Kineziterapeutė pasakė, kada sunerimti, jei vaikas vaikšto ant pirštų galų

Pirmieji vaiko žingsniai tėvams neretai suteikia ne tik džiaugsmo, bet ir rūpesčio, ypač pastebėjus, jog mažylis vis dažniau ima vaikščioti pasistiebęs, ant pirštų galų. Kodėl maži vaikai taip elgiasi ir kokiais atvejais vertėtų sunerimti ir pasikonsultuoti su specialistu, portalui manodaktaras.lt pasakoja vaikų kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė.

Pasak specialistės, labai dažnai mažyliai vaikšto pasistiebę ant pirštų dėl kojų ir juosmens raumenų silpnumo.<br>123rf nuotr.
Pasak specialistės, labai dažnai mažyliai vaikšto pasistiebę ant pirštų dėl kojų ir juosmens raumenų silpnumo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Dagienė, manodaktaras.lt

Feb 6, 2022, 2:00 PM

„Kūdikiui pradėjus stovėti – tai visiškai normalu. Pasistiebus ant pirštų jam daug lengviau išlaikyti pusiausvyrą ir nenuvirsti. Tokia vaikų stovėsena dažna ir žengiant pirmuosius žingsnelius. Nedrauskime mažyliui to daryti, tačiau nepamirškime, jog laikui bėgant vaikas būtinai turi gebėti stotis pilna pėda“, – paaiškino kineziterapeutė V.Paltanavičiūtė.

Kodėl vaikas staiga ima vaikščioti pasistiebęs? Pasak specialistės, labai dažnai mažyliai vaikšto pasistiebę ant pirštų dėl kojų ir juosmens raumenų silpnumo. Norėdami išlaikyti pusiausvyrą, esant silpniems raumenims, neretai jie įtempia galūnių raumenis.

„Tenka girdėti, kad dėl tokio vaikščiojimo kalta sutrumpėjusi Achilo sausgystė. Tačiau ši nuomonė dažnai būna klaidinga, nes būtent Achilo sausgyslės sutrumpėjimo priežastimi neretai ir būna vaikščiojimas ant pirštų galų, netaisyklingas kojytės statymas. Tik išmokusiam stovėti ir vaikščioti mažyliui labai sunku išlaikyti koordinaciją. Tai užtikrina stiprūs liemens raumenys, todėl pirmiausia tėvams reikėtų atkreipti dėmesį ne į Achilo sausgyslę ar blauzdos raumenis, bet į vaiko liemens stabilumą“, – patarė V.Paltanavičiūtė.

Vaikštynės – tik trumpam

Kartais vaikščiojimui ant pirštų galų, pasak specialistės, įtakos gali daryti ir neribotas vaikštynės ar „šokliuko“ naudojimas. Daugelis tėvų tikisi, jog vaikštynės pagalba vaikas pradės greičiau vaikščioti, tačiau rezultatas dažniausiai būna priešingas.

„Vaikštynėse paprastai kūdikis spiriasi pasistiebęs pirštų galiukais, tai gali iššaukti dar didesnę pėdučių įtampą. Jose vaikai gali būti įsodinami ne ilgiau keliolikos minučių per dieną ir tik tuomet, jei jau moka vaikščioti ir jų liemuo yra sustiprėjęs. Priešingu atveju, vaikas sėdės netaisyklingai, o tai darys neigiamą įtaką netaisyklingam nugaros vystymuisi bei ateityje atsiras laikysenos problemų“, – pasakojo kineziterapeutė.

Kada vaikas jau turi pereiti į kitą vystymosi etapą – taisyklingą žingsniavimą pilna pėda, anot V.Paltanavičiūtės, pasakyti sunku, nes kiekvienas vaikas tiek atsistoja, tiek pradeda vaikščioti labai skirtingo amžiaus.

Tačiau iki maždaug antrojo vaiko gimtadienio, pasak jos, šio įpročio turėtų nelikti.

Ką patartumėte tėvams, jei dvimetis ar vyresnis vaikas vis dar vaikšto pasistiebęs?
 „Pirmiausia patarčiau tėvams nedaryti klaidų, norint išspręsti šią bėdą. Labai dažnai galvojama, kad tai tik vaiko pėdos problema. Tad tėvai patys bando atlikti tempimo pratimus kūdikio pėdutėms, tačiau tai nėra pakankamai geras sprendimo būdas“, – patikino kineziterapeutė.

Pastebėjus, jog vyresnis nei dvejų metų vaikas vis dar vaikšto ant pirštų galų, V.Paltanavičiūtė patarė geriau iškart kreiptis į specialistus, kurie nustatys tikslesnę to priežastį ir paskirs gydymo būdą, parinks reikiamas priemones ar tiesiog tėvams užduos „namų darbų“.

Dažnu atveju pakanka kineziterapeuto pratimų ir parinktų taisyklingų batukų. Anot specialistės, vos pradėjusiam žengti pirmuosius žingsnius vaikui dar nereikia batukų, tačiau jau pramokus vaikščioti, būtina apauti tinkama avalyne.

„Rekomenduočiau net ir namuose avėti batukus, tačiau jie neturėtų būti minkšti. Batukus reikėtų parinkti tvirtus, būtinai aukštu užkulniu, tik priekinė pado dalis (pirščiukų srityje) turėtų būti lanksti. Jeigu situacija nesikeičia, nelaukite ir kreipkitės į specialistą konsultacijos“, – patarė vaikų kineziterapeutė V.Paltanavičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.