R. Dičpetrienė linki Vaikų gynimo dieną pagalvoti apie tuos, kuriems labiausiai trūksta saugumo

Šiandien minimą Tarptautinę vaikų gynimo dieną Lietuvoje sutinka ne tik šalies, bet ir per pastaruosius kelis mėnesius į šalį atvykę daugiau nei 21,6 tūkst. Ukrainos vaikų. Daugiau nei puse jų – daugiau nei 13,5 tūkst. vaikų – Lietuvoje pirmiausia pasirūpino organizacija „Gelbėkit vaikus“, kurios darbuotojai ir savanoriai jaunuosius ukrainiečius pasitinka jau registracijos centruose, čia įrengtose saugiose vaikų erdvėse. Jose, taip pat daugelyje Lietuvos savivaldybių įsteigtose paramos vietose ir nuolat veikiančiuose vaikų dienos centruose organizacija pagalbą Ukrainos vaikams ir jų šeimoms jau suteikė daugiau nei 17000 kartų.

Svarbiausia užduotis nuo pat karo Ukrainoje pradžios – pasirūpinti, kad į šalį atvykę Ukrainos vaikai vėl jaustųsi saugūs.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Svarbiausia užduotis nuo pat karo Ukrainoje pradžios – pasirūpinti, kad į šalį atvykę Ukrainos vaikai vėl jaustųsi saugūs.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
„Gelbėkit vaikus“ organizacijos vadovė R.Dičpetrienė pabrėžia, kad svarbiausia užduotis nuo pat karo Ukrainoje pradžios – pasirūpinti, kad į šalį atvykę Ukrainos vaikai vėl jaustųsi saugūs.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
„Gelbėkit vaikus“ organizacijos vadovė R.Dičpetrienė pabrėžia, kad svarbiausia užduotis nuo pat karo Ukrainoje pradžios – pasirūpinti, kad į šalį atvykę Ukrainos vaikai vėl jaustųsi saugūs.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 1, 2022, 9:10 AM

Pagalbos teikimo apimtys nemažėja

„Penktadienį skaičiuosime 100 dienų, kai Ukrainoje vyksta karas. Per tiek laiko, nors ir apgailestaujant, bet tenka pripažinti, jau pripratome prie kasdien iš Ukrainos pasiekiančios baisios statistikos apie žūstančius, sužalotus, bėgti iš tėvynės priverstus Ukrainos žmones – tiek suaugusius, tiek vaikus. Kiek labiau suklustame tik išgirdę didesnius skaičius, svarbesnius kariuomenės, Ukrainos ir Europos lyderių veiksmus. Suklusti kviečiu ir šiandien – Tarptautinę vaikų ginimo dieną. Jos tikslas – atkreipti dėmesį į vaikų teises, o juk karas ir pamina pagrindinę jų – vaikų teisę į saugią, sveiką ir laimingą vaikystę“, – sako „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė.

Jos vadovaujamos organizacijos svarbiausia užduotis nuo pat karo Ukrainoje pradžios – pasirūpinti, kad į šalį atvykę Ukrainos vaikai vėl jaustųsi saugūs. Šiuo tikslu Lietuvoje atidarytuose ukrainiečių registracijos centruose „Gelbėkit vaikus“ įrengė saugias vaikų erdves. Jose jau apsilankė daugiau nei 12,7 tūkst. vaikų.

Pagalbą vaikams ir jų šeimoms organizacija taip pat teikia ir daugumoje Lietuvos savivaldybių įsteigtose paramos teikimo vietose bei „Gelbėkit vaikus“ dienos centruose. Čia ukrainiečiai daugiausia kreipiasi vaikų ir kūdikių priežiūros bei higienos priemonių, maisto kūdikiams, drabužių vaikams, valymo ir skalbimo, kanceliarinių priemonių, taip pat – informacijos dėl vaikų registracijos į mokyklas, darželius bei kitų socialinių ir sveikatos paslaugų.

Organizacija „Gelbėkit vaikus“ paramos teikimo vietose taip pat padeda iš Ukrainos atvykusioms besilaukiančioms moterims – registracijos centruose įsteigti mamos ir kūdikio kampeliai, jos aprūpinamos kūdikių kraiteliais ir higienos priemonėmis po gimdymo. Iš viso nuo karo pradžios organizacija jau pasirūpino 310 būsimų mamyčių.

