Pedagogė pataria, kuo pakeisti taip mėgstamą vaikų laiką prie ekranų

Kartais pasitaiko nenumatytų atvejų, kai prireikia greitai atsitraukti nuo vaiko ir surasti, kuo jis galėtų užsiimti vienas. Tai ypač aktualu turintiems mažesniu vaikus, kurie savarankiškai žaidžia itin trumpą laiką. Tad kaip tuo metu užimti vaiką? Ar vienintelis veiksmingas būdas išmaniosios technologijos, kurios tikrai įtraukia ilgam? Patirtimi ir įžvalgomis šia tema dalijasi „Family Lab Academy“ Klaipėdoje vadovė ir mokytoja Indrė Neimantė.

Vaikai, gimę nuo 2010 m., vadinami alfa kartos vaikais, kuriuos nuo gimimo lydi išmaniosios technologijos.<br>„Unsplash“ nuotr.
Vaikai, gimę nuo 2010 m., vadinami alfa kartos vaikais, kuriuos nuo gimimo lydi išmaniosios technologijos.<br>„Unsplash“ nuotr.
Pedagogė Indrė Neimantė pastabi, kad vienas pirmųjų ženklų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį – kaip vaikas reaguoja, kuomet reikia atsitraukti nuo išmaniojo įrenginio.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Pedagogė Indrė Neimantė pastabi, kad vienas pirmųjų ženklų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį – kaip vaikas reaguoja, kuomet reikia atsitraukti nuo išmaniojo įrenginio.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Family Lab Academy“ nuotr.
„Family Lab Academy“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 29, 2022, 11:51 AM

– Kodėl šiuolaikinius vaikus taip traukia išmaniosios technologijos? Ar elektroninės priemonės gali atstoti ugdymo priemones?

– Vaikai, gimę nuo 2010 m., vadinami alfa kartos vaikais, kuriuos nuo gimimo lydi išmaniosios technologijos.

Taip pat tai yra vaikai, kuriems būdingas noras informaciją gauti iškart, juos greitai apima nuobodulys, jie gali atlikti daug darbų vienu metu, tačiau susikoncentruoti ties viena veikla ilgam laikui darosi sudėtinga. Tuo pačiu tai yra ir vaikai – prasmės ieškotojai, kurie visame kame ieško logikos, užduodami klausimus ir bandydami išsiaiškinti būtinumą ir visa ko prasmę.

Kalbant apie elektronines priemones, kaip ugdomąsias priemones, tikrai galime jas naudoti tokiais tikslais – yra puikių programėlių, kurios ugdo įvairius gebėjimus. Mokslininkų nuomonių šia tema yra įvairių, tačiau dažniau kalbama apie tai, kad naudojimasis išmaniosiomis technologijomis labiau siejamas su neigiamomis nei teigiamomis vaiko raidos pasekmėmis.

– Kokie yra pavojaus ženklai, kuomet jau reikėtų sunerimti?

– Vienas pirmųjų ženklų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį – kaip vaikas reaguoja, kuomet reikia atsitraukti nuo išmaniojo įrenginio – nuliūsta, supyksta ar atsitraukia ramiai ir greitai susiranda kitos veiklos, su malonumu įsitraukia į jūsų siūlomą veiklą? Ar vaikas nuolat kalba apie programėlių turinį, ar tai vienintelis pokalbių ir žaidimų objektas? Ar vaikas atrodo nuolat pavargęs, suirzęs ir atitolęs nuo kitų? Šie kriterijai leis jums įsivertinti situaciją šeimoje ir, jei yra poreikis, imtis veiksmų.

– Kaip spręsti problemą, jei jaučiame, kad naudojimasis išmaniosiomis technologijomis tampa nevaldomomis ir dažnai konfliktų priežastimi? Kaip susidoroti su pykčio priepuoliais?

– Visų pirma, sudarykite planą, kiek ir kada vaikas praleis laiko prie išmaniųjų įrenginių. Planą sudarykite kartu arba bent pasitarkite, paaiškinkite vaikui, kodėl taip darote, kad pradžioje gali būti sunku ir kils nepasitenkinimas, tačiau visa tai dėl vaiko gerovės ir sveikatos. Kuomet kyla pykčio priepuoliai, ramiai ir kantriai laukite, nemoralizuokite.

Vaikai pyksta ne dėl to, kad nesupranta, kodėl taip elgiamasi, bet dėl to, kad nepatinka. Laikykitės savo plano ir kalbėkite tik tuomet, kai vaikas aprims. Jis supras, kad teigiamas elgesys iššaukia teigiamą dėmesį.

– Ką rekomenduotumėte pradėjus naudotis išmaniosiomis technologijomis?

– Visų pirma, valgymo metu nesinaudokite jokiomis išmaniosiomis technologijomis, skirkite laiką savo kūno pajautimui, natūraliam sotumo jausmui ir bendriems pokalbiams. Miegamajame ir poilsio zonose nelaikykite jokių ekranų ir valandą iki miego jais nesinaudokite, tokiu būdu išvengsite miego sutrikimų.

Taip pat laikykitės susitarimų, ribokite laiką ir prižiūrėkite turinį, kuris yra peržiūrimas vaikų. Tai yra pagrindiniai dalykai, kurie padės išvengti konfliktų, prastos nuotaikos ir pykčio priepuolių šeimoje.

– Kuo vis tik galėtume pakeisti išmanąsias technologijas?

– Čia nėra vienos taisyklės, kuri tiktų visiems. Svarbu, kad kiek įmanoma daugiau laiko leistumėte kartu, pavyzdžiui, žaidžiant stalo žaidimus ar pasivaikščiodami gryname ore. Na, o jei reikia atsitraukti, prisiminkime, kuo vaikas domisi ir bandykime jį nukreipti.

Mūsų išbandytas ir mėgstamas triukas yra keistenybių dėžės. Visi vaikai jas mėgsta ir randa, ką su jomis nuveikti. Kodėl keistenybių? Nes joje galima rasti daug įvairių keistų, niekur nebenaudojamų, nepritaikomų daiktų (pavyzdžiui, kamštelių, nebenaudojamų valgymo šaukštų, senų žaidimų pavienių detalių, kremo indelių, nenaudojamų raktų, kamuoliukų ir panašiai). Atidarius dėžę su daugybe daiktų, kurių funkcijos ir pritaikymo būdai nežinomi, vaikui pačiam reikia sugalvoti jų paskirtį. Tad tai yra ne tik keistenybių, bet ir tyrinėjimų bei atradimų dėžė.

Visame šiame išmaniųjų technologijų kupiname pasaulyje nepamirškite pasirūpinti savimi ir neleiskite, kad interaktyvus pasaulis užgožtų vaiko realų pasaulį. Linkiu visame kame išlaikyti balansą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.