Artėja laikrodžio persukimas: patarimai, kaip padėti vaikams lengviau adaptuotis

Jei prie rudens laiko nesunku priprasti (kas nenori pamiegoti valandėle ilgiau?), tai perėjimas prie pavasario ritmo tampa rimtu iššūkių. Ypač tėvams, auginantiems vaikus, kuriuos reikia kažkaip įtikinti valanda anksčiau keltis į darželius ar mokyklas. Kaip jiems padėti?

Ne visi vaikai lengvai pripranta prie pavasario laiko.<br>123rf nuotr.
Ne visi vaikai lengvai pripranta prie pavasario laiko.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 6:36 PM

Jau šios savaitės naktį iš šeštadienio į sekmadienį 3 valandą nakties laikrodžius pasuksime į priekį, taip prarasdami vieną valandą poilsio. O gal ne? Tuo pačiu tai reiškia ir ilgesnius vakarus su saulės šviesa! Gera naujiena tame, kad yra būdų, kaip sumažinti laiko persukimą ir sklandžiau išgyventi adaptaciją.

Eikite anksčiau miegoti

Senas patarimas, bet jis iš tiesų veiksmingas – savaitgaliais ir taip dažnai tėvai nuolaidžiauja vaikams leisdami ilgiau panaktinėti, bet šį savaitgalį turi būti išimtis.

Pasistenkite eiti anksčiau miegoti jau penktadienio vakarą, kartokite tai šeštadienį ir sekmadienį, tuomet pirmadienį į ugdymo įstaigas vaikai atsibus žvalūs. Juk svarbu ne kada, bet kiek išmiega vaikai. Plačiau apie tai, kiek reikėtų miegoti pagal amžių rasite čia: „Mokytoja pasidalino lentele, kada vaikai turi eiti miegoti, priklausomai nuo amžiaus“.

Reguliuokite tamsą

Mūsų kūno vidinius miego ciklus (vadinamus cirkadinius ritmus) reguliuoja šviesa ir tamsa – tai mes galime pakeisti ir patys. Juk dabar vis daugiau vaikų pabunda saulei tekant, apie pusę septynių ryte, tad persuktas laikas suteiks galimybę ilgiau pamiegoti.

Ilgėjant dienoms ir anksti rytais vaikams sunku miegoti, kai bent kiek kambaryje šviesu.

Pasinaudokite visiškai kambarį užtamsinančiomis užuolaidomis ir prieš užmiegant iki atsibundant vaikai tegu būna visiškoje tamsoje.

Laikykitės rutinos

Pavasarį dažnai pasikeičia vaikų tvarkarščiai, norisi daugiau laiko būti gryname ore, bet primename, kad nuosekli rutina mažiesiems yra pats geriausias dalykas, todėl net ir keičiant laiką stenkitės išlaikyti ją.

Būkite kantrūs

Miego trūkumas paveikia ir didelius, ir mažus, tiesiog mes, suaugę, sugebame nuslėpti savo susierzinimą ar nuovargį.

Vieniems prie naujo laiko prisitaikyti sekasi lengviau, kitiems sunkiau, bet būkite kantrūs ir prisiminkite, kad visi pykčio priepuoliai gali kilti dėl pasikeitusio laiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?