„Nors šiuo metu besikreipiančiųjų pagalbos perpus mažiau – 500 per savaitę, lyginant su daugiau nei 1000 karo pradžioje, daug ukrainiečių su vaikais pagalbos kreipiasi pakartotinai ir bendras pagalbos suteikimo skaičius išlieka toks pat aukštas – apie 1000 kartų per savaitę“ – sako R. Dičpetrienė

Dienos centrų durys atviros visiems vaikams

Vaikų ginimo dieną dalis Ukrainos vaikų Lietuvoje paminės šalyje veikiančiuose organizacijos „Gelbėkit vaikus“ dienos centruose.

„Dalis ukrainiečių lengvai įsiliejo į šalies ritmą ir darbo rinką. Su didesniais keblumais susidūrė vaikus auginančios, į Lietuvą dažniausiai vienos su jais atvykusios mamos. Ne savo noru pakeitus gyvenamą vietą, dažnai likus be pajamų ir nemokant lietuvių kalbos, į visuomenę integruotis tuomet, kai tau ant rankų kūdikis, o dažnai šalia dar keli lakstantys mažamečiai, išties sunku. Tokioms šeimoms mes atvėrėme „Gelbėkit vaikus“ dienos centrų visoje Lietuvoje duris“, – sako R. Dičpetrienė.

Pasak jos, didžiajai daliai iš Ukrainos atvykusių vaikų reikalinga ir psichologų pagalba.

„Užsisklendę savyje, liūdni, skaudžiai išgyvenantys išsiskyrimą su tėčiais, dėdėmis ar seneliais... tokius mes juos sutikome. Žinant situacijos rimtumą, rūpinomės, kad dienos centrai galėtų įsigyti ir vaikams bei jų šeimoms pasiūlyti daugiau psichologų konsultacijų. Sulaukę specialistų palaikymo ir pasijutę saugesni, vaikai išlaisvėja ir dabar vis dažniau aidi jų juokas, dienos centrai skęsta spalvotų ir išradingų darbelių, piešinių bei dainelių jūroje“, – sako R. Dičpetrienė.

„Mūsų dienos centruose dirba didelę patirtį šiame darbe sukaupę, vaikus labai gerai suprantantys, išskirtiniai žmonės, todėl žinome, kad juose vaikai iš Ukrainos vėl gali džiaugtis nerūpestinga vaikyste, o mamos jaustis ramios dėl savo mylimiausių. Vienintelė bėda – kalbos barjeras, mat mažieji ukrainiečiai dar nemoka lietuvių, o ne visada kalba anglų ar rusų kalbomis. Vis tik, esame išaugę į tokią bendruomenę, kur ne tik dienos centrus valdantys suaugę, bet ir juos lankantys lietuvių vaikai greitai kalbos problemą išsprendė ir darniai bei sklandžiai į savas komandas įsileido ukrainiečius“, – teigia organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė.

Jos teigimu, maloniai stebina ir dienos centrus lankančių mamų, tetų ir kitų giminaičių elgesys: jos nemoka besąlygiškai imti paramos ir, sulaukusios pagalbos, beveik visos ją pasiūlo ir pačios – savanoriauja vaikų dienos centruose, ruošia maistą, padeda prižiūrint vaikus.

Šiuo metu „Gelbėkit vaikus“ dienos centrus skirtinguose Lietuvos miestuose iš viso lanko 119 Ukrainos vaikų. Čia jų laukia ne tik saugi erdvė, šiltas ir sotus maistas, bet ir socialinių pedagogų, mokytojų ir psichologų kasdienis dėmesys, edukacijos, prasmingos ir įdomios laisvalaikio pramogos. Fizinio ugdymo, motociklininkų, rankdarbių būreliai, dailės ir muzikos terapijos, išskirtinių Lietuvos kampelių lankymas, pažintis su skirtingų profesijų žmonėmis – maža dalis to, kad dienos centruose kartu veikia Lietuvos ir Ukrainos vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.