Lietuvoje viešintis Harvardo mokslininkas teigia, kad nuo ankstyvojo ugdymo priklauso šalies sėkmė ateityje

Harvardo universiteto Vaiko raidos centro ekspertas Jamesas Cairnsas įsitikinęs – nuo ankstyvosios vaiko raidos kokybės priklauso ne tik jo, bet ir kiekvienos šalies visuomenės sėkmė ateityje.

Jei daugiau vaikų turėtų stiprias startines pozicijas savo gyvenimo pradžioje, tai galėtų pakeisti ir gilią socialinės nelygybės trajektoriją.<br>„Unsplash“ nuotr.
Jei daugiau vaikų turėtų stiprias startines pozicijas savo gyvenimo pradžioje, tai galėtų pakeisti ir gilią socialinės nelygybės trajektoriją.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2022, 11:25 AM

Anot eksperto, jei daugiau vaikų turėtų stiprias startines pozicijas savo gyvenimo pradžioje, tai galėtų pakeisti ir gilią socialinės nelygybės trajektoriją.

„Jau prieš dešimt metų Pasaulio sveikatos organizacija pabrėžė, kad dėmesys ankstyvai vaiko raidai yra viena iš priemonių pasiekti didesnės visuomenės lygybės. Iššūkiai yra akivaizdūs – socialinės problemos yra kompleksiškos, jų sprendime dalyvauja daug skirtingų sistemų, todėl sukurti holistinį modelį yra sudėtinga“, – teigia Harvardo mokslininkas, kuris savo įžvalgomis pasidalins ir Vilniuje vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje „Ankstyvoji vaiko raida: raktas į socialinių iššūkių sprendimą“.

Pasaulis vis aktyviau atsigręžia į ankstyvąją vaiko raidą. 2015 m. ankstyvoji vaiko raida buvo įtraukta į UNICEF Tvaraus vystymosi tikslus – iškeltas tikslas iki 2030-ųjų visiems pasaulio vaikams sudaryti sąlygas pasiekti pilną raidos potencialą.

Konferencijoje bus pristatomi ankstyvosios vaiko raidos principai ir per pirmąsias 1000 gyvenimo dienų vykstantys esminiai vaiko raidos procesai, dalinamasi sėkmingai įgyvendintų ankstyvosios vaiko raidos programų gerąja patirtimi.

Savo patirtimi su vaiko gerovės srityje dirbančiais specialistais, nevyriausybinių organizacijų atstovais ir sprendimų priėmėjais dalinsis ekspertai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Islandijos.

Ankstyvoji vaiko raida apima laikotarpį nuo nėštumo iki 5 metų – ypač svarbūs yra pirmieji trys vaiko gyvenimo metai arba pirmosios 1000 dienų, kada ypač aktyviai formuojasi vaiko smegenys ir dedami pagrindai tolesnei vaiko raidai. Nustatyta, kad būtent šiuo laikotarpiu susiformuoja vaiko kalbos, regėjimo ir klausos centrai, mąstymo, emocinė sistemos, sprendimų priėmimo pagrindai.

„Moksliniai tyrimai patvirtino ankstyvosios vaiko raidos laikotarpio įtaką visam mūsų gyvenimui. Siekdami pagerinti ateities kartų akademinius rezultatus, užkirsti kelią emocinės ir fizinės sveikatos problemoms jau dabar turime strategiškai investuoti į ankstyvosios vaiko raidos programas“, – sako konferencijos iniciatorė Marija Dautartaitė, su „Tele2“ pagalba sukūrusi pirmąją Lietuvoje ankstyvosios vaiko raidos principais paremtą pagalbos tėvams sistemą „MaMaDu“.

Skirtingose mokslo disciplinose atlikti tyrimai rodo, kad gyvenimo pasiekimai, fizinė ir psichinė sveikata, gyvenimo trukmė, socialus arba anti-socialus elgesys yra tiesiogiai susiję su ankstyva vaikyste.

„Norėdami padėti vaikams turime padėti tėvams, stiprindami jų gebėjimus, suteikdami reikiamą informaciją ir pagalbą. Tai ypač aktualu kalbant apie sunkumų patiriančias šeimas, kurioms nuoseklios paramos nepakanka. Neturime laukti, kol šeimos palūš nuo problemų naštos – todėl ankstyvosios vaiko raidos intervencijos, kaip prevencinė priemonė, yra tokios svarbios“, – sako viena iš konferencijos organizatorių Rasa Dičpetrienė, „Gelbėkit vaikus Lietuva“ Generalinė direktorė.

Tarptautinė konferencija „Ankstyvoji vaiko raida: raktas į socialinių iššūkių sprendimą“ įvyks rytoj birželio 9 d., Vilniuje.

Konferencijos organizatoriai „Gelbėkit vaikus Lietuva“ ir „MaMaDu“. Konferencijos partneriai Lietuvos Respublikos Prezidentūra, Baltic American Freedom Foundation, Nordic Council, VU Filosofijos fakulteto Ugdymo mokslų institutas ir American International School Vilnius

Visą konferencijos ir praktinių užsiėmimų programą rasite čia: https://mamadu.lt/posts/konferencija-ankstyva-vaiko-raida

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.