Jaunųjų krepšininkų treneris: 10–17 metų vaikams labiausiai trūksta laiko pavalgyti ir išsimiegoti

Remiantis naujausiais Lietuvos higienos instituto duomenimis, Lietuvoje per penkerius mokslo metus normalaus svorio mokinių dalis (2016–2021 m. m.) sumažėjo 4,5 proc. Įvertinus 7–17 metų mokinių kūno masės indeksą (KMI), pernai (2020–2021 m. m.) antsvorio turėjo 17,5 proc. mokinių, nutukimas diagnozuotas 8,2 proc. vaikų, o 11,1 proc. moksleivių svoris buvo per mažas. Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) komandos „Vilniaus duona“ treneris Karolis Čyžius, treniruojantis 10–17 metų vaikus, pastebi, jog jiems dažnai trūksta disciplinos ir žinių, kaip tinkamai maitintis, ir pataria, ką daryti tėvams, kad vaikai išvengtų energijos duobių ir pervargimo.

„Po treniruotės greičiau atsigauti padės užkandis, pavyzdžiui, sumuštinis su viso grūdo duona ir daržovėmis, švieži arba džiovinti vaisiai ar nedidelė sauja riešutų“, – sako K. Čyžius.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
„Po treniruotės greičiau atsigauti padės užkandis, pavyzdžiui, sumuštinis su viso grūdo duona ir daržovėmis, švieži arba džiovinti vaisiai ar nedidelė sauja riešutų“, – sako K. Čyžius.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
K. Čyžius pabrėžia, kad daugiau nei du trečdaliai vaikų maitinasi prabėgomis – pakeliui į treniruotę tiesiog užsikemša traškučiais, greituoju maistu, šokoladais, užsigeria saldžiomis sultimis ar gazuotais gėrimais.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
K. Čyžius pabrėžia, kad daugiau nei du trečdaliai vaikų maitinasi prabėgomis – pakeliui į treniruotę tiesiog užsikemša traškučiais, greituoju maistu, šokoladais, užsigeria saldžiomis sultimis ar gazuotais gėrimais.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 27, 2022, 1:51 PM

SKM treneris K. Čyžius pabrėžia, kad daugiau nei du trečdaliai vaikų maitinasi prabėgomis – pakeliui į treniruotę tiesiog užsikemša traškučiais, greituoju maistu, šokoladais, užsigeria saldžiomis sultimis ar gazuotais gėrimais. Kai toks maistas vartojamas chroniškai, vaikai greitai pervargsta, lėčiau atsigauna po intensyvių treniruočių, nesugeba susikoncentruoti.

„Primename tėvams, kad sportuojančiam vaikui dažnai reikia pagalbos planuojant savo dienos ritmą. Pusryčiai, mokykla, pietūs, treniruotė, vakarienė, galiausiai tinkamas metas miegui – remkitės tokia paprasta dienos režimo struktūra ir pamatysite, kaip jūsų vaikas staiga geriau susikaupia, gauna geresnius įvertinimus mokykloje ar pelno daugiau taškų per rungtynes“, – sako komandos treneris.

Svarbiausia – dienos režimas

Tėvams jis pataria padėti sportuojantiems vaikams susireguliuoti dienos ritmą taip, kad energijos nepritrūktų: užtikrinti, kad vaikas pakankamai išsimiegotų, išmokyti, kad pusryčiai – vienas svarbiausių dienos valgių, pasirūpinti, kad vaikai turėtų sveikatai tinkamų užkandžių, kad pakeliui neprisikimštų greitojo maisto, laiku pavalgytų vakarienę ir pan.

„Mūsų auklėtiniai yra skirtingo amžiaus, tad vienuolikmečiui ir šešiolikmečiui reikalinga pagalba gali būti labai skirtinga. Tėvai gali atžaloms padaryti didžiulę paslaugą visam gyvenimui laiku įpratinę prie vaikui tinkančio ir, svarbiausia, pastovaus mitybos ir miego ciklo. Aišku, svarbu ir pačių tėvų gyvenimo būdas, nes ką nors išmokyti pastovios rutinos, jeigu namie jos tiesiog nėra, tikrai sudėtinga“, – kalbėjo treneris.

Angliavandeniai – geriausias energijos šaltinis sportininkui

Kad būtumėte sveiki ir energingi, naudinga valgyti įvairų maistą, kuriame pakankamai baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų ir mineralų, gerti pakankamai vandens. O sportuojantiems vaikams ypač svarbu gauti pakankamai angliavandenių, nes jie yra pagrindinė energija esant intensyviam fiziniam aktyvumui.

SKM auklėtiniams ir jų tėvams K. Čyžius rekomenduoja į mitybos ciklą įtraukti kuo daugiau angliavandenių. Svarbiausia, pasak trenerio, tinkamai pasirinkti jų šaltinį: jis pataria vengti saldumynų, ypač prieš rungtynes ar treniruotes, bet drąsiai stiprintis grūdiniais produktais, tokiais kaip viso grūdo ruginė ar kvietinė duona, duonelė, ryžiai, įvairios kruopos. Lengvai virškinamų ir greitai energijos suteikiančių angliavandenių gausu ir vaisiuose bei daržovėse (bulvėse, burokėliuose, morkose, ropiniuose šakniavaisiuose).

Riebalai – ilgalaikė energija

Aktyviai sportuojant raumenys greitai sudegina angliavandenius ir jiems reikia riebalų, kad gautų ilgalaikės energijos. Kaip ir angliavandeniai, ne visi riebalai yra vienodai vertingi. Rinkitės sveikatai palankius nesočiuosius riebalus, kurių yra daugumoje augalinių aliejų, žuvyje, avokaduose, riešutuose ir sėklose.

Venkite transriebalų – iš dalies hidrintų aliejų (jų gausu pusfabrikačiuose) – ir sočiųjų riebalų, esančių riebioje mėsoje ir pieno produktuose. Derėtų stengtis susiplanuoti dieną taip, kad nuo pietų, kai valgomas riebesnis maistas, iki treniruotės liktų bent dvi su puse valandos.

„Jei jūsų treniruotė 16 val., geriausia pietus valgyti 13.30 val. Nepamiršti vandens. O po treniruotės greičiau atsigauti padės užkandis, pavyzdžiui, sumuštinis su viso grūdo duona ir daržovėmis, švieži arba džiovinti vaisiai ar nedidelė sauja riešutų“, – sako K. Čyžius.

Režimas – geriausia, ką galite duoti vaikui

Susikurti ir išlaikyti tinkamą mitybos ir poilsio režimą yra pastovus, kasdienis darbas. Tačiau, pasak krepšinio komandos trenerio, tai yra vienintelis būdas užtikrinti, kad vaikai nepervargtų ir galėtų siekti bet kurio sporto aukštumų. „Visada sakau, kad vienintelis ir svarbiausias sportuojančių jaunuolių tėvų darbas – padėti suplanuoti vaiko dienotvarkę, o ypač mitybą taip, kad jis ar ji galėtų išnaudoti visą savo potencialą. Be to, taip sukursite stabilų pagrindą tolesnei vaiko raidai, net jeigu sportas ir nebus pagrindinis vaiko užsiėmimas“, – tikina jau daugiau nei dvylika metų trenerio duoną valgantis vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.