Dovanų pakavimo dirbtuvėlės su vaikais: įtraukite mažuosius į nuotaikingą procesą

Kalėdos – metas, kai norime dovanoti pačias brangiausias dovanas savo artimiesiems. O kokios dovanos yra pačios brangiausios? Iš tiesų daug kainuojančios ar mielos širdžiai?

Dovanų pakavimas gali tapti itin smagia veikla visai šeimai.<br>„Pexels“ nuotr.
Dovanų pakavimas gali tapti itin smagia veikla visai šeimai.<br>„Pexels“ nuotr.
J.Starkutė primena, kad svarbu rinkti dovanas taip, kad jos būtų skirtos ne tik mažyliui, bet ir visai šeimai.<br>Asmeninio albumo nuotr.
J.Starkutė primena, kad svarbu rinkti dovanas taip, kad jos būtų skirtos ne tik mažyliui, bet ir visai šeimai.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Simona Valantinė pataria renkant mažiesiems Kalėdų dovanas reikėtų atkreipti dėmesį į vaikų amžių, individualius interesus ir poreikius.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Simona Valantinė pataria renkant mažiesiems Kalėdų dovanas reikėtų atkreipti dėmesį į vaikų amžių, individualius interesus ir poreikius.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Dovanas galite papuošti vaikų kurtais akcentais.<br>„Family Lab Academy“ nuotr.
Dovanas galite papuošti vaikų kurtais akcentais.<br>„Family Lab Academy“ nuotr.
 Dovanas galite papuošti vaikų kurtais akcentais.<br> „Family Lab Academy“ nuotr.
 Dovanas galite papuošti vaikų kurtais akcentais.<br> „Family Lab Academy“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 25, 2021, 4:07 PM

Metų virsmo šventės neapsieina be simbolikos, papročių, įvairių ritualų. Kiekviena šeima renkasi, ką nori parodyti ir perduoti ateities kartoms, – akcentuoti Kalėdų Senelį ir dovanas ar papročius, tradicijas ir ritualus. Todėl svarbu nuspręsti – norite perduoti vaikams šių švenčių formą ar turinį ir prasmę.

„Keliaukite į šventes neskubėdami, per ramų pasiruošimą ir šventės laukimą, skirdami kuo daugiau laiko pabuvimui drauge“, – patarė edukologė, „Family Lab Academy“ Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje įkūrėja Jovita Starkutė.

Šios ugdymo akademijos filialo Klaipėdoje vadovė Simona Valantinė pritarė, kad kuriant jaukumą namuose reikia įtraukti ir vaikus – kartu puošti eglę, kurti vainikus, kitus svarbius šios šventės simbolius.

Taip pat kartu su vaikais kepti kalėdinius sausainius, gaminti dovanėles artimiesiems ir draugams.

O leidžiant laiką drauge kalbėtis apie ateinančių švenčių prasmę, istoriją, tradicijas ir jų reikšmę.

– Daugelis šeimų nuo pat vaiko gimimo susiduria su klausimu – kiek Kalėdų dovanų dovanoti, kokio dydžio? Kaip reikėtų tas tradicijas kurti?

S.Valantinė: Renkant mažiesiems Kalėdų dovanas reikėtų atkreipti dėmesį į vaikų amžių, individualius interesus ir poreikius. Jei mažylis dar tik pradeda šliaužioti, patartume rinktis fizinę mažylio raidą skatinančias ir lavinančias dovanas, kurios padėtų kūdikiui judėti.

Nuo vienų metų – pažintinę ir socialinę-emocinę raidą lavinančias priemones, kurios padėtų drauge tyrinėti ir kalbėti apie tuos dalykus, kurie nėra matomi ar lengvai pasiekiami.

O vyresniesiems galima rinktis kalbinės raidos lavinimo priemones, kurios ugdytų mažylio kalbą, skatintų domėtis pasauliu iš įvairių pažinimo šaltinių. Vyresniesiems itin vertingos dovanos gali būti kūrybiniai rinkiniai, į kurių panaudojimą turi įsitraukti ir tėvai.

