Taisyklės, kaip rinkti patalynę vaikams: vieno dalyko kūdikiams nereikia

Naujo šeimos nario atsiradimas – ne tik didelis džiaugsmas, bet ir atsakomybė. Pačiais mažiausiais norisi pasirūpinti kaip tik įmanoma geriau. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti mažylių miegui. Jo kokybę galima užtikrinti pasirinkus tinkamą patalynę.

Įprasta pagalvė kūdikiams nėra reikalinga.<br>„Pexels“ nuotr.
Įprasta pagalvė kūdikiams nėra reikalinga.<br>„Pexels“ nuotr.
Paaugus vaikui itin plonas pagalves galima keisti didesnėmis.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Paaugus vaikui itin plonas pagalves galima keisti didesnėmis.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-01-24 14:17

Patarimais, kaip išsirinkti tinkamą patalynę kūdikiams, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį, ko nepamiršti augant vaikui, dalijasi natūralių audinių specialistė ir vilnos gaminių kūrėjų „Flokati“ atstovė Žydrūnė Ragelė.

Pagalvės kūdikiams

Įprasta pagalvė kūdikiams nėra reikalinga, ją naudojant mažylio smakras gali įsiremti į krūtinę, dėl to jam bus sunku kvėpuoti.

„Mažyliui sustiprėjus galima rinktis ypač plonas 2-3 centimetrų storio pagalves. Ji turėtų būti tvirta, bet ne itin kieta. Tokios pagalvės sudėtis turėtų būti kuo natūralesnė. Įvairūs pūkai ar plunksnos gali sukelti alergijas, taip pat tokie užpildai greitai sudrėksta, ima veistis dulkių erkutės. Todėl siūloma rinktis medvilnės ir vilnos derinio pagalvėles“, – pasakojo specialistė.

Antklodės kūdikiams

Nuo seniausių laikų vilna buvo naudojama kūdikių lopšiams iškloti, nes naujagimių organizmas pats kurį laiką apsisaugoti nuo perkaitimo ar atvėsimo negali.

„Vilna mažiesiems parenkama ne tik dėl šilumos – ji stimuliuoja odoje esančius receptorius, kurie skatina kraujotaką ir naujagimio kvėpavimo procesą. Dėl šių priežasčių vilnonę patalynę kūdikiams rekomenduojama rinktis nuo pirmų dienų. Tokio tipo antklodės prisitaikydamos prie temperatūros pokyčių apsaugo mažylius tiek nuo perkaitimo, tiek nuo sušalimo“, – teigė moteris.

Pasak jos, miego metu, kai kūdikiai aktyviai juda, antklodę galima keisti specialiais miegmaišiais. Taip tėvai galės būti tikri, jog nakties metu mažylis nesušals.

Čiužinio paklotai kūdikiams

Vertėtų atkreipti dėmesį ir į pakloto svarbą. Įprastos paklodės nesuteikia šilumos, jas reikia apšildyti savo kūno šiluma.

„Natūralaus pluošto paklotai pasižymi savybe šildyti iškart, kai prie jų yra prisiliečiama. Jie padės išvengti tiek perkaitimo, tiek sušalimo. Tad kūdikiams, ypač gimusiems šaltuoju metų laiku, puikiai tiks vilnonis ar medvilinis paklotas“, – teigė Ž. Ragelė.

Anot moters, vaikai yra linkę į dažnesnius susirgimus, kurių metu prakaitavimas nėra išvengimas. Drėgna patalynė tikrai negelbėja norint greičiau pasveikti. Tad tokiu atveju siūloma rinktis natūralaus pluošto audinius.

Antklodės ir pagalvės paaugusiems vaikams

Vaikams paaugus apleisti jų miego nereikėtų. Antklodes, kurių dydis 95x135 cm (ar panašus) reikėtų keisti į didesnes, kai vaikams sueina 3-4 metai. Geriausia rinktis 100 proc. medvilnės užvalkalus, kurie yra pralaidūs orui.

„Oro pralaidumą užtikrinti būtina, nes kitaip kūnas miego metu pradės prakaituoti. Tai ypač svarbu jei jūsų vaikas linkęs į ligas, karščiavimą. Tokiu atveju siūloma rinktis vilnonę patalynę. Dėl savo struktūros vilna sukuria termoizoliacinį barjerą, kuris apsaugo kūną nuo karščio bei šalčio, sugeria ir išgarina drėgmę“, – mini specialistė.

Paaugus vaikui itin plonas pagalves galima keisti didesnėmis. Pasak specialistės, geriausia rinktis tokias, kurių užpildą galima lengvai reguliuoti patiems.

„Taip prailginsite pagalvės naudojimo laiką. Galėsite pildyti pagalvę augant vaikui, taip pat koreguoti ją pagal miego įpročius. Juk kiekvienas mėgstame miegoti ant skirtingo dydžio pagalvių. Vieni mėgsta aukštesnes, kiti žemesnes pagalves. Tai priklauso ir nuo vaiko ūgio bei brandos“, – teigė moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.