Jau daugiau nei 600 Lietuvos žmonių yra pasiryžę priglausti Ukrainos vaikus

Prieš savaitę paskelbus, kad ieškoma laikinųjų globėjų nuo karo Ukrainoje bėgantiems vaikams, šiandien pasiryžusiųjų globoti skaičiuojama daugiau nei 600 ir šis skaičius kiekvieną dieną didėja. Atsiranda pasirengusių ne tik globoti, bet ir įvaikinti šiuos vaikus, tačiau tokių galimybių nėra – po karo visi Ukrainos vaikai grįš į savo šalį.

Prieš savaitę paskelbus, kad ieškoma laikinųjų globėjų nuo karo Ukrainoje bėgantiems vaikams, šiandien pasiryžusiųjų globoti skaičiuojama daugiau nei 600 ir šis skaičius kiekvieną dieną didėja.<br>123rf nuotr.
Prieš savaitę paskelbus, kad ieškoma laikinųjų globėjų nuo karo Ukrainoje bėgantiems vaikams, šiandien pasiryžusiųjų globoti skaičiuojama daugiau nei 600 ir šis skaičius kiekvieną dieną didėja.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2022, 5:14 PM

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Ilmos Skuodienės, lietuvių noras padėti tikrai įkvepia. Vis tik svarbu nepamiršti, kad bet koks pagalbos teikimas turi būti rimtai apgalvotas ir pasvertas. Daliai globoti vaiką iš Ukrainos pasirengusių žmonių jau yra patvirtintos galimybės tapti globėjais ir su jais bus susisiekta vos tik atsiras poreikis globoti vaiką. Likę žmonės yra įrašyti į rezervinį sąrašą ir su jais susisieksime vėliau.

„Sulaukiame labai daug užklausų dėl galimybės įvaikinti Ukrainos vaikus. Tačiau svarbu suprasti, jog tokios galimybės nėra. Vaikai į mūsų šalį atvyko laikinai ir kai tik Ukrainoje taps saugu, visi jie sugrįš namo, į savo šalį. Tad kviečiu žmones atidžiai susipažinti su visa informacija dėl Ukrainos vaikų globos. Jei turite papildomų klausimų, vaiko teisių gynėjai esame pasirengę pakonsultuoti“, – sako Tarnybos vadovė.

Taip pat svarbu tai, kad ne visiems į Lietuvą atvykstantiems vaikams gali prireikti globėjų. Dalis vaikų atvyksta su savo šeimos nariais ar kitais emociniais ryšiais susijusiais asmenimis. Šie vaikai ir toliau liks su jiems artimais žmonėmis.

Kita dalis atvykstančių vaikų yra globos įstaigose gyvenę vaikai, kurie vienas kitą priimą kaip šeimos narius. Šie vaikai yra įpratę prie savo bendruomenės, vieni kitus palaiko ir tai yra ypač svarbu stipraus emocinio sukrėtimo laikotarpiu. Siekiant išlaikyti aplinką maksimaliai artimą tokiai, prie kurios jie yra įpratę, vaikai nebus atskirti ir kol kas liks visi kartu.

Yra ir tokių vaikų, kurie tikrai turėjo ar vis dar turi šeimas Ukrainoje, tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių į Lietuvą atvyko be savo šeimos ir neturi čia nei vieno artimo žmogaus, kuris galėtų jais pasirūpinti. Būtent šiems vaikams gali reikėti laikinų globėjų iki tol, kol jiems bus saugu grįžti namo į Ukrainą. Šiuo metu šalyje yra 3 vaikai, kuriems prireikė globos ir jau buvo surasti globėjai.

Tarnybos vadovė atkreipia dėmesį, kad itin svarbu yra atvykusiems į Lietuvą žmonėms – tiek vaikams, tiek suaugusiems – užsiregistruoti. Tik tokiu būdu jie galės gauti visas jiems reikiamas paslaugas.

„Žmonės į Lietuvą atvyksta labai įvairiais būdais – organizuotomis grupėmis, pavieniai asmenys, dažnai jiems padeda nevyriausybinės organizacijos ar tiesiog geros valios žmonės. Tačiau siekiant mažinti grėsmes šiems atvykstantiems žmonėms bei suteikti reikiamas paslaugas, institucijoms būtina žinoti, kad jie yra mūsų šalyje. Jeigu žinote, kad atvykęs vaikas dar nėra užregistruotas padėkite tai padaryti“, – pabrėžia I. Skuodienė.

Apie atvykstančias vaikų grupes pranešti reikia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, numeriu +370 696 05 395, o apie pavienius vaikus be tėvų – vaiko teisių gynėjams, numeriu +370 695 64353.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.