J.Starkutė: Svarbu rinkti dovanas taip, kad jos būtų skirtos ne tik mažyliui, bet ir visai šeimai. Su jomis tiek tėvai, tiek vaikai mokytųsi leisti laiką drauge, įtrauktų ir mažiausius, ir didžiausius šeimos narius, formuotųsi tvirtas ir stiprus ryšys.

– Ar verta dovanas vaikams gaminti patiems? Kas tai galėtų būti?

J.Starkutė: Su vyresniais vaikais patartume Kalėdų dovanas gaminti patiems. Tai gali būti puiki šeimos tradicija ar kuriamas naujas ritualas, kai ne tik dovanojamos dovanos, bet ir kuriamos papildomos. O bendras laikas – didžiausia dovana, kurią galime padovanoti vieni kitiems.

Tai svarbu ne tik artėjant šventėms, bet ir visada. Tačiau apie tai dažniau susimąstome prieš šventes.

Vienas paprasčiausių, bet vaikams įdomiausių dalykų yra kalėdinių kūrybinių dėžių kūrimas. Tai šeimos vakarams suteikia daug žaismingumo dirbant su modelinu, konstruojant, statant.

Mokant vaikus mažinti vartotojiškumą reikėtų surinkti jau turimas tokias dėžes, o naujų galima pasigaminti iš namuose randamų medžiagų – pagal tematiką, skirtingas istorijas. Ir tuomet pasinaudojus šių dėžučių turiniu leisti vakarus kartu su mažyliais dėliojant kūrybines dovanėles kitiems.

– Ar verta dovanoti dovanas kūdikiams, kuriems Kalėdos dar mažai suprantamos?

J.Starkutė: Dovanodami parodome dėmesį, skiriame savo mintis ir laiką. Dovanodami dovanas mažyliui parodome dėmesį jų tėvams. O tėvai dovanodami dovanas savo mažyliui mokosi skirti laiką vienas kitam, tai svarbu tradicijų ir vertybių formavimui.

Atsiradus naujam šeimos nariui tėtis ir mama kalbasi, vertina ir sprendžia, ko reikia mažyliui, tad toks laikas tampa svarbus bendriems pokalbiams ir laikui drauge. O dovanoti mažyliams tikrai verta, juolab kai tiek daug įdomių idėjų jiems lavinti galima rasti!

S.Valantinė: Galbūt tai bus puiki proga įteikti judėjimą skatinantį žaislą ką tik pradėjusiam šliaužioti ar ropoti mažyliui.

Tai ne tik paįvairins rutiną ir sukurs šventinę nuotaiką, bet ir bus naudinga mažyliui šiame raidos etape.

– Ar geriau vaikams dovanoti daug mažų dovanėlių, o gal vieną didesnę?

S.Valantinė: Yra įvairių nuomonių, kiek dovanų turėtų gauti atitinkamo amžiaus vaikai. Pastaruoju metu darosi populiari keturių dovanų taisyklė: pirma – tai, ko nori vaikas, antra – tai, ko reikia vaikui, trečia – nauja apranga, ketvirta – nauja knyga.

Vertėtų atsižvelgti į kiekvieno vaiko poreikius ir situaciją vertinti pagal šeimos galimybes, suvokimą, tradicijas, tad vieno teisingo atsakymo nėra. Išties svarbiau daryti tai, kas ne tik džiugina mažuosius, bet ir sukuria ritualus visai šeimai. Jeigu tai bus advento kalendorius su daug mažų dovanėlių ar idėjomis bei užduotimis ilgiems žiemos vakarams, kodėl gi ne?

– Vaikai mato reklamas ir dažnai užsiprašo konkrečių žaislų. Kiek atsižvelgti į šį sąrašą?

S.Valantinė: Matyti vaiko poreikius ir girdėti jo norus svarbu visiems tėvams, tačiau derėtų išlaikyti pusiausvyrą. Tikriausiai ir suaugusiesiems smagu gauti tai, apie ką svajoja. Žinoma, ne visuomet tai įgyvendinama, todėl gali tekti patirti nusivylimų. Tai nesunkiai turėtų pavykti išspręsti kalbantis su vaiku ir parodant tikrąjį dovanojimo, turiningo laiko kartu džiaugsmą.

