palikti darbus ir tapti savo vaikų slaugytojais. Siekiant palengvinti gyvenimą po šios diagnozės, pasaulinė diabeto valdymo technologijų lyderė „Dexcom“ prisijungė prie Vilniaus vaikų ir jaunimo diabeto klubo „Diabitė“ pagalbos projekto, kurio metu vaikams suteikiama pirmoji nuolatinio gliukozės matavimo sistema.

Pagal sergamumo 1 tipo diabetu augimo tempus 2019 m. Lietuva užėmė 3 vietą pasaulyje.<br>„Pexels“ nuotr.
Pagal sergamumo 1 tipo diabetu augimo tempus 2019 m. Lietuva užėmė 3 vietą pasaulyje.<br>„Pexels“ nuotr.
Išvengti daugybės šių dūrių padeda nuolatinio gliukozės matavimo sistemos, kaip „Dexcom ONE“, leidžiančios nuolat stebėti gliukozės kiekį organizme nebadant pirštų – užtenka dėvėti nedidelį prietaisą ant kūno, kuris perduoda gliukozės rodiklius į išmanųjį telefoną.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Išvengti daugybės šių dūrių padeda nuolatinio gliukozės matavimo sistemos, kaip „Dexcom ONE“, leidžiančios nuolat stebėti gliukozės kiekį organizme nebadant pirštų – užtenka dėvėti nedidelį prietaisą ant kūno, kuris perduoda gliukozės rodiklius į išmanųjį telefoną.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 7, 2021, 2:11 PM

Tarptautinės diabeto federacijos (International Diabetes Federation) duomenimis, pasaulyje kasmet beveik 130 tūkst. vaikų ir jaunuolių iki 19 metų yra diagnozuojamas 1 tipo diabetas. Pagal sergamumo 1 tipo diabetu augimo tempus 2019 m. Lietuva užėmė 3 vietą pasaulyje. Sergančiųjų šia liga vaikų skaičius mūsų šalyje jau viršija tūkstantį. Jie gyvena su gyvybei pavojinga būkle kiekvieną dieną ir gali patirti rimtų komplikacijų, tokių kaip apakimas, galūnių amputacija, inkstų nepakankamumas arba tiesiog nepabusti vieną rytą po hipoglikeminės komos.

Tampa savo vaikų diabetologais

Vilniaus vaikų ir jaunimo diabeto klubo „Diabitė“ šiemet vykdyta apklausa socialiniuose tinkluose parodė, kad daugiau nei 50 proc. vaikų, turinčių 1 tipo diabetą, šeimose vienas iš tėvų, dažniausiai mama, turėjo atsisakyti karjeros galimybių, dirbti trumpiau arba visai išeiti iš darbo tam, kad galėtų padėti savo vaikui valdyti diabetą.

„Per keletą dienų nuo diagnozės tėvai turi virsti „kvalifikuotais slaugytojais–diabetologais“. Jie išmoksta leisti injekcijas, keisti adatas, matuoti glikemiją, skaičiuoti maistines vertes ir insulino dozes. Įsivaizduokite, kokią emocinę įtampą ir nuolatinį stresą išgyvena vaiko tėvai – užuot saugoję vaiką nuo skausmo, yra priversti nuolat jį sukelti“, – sako klubo „Diabitė“ valdybos narė Asta Adomaitytė.

A. Adomaitytė pratęsia, jog turintiems 1 tipo diabetą mažiausiai 12 kartų per dieną duriamas pirštas ir gliukomačiu matuojamas gliukozės kiekis organizme. Išvengti daugybės šių dūrių padeda nuolatinio gliukozės matavimo sistemos, kaip „Dexcom ONE“, leidžiančios nuolat stebėti gliukozės kiekį organizme nebadant pirštų – užtenka dėvėti nedidelį prietaisą ant kūno, kuris perduoda gliukozės rodiklius į išmanųjį telefoną. Deja, šios sistemos yra valstybės nekompensuojamos, nors minimaliausias būtinas, bet nepakankamas tinkamai ligos kontrolei juostelių ir lancetų kiekis kainuoja beveik tiek kiek ir jutiklis.

