Kalėdinių dovanų karštinė užvaldė tėvus: įvardijo, kokias klaidas darome norėdami nustebinti vaikus

„Esu pasimetusi su dovanų rinkimu ir pirkimu, ieškau įvairių, tarsi reikia praktinių, tačiau iš kitos pusės norisi lavinančių dalykų. Ką dovanoti kitiems? Vyrauja didelis pasirinkimas ir didelis pasimetimas. Patarkite“, – naujienų portalo lrytas.lt rubrikos „Tėvams“ klausia mama Giedrė. 

Svarbu nepamiršti vaikams brangiausios dovanos – tai laiko drauge.<br> „Unsplash“ nuotr.
Svarbu nepamiršti vaikams brangiausios dovanos – tai laiko drauge.<br> „Unsplash“ nuotr.
 Svarbu nepamiršti vaikams brangiausios dovanos – tai laiko drauge.<br>„Unsplash“ nuotr.
 Svarbu nepamiršti vaikams brangiausios dovanos – tai laiko drauge.<br>„Unsplash“ nuotr.
 Svarbu nepamiršti vaikams brangiausios dovanos – tai laiko drauge.<br> „Unsplash“ nuotr.
 Svarbu nepamiršti vaikams brangiausios dovanos – tai laiko drauge.<br> „Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2021, 11:14 AM

Šiais metais socialiniuose tinkluose vyksta daug dalinimosi dovanų idėjomis, smulkieji kūrėjai jungiasi į grupes, dalinasi bendromis idėjomis ir ragina tai daryti kitus. Kas čia tokio vyksta? Kodėl šiais metais jaučiasi toks dovanų „bumas“? Mintimis dalinajasi „Family Lab Academy“ – visuminio ugdymosi šeimai akademijos įkūrėja, edukologė Jovita Starkutė ir „Family Lab Academy Klaipėda“ vadovė, integruotos kūrybos komunikacijos specialistė ir praktikė Simona Valantinė.

– Kodėl šiais metais visi taip susikoncentravę į dovanų pirkimą, paiešką? Kas gi tokio įvyko kito šiais metais?

– Tikriausiai jaučiamės skolingi vienas kitam per pastaruosius metus turėję gerokai mažiau socialinio kontakto, negalėję skirti kokybiško dėmesio savo artimiesiems. Todėl dovanos yra viso to išraiška, jomis norime išreikšti jausmus ir parodyti didesnį dėmesį nei iki šiol. Jei anksčiau kažkam dovanų nepirkdavome arba pirkdavome simboliškai, šiais metais norisi visus apdovanoti.

Tačiau ši dovanų pirkimo tendencija ryški ne tik šiais metais, tą pastebi vartotojiškumo procesus tyrinėjantys mokslininkai. Vieni minimalizuoja daiktus namuose ir kuria aplinką remdamiesi sumanios visuomenės principais, kitiems šios tendencijos nėra aktualios. Visa tai gaju ir kitose gyvenimo srityse, kultūroje, vertybėse, santykiuose, o švenčių metu išryškėja per produktų ir paslaugų pirkimą.

– Kokios dovanos vertingiausios vaikams?

– Čia labai nuo daug ko priklauso: vaikų amžiaus, šeimos tradicijų, puoselėjamų vertybių ir tam tikra prasme vertinamų dalykų bei ko tėvai siekia mokyti jomis savo vaikus. Socialinėje erdvėje vyrauja keletas požiūrių, ir tikriausiai jie abu teisingi.

Vieni koncentruojasi į minimalizmą, dovanų keitimąsi, įdomias rankų darbo pakuotes ar produktus, simbolinių dovanų gamybą.

Kiti stengiasi atsigriebti už prarastą laiką ir mėgautis gyvenimu, akimirkomis, nes nežinome, kas laukia. Todėl ir dovanos vaikams skirtingos.

Tačiau žiūrint iš pedagoginės pusės, svarbu nepamiršti vaikams brangiausios dovanos – tai laiko drauge. Kad ir kokios dovanos bebūtų, svarbu skirti laiko vienas kitam, pokalbiams, diskusijoms ir vertybių formavimui, kas šiame laikotarpyje yra labai svarbu.

– Kaip jas tikslingai atsirinkti? Kuo domėtis? Ką patartumėte?

– Renkant dovanas mažiausiems ir ne tik jiems, labai svarbu atsiriboti nuo savųjų poreikių. Nes dažnai norime kitiems dovanoti tai, ko norime patys. Svarbu identifikuoti kito asmens poreikius, interesus, ką mėgsta ir kuo gyvena, kokiais dalykais domisi, kokia gyvenimo filosofija gyvena ir kokius daiktus namuose vertina.

Dažnai dovanas ir mažiesiems dovanojame ne pagal tai, kuo domisi vaikas, kas jam įdomu, o pagal tai, kurią sritį norime stiprinti ir ką patobulinti, pvz., jei vaikas nepiešia, dovanojame piešimo lentas, kad pastiprintume šį įgūdį, jei nerašo ir nepažįsta raidžių, dovanojame dedamą abėcėlę, nes norime, kad vaikas išmoktų raides.

Kartais tėvai pamiršta koncentruotis į stipriąsias vaiko puses, o tokių ypatingų švenčių metu skatiname pagalvoti ir apie tai. Tenka pastebėti, kad dovanoti laiką, patyrimus ir įspūdžius kartu, užsiėmimus darosi vis populiariau.

– Įvairiausiuose šeimų forumuose vyrauja nemažai klausimai apie tai, kad patarkite, kokias dovanas dovanosite, jog trūksta idėjų ir pan.? Čia trūksta kūrybiškumo ar kažkas kito?

– Galbūt ir trūksta idėjų. O galbūt norisi rasti įdomesnių, prasmingesnių, suaugusiųjų ir vaikų poreikius ir interesus atitinkančių bei dar nematytų dovanų. Juk dažnai reikalingus daiktus įsigyjame nelaukdami švenčių, todėl natūraliai dairomės naujų idėjų siekdami, kad dovanos būtų išties reikalingos ir naudojamos.

Galima pastebėti, kad iniciatyvos pasidalinti dovanų idėjomis galimai kyla ir iš to, jog norima palaikyti smulkiuosius verslus, jų idėjas ir kūrybą bei skatinti jomis dalintis kitus. Ir tai labai svarbu, nes tai tikriausiai metuose yra tik kelios šventės, kurių metu žmonės taip intensyviai dalinasi ir tai ragina daryti kitus, kyla įvairiausios bendros viešinimo idėjos, kurios sujungia.

Turite klausimų ankstyvojo ugdymo specialistams? Siųskite tevams@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.