TOP10 naujagimių mergaičių ir berniukų vardai Lietuvoje: tėvams fantazija išseko?

Naujagimių vardų dešimtukai kiekvienais metais kaitina esamų ir būsimų tėvų kraują – vieni stengiasi vaikui duoti kuo retesnį vardą ir jaudinasi, jei jis išpopuliarėja. Kiti, atvirkščiai, pasirenka negalvodami apie tai, kiek mažylių bus tuo pačiu vardu ir pasidžiaugia patekę tarp populiariausių.

Naujagimių vardai.<br>123rf nuotr.
Naujagimių vardai.<br>123rf nuotr.
Registrų centro informacija
Registrų centro informacija
Mama ir kūdikis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mama ir kūdikis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 29, 2022, 4:18 PM, atnaujinta Jan 31, 2022, 3:49 PM

2021 metų naujagimių vardų topuose naujovių nedaug – lietuviai vis dar vaikus vadina prieš keletą metų išpopuliarėjusiais vardais. 

Registrų centras pasidalijo 2021 metų populiariausiais vaikų, gimusių nuo sausio 1 iki gruodžio 31 dienos, vardais. 

Mergaičių vardai:

  1. Amelija
  2. Emilija
  3. Liepa
  4. Lėja
  5. Sofija
  6. Gabija
  7. Luknė
  8. Adelė
  9. Kamilė
  10. Austėja

Berniukų vardai:

  1. Markas
  2. Jokūbas
  3. Matas
  4. Dominykas
  5. Benas
  6. Herkus
  7. Nojus
  8. Lukas
  9. Jonas
  10. Kajus

Patriciją pakeitė Adelė

Beveik dešimtmetį naujagimių vardų topuose pirmavusią Emiliją 2020 metais išstūmė naujoviškas Lėjos vardas, o pernai išsiveržė panašus Amelijos vardas. Lietuvoje 2021-tais gimė 255 Amelijos ir 246 Emilijos.

Įdomu ir tai, kad iš tiesų šie vardai, kuriuos skiria vos kelios raidės raidės turi visai skirtingą reikšmę. 

Amelija kildinama iš lotyniško žodžio „amal“ kas reiškia „darbas“, bet varde tai reiškia vaisingumą, darbštumą, atkaklumą.  O Emilija vardas siejamas su romėniškos pavardės Aemilus. Lotyniškas žodis „aemulus“ lotyniškai reiškia varžovas, o graikiškai „aimylos“ – gudrus arba įtikinamas.  

Staiga išpopuliarėjusi Lėja, praėjusiais metais nusileido į ketvirtą vietą (224 vaikai), o likę vardai dešimtuke tiesiog pasikeitė vietomis. Vienintelis pasikeitimas yra Patricijos vardą pakeitusi Adelė. 

Daugiau mažųjų Jonukų

Berniukų vardų dešimtukas taip pat nepažėrė ypatingų naujienų. Jau pastaruosius kelerius metus pirmose pozicijose esantys vardai tiesiog pasikeičia vietomis. 2019 metais pirmoje vietoje buvo Lukas, antroje Matas, trečioje Jonas. 2020 metais – Benas, Markas, Lukas. Praėjusiais metais populiariausias trejetukas: Markas, Jokūbas, Matas. 

Įdomu tai, kad Matas yra laikomas pačiu populiariausiu 2010-2020 dešimtmečio vardu, kuris suteiktas 4,6 tūkst. berniukų.

Vienintelis siurprizas – tėvai dažniau sūnus pavadino Jonu, tad nebeliko vietos dar 2020 metais dešimtuke atsiradusiam Adomui. 

Marijampolėje – kūdikių bumas

Pasak Statistikos departamento 2021 metais gimė 24,1 tūkst. naujagimiai, 2 proc. mažiau nei užpernai. Tai itin panašus skaičius, kaip ir užpraėjusiais metais  – 2020 metais šalyje dienos šviesą išvydo rekordiškai mažai, vos 24,5 tūkst. naujagimių.

Žinoma, daugiausiai jų užregistruota didmiesčiuose, kaip Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Panevėžys ir Šiauliai. Šeštame pagal gyventojų skaičių Alytaus mieste kūdikių užregistruota mažiau nei apie 15 tūkst. gyventojų mažiau turinčioje Marijampolėje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.