Mokslininkai teigia, kad atrado staigios kūdikių mirties sindromo priežastį: tėvai dėl to nekalti

Staigios kūdikių mirties sindomas (SKMS, o angl. – SIDS) yra vienas iš naujagimių susilaukusių tėvų naktinių košmarų. Iki šiol niekas negalėdavo pasakyti, kodėl kai kurie kūdikiai užmigę ramiu miegu, tiesiog neatsibusdavo.

Daugybė tėvų kaltino save dėl staigios kūdikio mirties sindromu mirusių mažylių.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugybė tėvų kaltino save dėl staigios kūdikio mirties sindromu mirusių mažylių.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-13 09:20, atnaujinta 2022-05-14 09:03

Šeštadienį Sidnėjaus vaikų likoninės „Westmead“ mokslininkai paskelbė tyrimą, kuris patvirtino, kaip kūdikiai miršta nuo šio sindromo ir kodėl tai įvyksta, rašo portalas biospace.com.

Lietuvoje skaičiuojama, kad nuo SKMS vidutiniškai miršta 3-4 mažyliai iki metų amžiaus iš 10 tūkst. gimusių gyvų. Iki šiol buvo daug svarstymų, kodėl taip nutinka – buvo spėjama, kad šį reiškinį sukelia smegenų dalies, kuri kontroliuoja sąsajas  tarp miego ir kvėpavimo, defektas.

Sidnėjaus mokslininkai sugebėjo patvirtinti šią teoriją išanalizavę kraujo mėginius, paimtus iš naujagimių, mirusių nuo SKMS ir kitų nežinomų priežasčių. Tada kiekvienas šis mėginys buvo lyginamas su sveikų kūdikių krauju. Jie nustatė, kad butirilcholinesterazės (BChE) fermento aktyvumas kūdikiams, mirusiems nuo SKMS, buvo žymiai mažesnis, palyginti su gyvų kūdikių ir kitų kūdikių, mirusių ne nuo SKMS. BChE vaidina svarbų vaidmenį smegenų veikloje, paaiškindamas, kodėl SKMS paprastai atsiranda miego metu.

Anksčiau tėvams buvo pasakyta, kad šios nelaimės galima išvengti, jei jie imsis tinkamų atsargumo priemonių: miegoti kūdikius reikia guldyti ant nugaros, neleisti jiems perkaisti ir laikyti visus žaislus bei antklodes ne lovelėj.

Nors saugaus miego praktika vis dar svarbi kūdikių apsaugai, daugelio vaikų, mirusių nuo SKMS, tėvai irgi vadovavosi šiomis taisyklėmis. Šie tėvai jautė didžiulę kaltę, svarstydami, ar būtų galėję užkirsti kelią savo kūdikio mirčiai.

Daktarė Carmel Harrington, tyrimo pagrindinė tyrėja, yra viena iš šių tėvų. Jos sūnus netikėtai ir staiga mirė prieš 29 metus būdamas kūdikis.

„Niekas negalėjo man pasakyti, kas atsitiko. Jie tiesiog pasakė, kad tai tragedija. Bet tai buvo tragedija, kuri netiko mano mokslinėms smegenims“, – pokalbyje su Australijos transliavimo korporacija (ABC) teigė C.Harrington.

Nuo tada ji dirbo siekdama išsiaiškinti SKMS priežastį tiek sau, tiek visai medikų bendruomenei. Ji paaiškino, kodėl šis atradimas toks svarbus tėvams, kurie neteko kūdikio dėl šio sindromo.

„Šios šeimos dabar gali gyventi žinodamos, kad tai nebuvo jų kaltė“, – sakė ji.

Tyrime tyrėjai rašo, kad „ši išvada rodo galimybę identifikuoti kūdikius, kuriems gresia SKMS kūdikiams prieš mirtį ir atveria naujas galimybes būsimiems specifinių intervencijų tyrimams.“

Kadangi dabar žinoma priežastis, mokslininkai gali ieškoti sprendimo. Per ateinančius kelerius metus medicinos bendruomenės nariai, kurie tyrė SKMS, greičiausiai sukurs patikros testą, siekiant iš anksto nustatyti kūdikius, kuriems gresia SKMS, ir, tikėkimės, visiškai užkirsti kelią šiai ligai.

Parengta pagal „Biospace“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.