Pedagogės patarimai, kaip nuo pat mažens padėti vaikui pamilti matematiką

Kai kurie suaugę matematikos pamokas bei užsiėmimus atsimena su didžiausia išgąsčiu, o kiti – skaičiavimo užduotis nuo pat mažumės mėgo ir net suaugus mielai ir be jokio vargo jas sprendžia.

Ne visi vaikai mėgsta skaičiuoti ir spręsti loginio mąstymo reikalaujančias užduotis. Dažna to priežastis – matematinių įgūdžių puoselėjimo trūkumas nuo pat mažens.<br>„Pexels“ nuotr.
Ne visi vaikai mėgsta skaičiuoti ir spręsti loginio mąstymo reikalaujančias užduotis. Dažna to priežastis – matematinių įgūdžių puoselėjimo trūkumas nuo pat mažens.<br>„Pexels“ nuotr.
„Jeigu suteiksite vaikui galimybę skaičiuoti kiekviename gyvenimo žingsnyje ir įtrauksite žaidimą, skaičiavimas jam taps geriausiu draugu, o ne priešu!“, – pastebi mokytoja Laura Daujotė.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
„Jeigu suteiksite vaikui galimybę skaičiuoti kiekviename gyvenimo žingsnyje ir įtrauksite žaidimą, skaičiavimas jam taps geriausiu draugu, o ne priešu!“, – pastebi mokytoja Laura Daujotė.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-03-31 08:53

„Suteikite vaikams nenuobodžius įrankius mokytis skaičiuoti. Svarbiausia – žaidimas, o ne griežtas mokymas. Jokiu būdu nespauskite vaiko. Prisiminkite, mokykloje jūsų smegenis tarsi kažkas „užblokuodavo“ jeigu ką nors reikėdavo išmokti priverstinai ir be jokio smagumo. Jeigu suteiksite vaikui galimybę skaičiuoti kiekviename gyvenimo žingsnyje ir įtrauksite žaidimą, skaičiavimas jam taps geriausiu draugu, o ne priešu!“, – pastebi Vilniuje ir Kaune veikiančios ankstyvojo ugdymo mokyklos „Eureka“ mokytoja Laura Daujotė ir dalinasi patarimais padėsiančiais vaikui pamilti matematiką.

Kodėl matematika – svarbi?

Žymus amerikiečių verslininkas bei „Mind research“ narys M. Lefkowidz pastebi, kad matematiniai įgūdžiai yra bene svarbiausias asmens sėkmės pagrindas: mokslas, technologijos, inžinerija negali klestėti jei specialistai neturi skaičiavimo pagrindų.

Alexandros Louis, Early Child Education Blog autorės teigimu, matematika vaidina svarbų vaidmenį vaiko raidoje ir padeda suprasti juos supantį pasaulį.

Visgi, ne visi vaikai mėgsta skaičiuoti ir spręsti loginio mąstymo reikalaujančias užduotis. Dažna to priežastis – matematinių įgūdžių puoselėjimo trūkumas nuo pat mažens. Norint, kad vaikas nejučiomis pamiltų šį nepaprastą mokslą – matematiką, ne tik pedagogai, bet ir tėvai gali prie to prisidėti. Kaip ir kada? Visur ir visada!

Apsižvalgykite aplink namus

Kartais net nepagalvojame, kad namuose apstu dalykų, kuriuos galima panaudoti vaiko matematinių gebėjimų ugdymui. Pavyzdžiui, galite vaiko paprašyti serviruojant stalą suskaičiuoti šakutes bei šauktus, juos surūšiuoti. Dar viena linksma ir įtraukianti užduotis: suskaičiuoti, kiek spageti makaronų vaikas sugebės įkišti į kiaurasamčio skylutes. Tokiu būdu lavinamas ne tik loginis mąstymas, bet ir smuklioji motorika. Matematinius gebėjimus taip pat galite lavinti gaminant maistą.

Pavyzdžiui, paprašykite vaiko ant maistinių svarstyklių indo įpilti tam tikrą kiekį kruopų, miltų ar kitų produktų. Vaikas tokiu būdu mokinsis atpažinti skaičiukus ir juos įvardinti. Rūšiuojant skalbinius, paprašykite vaiko rasti kojinės porą ir jas visas suskaičiuoti. Kartais nereikia išleisti krūvos pinigų papildomoms mokymo priemonėmis, užtenka tik apsidairyti aplink savo pačių namus!

Skaičiuokite lauke

Nuostabu, kad gyvenant Lietuvoje kiekvienas metų laikas suteikia mums paprastus įrankius padedančius lavinti vaiko skaičiavimo gebėjimus. Rudenį nuostabus metas kartu su vaikais miške skaičiuoti nukritusius lapus, juos skirstyti į spalvas, kategorizuoti pagal dydį ir rūšį. Taip pat galite rinkti nukritusias šakeles ir lyginti – kuri ilgiausia, kuri trumpiausia.

Žiemą puikus metas lipdyti sniego gniūžtes ir jas suskaičiuoti, statyti sniego senį ir, pavyzdžiui, skaičiuoti, kiek jis turi akių, sagučių, ausų ir kt. Pavasarį puikus metas skinti pievų gėlių žiedelius, ne tik arbatai, bet ir skaičiavimo veikloms. Pavyzdžiui, galite vaiko paprašyti nuskinti pienių žiedelių ir iš jų sudėlioti tam tikrą figūrą, pavyzdžiui, rombą, trikampį ir kt. Tokiu būdu lavinsime ir erdvinį mąstymą!

Galiausiai, vasara – pats nuostabiausias metų laikas, kuomet galime skaičiuoti, matuoti, lyginti ir kitaip lavinti matematinius gebėjimus. Esant prie jūros, lyginkite smėlio pilių dydžius, klauskite vaikų, kuriame kibirėlyje daugiau/mažiau vandens. Vasara – arbūzų valgymo metas! Skaičiuokite juodas sėklytes ir lipdykite iš jų paveikslėlius, kaupkite ledų pagaliukus, kuriuos vėliau suskaičiuosite.

Skaičiuokite, kiek sėklyčių radote suvalgytame obuolyje ar kriaušėje! Aplankę senelius kaime, paprašykite vaiko nuskinti tam tikrą kiekį braškių. Net nepastebimai vaikas gali jums padėti atlikti tam tikrus namų ruošos darbus ir tuo pačiu lavinti skaičiavimo gebėjimus!

Skaičiavimas kelyje

Gyvenantys didmiestyje kartais net nesusimąsto, kaip praleistas laikas kelyje gali būti išnaudotas vaiko matematinių gebėjimų lavinimui. Automobiliuose neretai daug laiko praleidžiame ir atostogų metu, o viena didžiausia užduotis tėvams – kaip užimti vaiką kelionės metu. Atsakymas paprastas – skaičiuokite!

Pavyzdžiui, kas rytą duokite vaikui užduotį – važiuojant į darželį ar mokyklą, suskaičiuoti – kiek mėlynų, raudonų ar pilkų mašinų jis pamatė. Skaičiuokite kelio ženklus – kiek jų buvo trikampio, skritulio ar stačiakampio formos?

Tolimesnėse kelionėse galite skaičiuoti medžius, užkandžių dėžutėse skaičiuoti morkas, sausainius ar kitus maisto produktus! 2- 3 metų vaikų kas rytą galite klausti, kuri šiandien diena ir paprašyti parodyti skaičių pirštais. Pavyzdžiui, jeigu šiandien penktadienis – vaikas ištiesia penkis pirštus, jeigu pirmadienis – vieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.