Akių ligų gydytojai perspėja, kad dėl pandemijos padaugės trumparegių vaikų

Vokietijos akių ligų gydytojų teigimu, dėl koronaviruso pandemijos gali padaugėti trumparegių vaikų.

Dėl riboto laisvalaikio lauke ir ilgalaikio priverstinio buvimo namuose, kai dėl karantino uždaromos mokyklos, tarp vaikų padaugės trumparegių, perspėja specialistai.<br>123rf nuotr.
Dėl riboto laisvalaikio lauke ir ilgalaikio priverstinio buvimo namuose, kai dėl karantino uždaromos mokyklos, tarp vaikų padaugės trumparegių, perspėja specialistai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2022, 3:31 PM, atnaujinta Jan 2, 2022, 7:08 PM

Dėl riboto laisvalaikio lauke ir ilgalaikio priverstinio buvimo namuose, kai dėl karantino uždaromos mokyklos, tarp vaikų padaugės trumparegių, perspėja specialistai.

„Reikia numanyti, kad pandemijos metu vaikų trumparegystės (miopijos) atvejų jau padaugėjo dėl per didelio mobiliųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių naudojimo, kai šių įrenginių ekranai laikomi per arti akių. Duomenų apie tai dar neturime, tačiau ankstesni tyrimai sufleruoja apie tokias pasekmes“, – naujienų agentūrai dpa sakė Vokietijos profesinės oftalmologų asociacijos atstovas Ludgeris Wollringas.

Pasak eksperto, norint išvengti vaikų trumparegystės labai svarbus veiksnys yra dienos šviesa. Anot jo, net ir blausi dienos šviesa akims geriau už dirbtinį apšvietimą.

Paklausus, kokie požymiai išduoda, kad vaikas turi regėjimo problemų, Medicinos diagnostikos ir gydymo centro vaikų oftalmologė Aušrinė Misevičė pabrėžė, jog yra įvairių požymių, kurie gali išduoti regėjimo sutrikimus, ir paprastai tėvai puikiai juos pastebi.

„Paprasčiausias požymis – vaikas nebemato, kas užrašyta ant lentos. Reikėtų atkreipti dėmesį, ar mažas vaikas pastebi ir renka trupinius (paprastai jie labai mėgsta tai daryti), ar mato padangėje skrendantį paukštį, lėktuvą, ar laiko galvytę ir žiūri tiesiai, ar nežvairuoja, ar daugmaž vienodi abiejų akių vyzdžiai (jų dydis ir spalva), ar itin dažnai, ar net nuolat netrina akių, net nenorėdami miegelio. Reikėtų atkreipti dėmesį, ar mokyklinukams nėra sunkumų skaitant, rašant, ar nesiskundžia itin dideliu nuovargiu“, – pataria medikė.

Tėvai (jeigu patys gerai mato arba jų regėjimas tinkamai koreguotas) gali bent apytiksliai patikrinti vaiko regą palygindami, ar atvažiuojančio autobuso, troleibuso numerį pamato iš daugmaž vienodo atstumo. Kilus abejonėms ar pastebėjus ką nors neįprasto, rekomenduojama apsilankyti pas akių ligų gydytoją.

Kas kiek laiko reikia tikrinti vaiko akis – griežtų reikalavimų nėra. Tai – tėvų apsisprendimas. Kodėl oftalmologo apžiūra privaloma tik prieš pradedant lankyti mokyklą? Gydytojos A. Misevičės teigimu, ši apžiūra svarbi, kad vaikas galėtų gerai matyti lentą, išmoktų skaityti ir rašyti. Tačiau norint būti tikriems, ar vaiko akys sveikos ir rega gera, patariama kasmet profilaktiškai apsilankyti pas oftalmologą. Profilaktinė akių patikra padeda išvengti arba laiku diagnozuoti ir koreguoti bei gydyti tiek refrakcijos ydas, ambliopiją (akies tinginystę), žvairumą, tiek itin rimtas akių ligas (įgimtą kataraktą, glaukomą, akių navikus ir kt.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.