Nuolatinio gliukozės stebėjimo sistema

Daivos Jančiauskienės 13-metei dukrai Gabrielei 1 tipo diabetas buvo diagnozuotas spalio pabaigoje. Sužinojusi apie šią dukters sveikatos būklę, Daiva visą naktį praleido ieškodama informacijos internete ir jau kitą dieną susisiekė su „Diabitė“ organizacija. Pokalbio metu ji sužinojo apie klubo vykdomą iniciatyvą „Pirmasis sensorius“ ir galimybę gauti „Dexcom“ suteikiamą pirmąją nuolatinio gliukozės matavimo sistemą Santaros klinikose, Kauno klinikose ir Klaipėdos vaikų ligoninėje hospitalizuotiems vaikams.

„Neįsivaizduoju, kaip anksčiau žmonės versdavosi be nuolatinio gliukozės stebėjimo sistemos. Iš kitų tėvų, kurių vaikai diabetu serga jau po keliolika metų, girdėjau, kaip jiems tekdavo budėti prie darželio, kad prieš maistą patikrintų vaiko kraują. Po dviejų valandų – vėl ta pati procedūra. Kai kuriems jų net tekdavo išeiti iš darbų, nes koks darbdavys sutiks laikyti darbuotoją, kuris kas kelias valandas turi išvažiuoti? O ir vaikų pirštukai būdavo nuolat subadyti“, – prisipažįsta Daiva.

Pirmąją nuolatinio gliukozės matavimo sistemą dovanų gavusi Gabrielė nejaučia jokio diskomforto dėl ant rankos priklijuoto įrenginio – šis netrukdo nei miegoti, nei užsiimti aktyvia veikla. Priešingai, per pertraukas mokykloje paauglė gali pati stebėti gliukozės kiekį savo organizme, kurį rodo speciali programėlė telefone. Vos tik gliukozės kiekis sumažėja, ji apie tai perspėjama. Tokiu būdu, pasak Daivos, galima patogiai kontroliuoti diabetą.

Pirmoji sistema suteikiama

Nors daugelyje Europos Sąjungos (ES) šalių nuolatinės gliukozės matavimo sistemos yra kompensuojamos visiems, gyvenantiems su 1 tipo diabetu, Lietuvos šiame sąraše nėra.

„Nuo spalio mėn. bendradarbiaujant su „Diabite“ jau suteikėme 10 nuolatinio gliukozės stebėjimo sistemų vaikams. „Dexcom“ tikime, kad diabetą sėkmingai kontroliuoti galima be skausmo ir nuolatinio nerimo. Siekiame, kad nuolatinio gliukozės stebėjimo sistemos būtų lengviau prieinamos visiems pacientams, Lietuvoje sergantiems diabetu. Tačiau politiniai pokyčiai užtrunka, o vaikams turime palengvinti kasdienybę čia ir dabar“, – teigia „Dexcom“ globalių paslaugų EMEA regionui centro vadovė Vilniuje Rosita Vasilkevičiūtė.

„Diabitė“ valdybos narė A. Adomaitytė priduria, jog susirgusiems vaikams ypač svarbu nuo pat pirmųjų dienų formuoti teisingus diabeto kontrolės įpročius, kuriais jie vadovausis visą gyvenimą. Naujausios technologijos, kaip nuolatinio gliukozės matavimo sistema padeda išvengti skausmingų procedūrų tikrinant cukrų, todėl suteikia galimybę kurti pozityvius diabeto valdymo įpročius.

Pagalbos projektas „Pirmasis sensorius“ pradėtas įgyvendinti 2020 m. lapkritį, siekiant palengvinti susirgusių diabetu vaikų kasdienybę. Iki šios dienos vaikams ir jaunuoliams Lietuvos ligoninėse jau suteikti 44 sensoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.