Tėvai raginami aktyviau pasirūpinti vaikų dantimis: valstybės finansuojamų paslaugų sąrašas

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK) specialistai, bendradarbiaudami su Šilutės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuru, savivaldybės moksleivių tėvams pristatė informaciją apie vaikams skirtas odontologines paslaugas, kompensuojamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF).

Ligonių kasų atstovai moksleivių tėvams akcentavo, kad vaikams iki 18 metų dantų priežiūros ir gydymo paslaugas apmoka ligonių kasos.<br>123rf nuotr.
Ligonių kasų atstovai moksleivių tėvams akcentavo, kad vaikams iki 18 metų dantų priežiūros ir gydymo paslaugas apmoka ligonių kasos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-13 13:43

Ligonių kasų atstovai moksleivių tėvams akcentavo, kad vaikams iki 18 metų dantų priežiūros ir gydymo paslaugas apmoka ligonių kasos. Svarbu, kad būtų kreipiamasi į sveikatos priežiūros įstaigas, sudariusias sutartį su TLK dėl šių paslaugų teikimo. Antraip už suteiktas paslaugas reikės mokėti įstaigos nustatytomis kainomis.

Klaipėdos TLK Kontrolės skyriaus specialistai informavo, kad vaikams iki 14 metų yra galimybė nuolatinius krūminius dantis padengti silantais. Ši paslauga yra nemokama, nes išlaidos apmokamos iš PSDF. Vaikų dantų dengimas silantais yra ne tik efektyvi, saugi, tačiau ir visiškai neskausminga procedūra, kovai su itin tarp vaikų paplitusia liga – dantų ėduonimi. Laiku padengus vaikų dantis silantais, galima išvengti apie 80 proc. dantų ėduonies atvejų, o kartu – ir brangesnių bei sudėtingesnių dantų gydymo būdų.

Atkreiptas dėmesys į tai, kad sergantys burnos ertmės, žandikaulio ligomis, turintys įgimtos kaukolės ir veido kaulų formavimosi ydų, nuo šiol turės platesnį kompensuojamųjų ortodontinių aparatų pasirinkimą. Dėl ortodontinių aparatų teikimo sutartys yra sudarytos su 21 odontologijos įstaiga (jų sąrašą rasite čia).

Specialistai priminė, kad dėl minėtų paslaugų pirmiausia reikia kreiptis į gydytoją odontologą sveikatos priežiūros įstaigoje, prie kurios vaikas prirašytas. Prireikus odontologas vaiką siųs gydytojo ortodonto konsultacijai. Šis gydytojas ir spręs dėl ortodontinio aparato skyrimo tikslingumo.

Taip pat buvo informuota, kad vaikai iki 18 metų turi teisę į PSDF lėšomis kompensuojamą dantų protezavimą. Vaikams, kurių kramtymo sistema dar vystosi ir yra protezuojama laikinais dantų protezais, iš PSDF kompensuojama iki 300 eurų. Retesniais atvejais, kai reikalingas sudėtingesnis ir brangesnis gydymas, kompensuojama suma gali siekti iki 1800 eurų.

Klaipėdos TLK duomenimis, nuo šių metų pradžios iki lapkričio mėnesio dantų protezavimo paslaugas gavo 262 vaikai. Už šias paslaugas iš PSDF išleista 156 tūkst. eurų.

Ligonių kasos primena, kad už vaikų burnos ir dantų sveikatą bei teisingo burnos valymo įgūdžių įdiegimą vaikui yra atsakingi tėvai. Tad, kad dantys būtų sveiki, rekomenduojame vadovautis specialistų rekomendacijomis ir vaikų dantis tikrinti bent vieną kartą per pusę metų.

Bukletą apie odontologines paslaugas vaikams galite rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.