Kova už išvaizdą: Japonijos moksleiviai nebenori dažyti plaukų ir vilkėti vienos spalvos apatiniais

Japonijos sostinėje Tokijuje būti moksleiviu nelengva – dešimtmečius jie privalo laikytis tam tikrų taisyklių, susijusių su jų išvaizda. Pagal valstybinėse mokyklose galiojantį aprangos kodą visi mokiniai turėjo dažyti plaukus juodai, tam tikros šukuosenos buvo draudžiamos ir net apatiniai drabužiai turėjo būti tam tikros spalvos, rašoma portale CNN.

Japonijos mokyklose iki šiol mokinių išvaizda griežtai kontroliuojama.<br>„Unsplash“ nuotr.
Japonijos mokyklose iki šiol mokinių išvaizda griežtai kontroliuojama.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 9:33 AM

Tačiau tik dabar šios taisyklės, kurios kritikuojamos, kaip pasenusios, buvo pradėtos nagrinėti miesto valdžios ir žadama, kad bus panaikintos.

Beveik 200 Japonijos sostinės valstybinių mokyklų panaikins iš viso penkias taisykles, įskaitant plaukų ir apatinių spalvų bei madingos šukuosenas, kai viršugalvyje paliekami ilgesni plaukai, o šonuose ir nugaroje nuskutama trumpiau draudimus. Anksčiau už visa tai buvo baudžiama namų areštu.

Šie pakeitimai turėtų įsigalioti naujųjų akademinių metų pradžioje, kurie Japoninoje prasideda balandžio 1 d. Toks sprendimas priimtas po to, kai praėjusiais metais Tokijo švietimo taryba atliko apklausą, kurioje mokyklų, mokinių ir tėvų buvo klausiama apie jų požiūrį į mokyklų politiką.

Tokijas nėra vienintelis Japonijos miestas, kuriame taikomas griežtas aprangos kodas – panašios taisyklės galioja visoje šalyje, o daugelyje mokyklų mokiniai privalo dėvėti tam tikros spalvos batus ir kojines.

Kaip rašo japonų laikraštis „Asahi Shimbun“, mokyklose Fukuokoje, Kiūšiū (jap. Kyushu) saloje, taip pat galioja taisyklės, ribojančios mokinių šukuosenas ir diktuojančios jų apatinių spalvą ir raštą.

Kaip ir Tokijas, Fukuoka pernai atliko visuomenės apklausą, kurioje moksleiviai skundėsi, kad aprangos kodas jiems kelia stresą ir riboja saviraišką.

Diskusija dėl išvaizdos draudimų prasidėjo 2017 metais, kai Osakos prefektūros vidurinės mokyklos moksleivė padavė į teismą savo mokyklą. Ši byla sulaukė šalies dėmesio ir paskatino plačias viešas diskusijas dėl ribojančių aprangos kodų.

Ji teigė, kad pirmą kartą įstodama į mokyklą buvo priversta dažyti savo natūraliai rudus plaukus juodai ir jai buvo liepta juos perdažyti kiekvieną kartą, kai matosi ataugusios rudos šaknys. Galiausiai jai buvo skirtos akademinės nuobaudos už nepakankamą plaukų dažymą.

Moksleivė ieškinyje skundėsi, kad dažnas dažymas pakenkė jos plaukams ir galvos odai bei sukėlė dvasinių kančių. Praėjusiais metais ji laimėjo 330 tūkst. jenų (apie 2529 eurų) žalos atlyginimo.

Nuo to laiko padaugėjo panašių skundų, o kelios mokyklos paskelbė apie savo aprangos kodų pakeitimus.

Šį pavasarį mokykla Ubėje, Jamagučio prefektūroje, taps pirmąja mieste, leisiančia moksleiviams pasirinkti uniformą patiems neatsižvelgiant į lytį. Tai reiškia, kad tiek berniukai, tiek mergaitės, galės vilkėti ir kelnes, ir sijonus.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas