Edukologė vardijo ankstyvojo ugdymo svarbą: tėvai tuo užsiimti gali patys

Pastaraisiais metais ankstyvasis ugdymas tampa labai svarbus. Pasak vaikystės ir asmenybės raidos tyrinėtojų, pirmieji gyvenimo metai yra labai svarbūs, nes šiuo metu formuojasi vaikų pasitikėjimo, prieraišumo, savarankiškumo ir kūrybiškumo pamatai. Vaikystė – tai ne rengimas gyventi ateityje, bet gyvenimas dabartyje. Nuo to, kokias ugdymo sąlygas sudarome vaikui vaikystėje, didele dalimi priklauso visas tolesnis jo gyvenimas.

Nuo to, kokias ugdymo sąlygas sudarome vaikui vaikystėje, didele dalimi priklauso visas tolesnis jo gyvenimas.<br>„Family Lab Academy“ nuotr.
Nuo to, kokias ugdymo sąlygas sudarome vaikui vaikystėje, didele dalimi priklauso visas tolesnis jo gyvenimas.<br>„Family Lab Academy“ nuotr.
Nuo to, kokias ugdymo sąlygas sudarome vaikui vaikystėje, didele dalimi priklauso visas tolesnis jo gyvenimas.<br> „Family Lab Academy“ nuotr.
Nuo to, kokias ugdymo sąlygas sudarome vaikui vaikystėje, didele dalimi priklauso visas tolesnis jo gyvenimas.<br> „Family Lab Academy“ nuotr.
Nuo to, kokias ugdymo sąlygas sudarome vaikui vaikystėje, didele dalimi priklauso visas tolesnis jo gyvenimas.<br> „Family Lab Academy“ nuotr.
Nuo to, kokias ugdymo sąlygas sudarome vaikui vaikystėje, didele dalimi priklauso visas tolesnis jo gyvenimas.<br> „Family Lab Academy“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 9:00 AM, atnaujinta May 22, 2022, 2:11 PM

Mintimis ir patarimais, kodėl ankstyvasis ugdymas yra svarbus, dalinasi „Family Lab Academy“ įkūrėja, edukologė Jovita Starkutė ir ikimokyklinio ugdymo mokytoja Deimantė Teišerskienė.

– Kodėl ankstyvasis ugdymas tampa toks svarbus?

– Pastaruoju metu išties tėvai vis didesnį dėmesį skiria kūdikių ugdymui, domėjimusi skirtingoms tėvystės teorijoms ir ugdymo metodikomis, kūrybiško laiko praleidimu su vaiku. Interneto platybėse pateikiama labai daug informacijos apie vaikų ugdymą, jo naudą vaikui. Iš šios gausybės informacijos, tėvams sunku surasti suprantamus metodus, patarimus, kaip ugdyti ankstyvojo amžiaus vaiką namuose.

Vaikų nuo gimimo iki 3 metų ugdymas skiriasi nuo vyresnių vaikų. Šio amžiaus vaikams labai svarbu ugdymą perteikti žaidimo, kūrybiškumo formą. Kūrybiškumu pagrįstos veiklos leidžia vaikams tyrinėti, patiems atrasti, išbandyti ir mokytis. Šiame amžiaus tarpsnyje labai svarbu atkreipti dėmesį į fizinės, pažintinės, kalbos, emocinės ir socialinės raidos skatinimą.

– Kokie naujausi tyrimai ir ugdymo tendencijos ankstyvajame amžiuje?

– Psichologai T. Berry Brazelton ir Stanley Greenspan tyrinėjo ankstyvojo amžiaus vaikų poreikius ir ugdymą. Jie išskyrė išskirtinius mažų vaikų poreikius:

  • nuolatinis emocinis ryšys;
  • fizinis saugumas;
  • vaiko individualūs poreikiai ir jų tenkinimas;
  • ribos ir pažįstamos aplinkos poreikis.

Jų nuomone šių poreikių tenkinimas užtikrina ankstyvojo amžiaus vaikų priežiūrą ir ugdymą. Kūdikiai gali tinkamai vystytis ir ugdytis, kai užtikrinamas jų emocinis ir fizinis saugumas, patenkinamas smalsumas, o aplinkiniai juos pripažįsta.

– Nuo ko pradėti namuose ugdyti kūdikį ankstyvajame laikotarpyje? Pasidalinkite patarimais.

Norime jums pateikti 5 patarimus, kaip galima ugdyti kūdikį namų sąlygomis ankstyvajame laikotarpyje.

1. Labai svarbu prieš planuojant veiklas namuose, atkreipti dėmesį į vaiko dienos ritmą. Ugdymas vyksta ir planuojant kūdikio dienotvarkę, kuri svarbi ritualų kūrimui, kai žino, kas po seka, kada einama miegoti, kada valgoma ar žaidžiama. Vaikas turi būti pailsėjęs, pavalgęs. Jei šie kūdikio fiziologiniai poreikiai nebus patenkinti, jis gali nesidomėti veiklomis, verkti ir nenorėti žaisti.

2. Mokymasis kurti bendrą laiką su kūdikiu namuose rastomis priemonėmis. Norint pradėti ugdyti kūdikį namuose, nereikia pirkti ar ieškoti naujų ugdymo priemonių, rekomenduojama pasitelkti kūrybiškumą ir tai kas yra aplink.

Visas, reikalingas kūdikiui priemones, visų pirma galima susikurti patiems – žaismingas, kūrybines priemones, kurių gaminimui galite panaudoti paprastus namų buityje naudojamus daiktus (šaukštus, puodus, kruopas, įvairias antrines žaliavas).

3. Sukurkite namuose saugią pirmiesiems tyrinėjimams erdvę, kurioje vaikas galės saugiai šliaužioti, pasiekti matomus ir dominančius daiktus. Tai reikalinga tam, kad vaikas drąsiai tyrinėtų, pažintų supančią aplinką, o nereikėtų drausminti ar daiktus atimti, kai vaikas juos nori paiimti.

Pradėjus kūdikiui siekti daiktų, būtina peržiūrėti aplinką ir iš jos išimti daiktus, kurie nėra saugūs vaikui, o palikti tuos, kuriuos gali imti, tyrinėti ir pažinti visais turimais pojūčiais.

4. Žaiskite ir kurkite savus ryšį stiprinančius žaidimus, daineles ar eilėraščius. Siekite užmegzti akių kontaktą, šypsokitės, kalbinkite vaiką. Labai svarbu atsakyti į vaiko juoką, krykštavimą, jo kalbą. Tokiu būdu jis mokosi bendrauti, pažinti pasaulį. Ankstyvojo amžiaus vaikams patinka muzikinės veiklos, nes girdimas mamos ar tėčio garsas.

Siūlome susirasti muzikines vaikiškas daineles, kartu su vaikučiu ploti rankytėmis, lankstyti kojytes. Jeigu vaikutis jau sėdi pabandyti palinguoti, pakeisti įvairias veido mimikas.

5. Paskatinimai ir pagyrimai – vieni svarbiausių dalykų. Nepamirškite pasidžiaugti mažais, bet stebuklingais savo vaiko pasiekimais. Pasitelkite emocijas paskatindami, girdami, viską darykite su šypsena, ramiu tonu, pastebėkite pirmus kartus j palietus žaislą, išpylus kruopas ir surinkus jas šaukštu, pabandžius žaisti su barškučiu ar pastebėjus naują daiktą aplinkoje ar jį pirmą kartą pasiekus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.