Svarbiausia šventiniu laikotarpiu sustoti ir mėgautis kiekviena akimirka, todėl patartume rinktis dovanas, kurios ne tik džiugins, lavins, bet ir įtrauks daugiau šeimos narių į kūrybos procesą.

Pakuokite dovanas su mažaisiais

- Dovanų pakavimas gali tapti itin smagia veikla visai šeimai. Įtraukite namiškius ir tamsius žiemos vakarus paverskite jaukiu šeimos laiku. Apie žaismingą dovanų pakavimą papasakojo „Family Lab Academy“ edukologės, knygos „Kaip auginti savarankiškus, kūrybingus vaikus“ bendraautorės Jovita Starkutė ir Indrė Neimantė. Jos pasidalijo keturiomis idėjomis, kaip galima supakuoti ir papuošti šventines staigmenas.

Burbulinis dovanų pakavimo popierius

- Kartu su vaikais pasigaminkite popieriaus Kalėdų dovanoms. Reikės: vienspalvio popieriaus, minkštų pūkuotų kamuoliukų „pom pom“, skalbinių segtukų (nebūtinai), dažų.

- Ištieskite popierių, pūkuotus kamuoliukus prisekite segtuku, merkite į norimos spalvos dažus ir štampuokite ant popieriaus. Nepamirškite padažyti ir pirštukų – štampuojant jais irgi išeina burbuliukai, o pats procesas mažyliams sukelia daug džiaugsmo. Leiskite jūsų kūriniui visiškai išdžiūti ir tuomet galite supakuoti norimas dovanas. Šia veikla lavinsite smulkiąją motoriką, akių ir rankų koordinaciją, ugdysite meninius įgūdžius.

Kalėdinės aplikacijos

- Dovanas galite papuošti jūsų su vaikais sukurtomis kalėdinėmis dekoracijomis. Reikės: popieriaus, klijų, flomasterio ar žymeklio, žirklių (nebūtinai), spalvoto popieriaus.

- Ant popieriaus nupieškite norimą piešinį (eglutę, sniego senį, snaigę ar daug mažų burbuliukų). Paprašykite vaikų rankomis suplėšyti ar žirklėmis sukarpyti spalvotą popierių į nedidelius gabalėlius. Tuomet klijais klijuokite ant popieriuje esančio piešinio ir sukursite išskirtinę aplikaciją. Tokiu būdu lavinsite kirpimo, klijavimo įgūdžius, tikslumą ir stiprinsite vaiko pirštus.

Margintas dovanų pakavimo popierius

- Kurdami šį popierių įsijunkite klasikinę muziką ir pasilinksminkite kartu. Reikės: popieriaus, dažų, didesnių teptukų.

- Pasitieskite popierių patogioje taškyti vietoje, pavyzdžiui, vonioje. Pasirinkite mėgstamų spalvų dažus, juos pamaišykite su vandeniu, nes turi būti skysti, patogūs taškyti, ir taškykite. Mėgaukitės procesu!

Dovanų dekoracija

- Papuoškite supakuotas dovanas pačių kurtomis dekoracijomis, ant kurių galite užrašyti vardus ar linkėjimą. Reikės: vienoms kortelėms – kartono ir siūlo, kitoms – medinių pagaliukų, blizgučių ir klijų.

- Iš kartono iškirpkite apskritimus ir įkirpkite iš šonų beveik iki vidurio. Siūlą perkiškite per atsiradusius tarpus – taip gausite snaigę. Iš medinių pagaliukų galite suklijuoti eglutę, žvaigždę ar snaigę, o patepus klijais ir pabarsčius blizgučių ji taps puikia dekoracija. Taip pat vaikščiodami miške ar parke pasirinkite kankorėžių, šakelių, pagaliukų, kurie vėliau irgi gali tapti puikia dovanų puošmena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.