Pataria, kada vaikui pradėti važiuoti riedučiais: mokinant svarbu laikytis vienos taisyklės

Daugelis iš mūsų kažkada tikrai yra turėję riedučius. O šauni retro atmosfera ir įsibėgėjusi vasara gali tapti puiki dingstis atitraukti mažuosius nuo televizoriaus ir pasimėgauti grynu oru. Tačiau, kada laikas ir kodėl verta vaiką apauti riedučiais?

Pastačius vaiką ant riedučių per anksti, jam gali stigti gebėjimo išlaikyti pusiausvyrą ir fizinių jėgų atsispyrimui.<br>„Pexels“ nuotr.
Pastačius vaiką ant riedučių per anksti, jam gali stigti gebėjimo išlaikyti pusiausvyrą ir fizinių jėgų atsispyrimui.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2022, 9:33 AM

Per anksti – pavojinga

„Terrasport“ akademijos treneris Viktoras Zaubidovas pasakoja, kad prieš nusprendžiant ar vaikas jau pasiruošęs mokytis važiuoti riedučiais reikėtų atsižvelgti į kelis aspektus:

  • Fizinę jėgą ir ištvermę;
  • Ar vaikas užsiima kitomis sporto šakomis ir kaip jam sekasi;
  • Sugebėjimą išlaikyti pusiausvyrą;
  • Koordinaciją;
  • Brandą ir gebėjimą sukoncentruoti dėmesį.

Pastačius vaiką ant riedučių per anksti, jam gali stigti gebėjimo išlaikyti pusiausvyrą ir fizinių jėgų atsispyrimui. Bet didžiausias iššūkis – koncentracijos stoka. Juos gali išblaškyti bet kokie aplinkiniai objektai – praeinantys žmonės, važiuojantys automobiliai, dviračiai ar matymo lauke atsidūręs šuo.

Kada mokyti?

Minimalus amžius nuo kada galima bandyti vaiką apauti riedučiais yra 3,5 – 4 metai. Tačiau nereikia pamiršti, kad su mažaisiais riedutininkais pasivažinėjimas ir mokomieji pratimai turi būti žaidimo forma ir trukti iki 20 min. Pasitelkite spalvotus kūgelius ar kitus vaikus dominančius objektus, sugalvokite jiems linksmas užduotis. Važinėjant ilgiau, tikėtina, kad vaikas pervargs, praras susidomėjimą ir ims blaškytis.

Vyresni 5–6 metų vaikai dažniausiai fiziškai yra gerokai stipresni ir gali drąsiai važinėti 30–45 minutes. Pratimai taip pat turėtų būti ne per sunkūs ir su žaidimų elementais.

Jeigu mažylius nusprendėte mokyti savarankiškai, galite rinktis riedučius su mechaniniu prisukamu ratų stabdžiu, blokuojančiu ratų sukimąsi. Taip vaikas lengviau įgis pasitikėjimo stovint ant riedučių. Važiuojant su patyrusiu instruktoriumi toks stabdis nėra reikalingas.

Svarbu, kad vesdami vaiką už rankų, palaikytumėte stovint priešais, taip jis pasvirs į priekį ir stovės teisingoje pozicijoje. Tuo tarpu laikymas iš nugaros lems nuolatinį jo norą atsilošti ir atsisėsti ant užpakalio. Teisinga mokymo metodika suformuoja tinkamus įpročius.

Svarbu motyvacija

Nuo 7-erių metų paprastai galima mokyti treniruotis pilnu pajėgumu. Tokio amžiaus vaikai puikiai sukoncentruoja dėmesį, o jų fizinės galimybės leidžia lengviau išlaikyti pusiausvyrą ir sparčiai tobulėti. Be to, gali palaikyti šiokį tokį važiavimo tempą, tad turėsite linksmą šeimyninę veiklą.

Mokant vaiką važiavimo riedučiais pagrindų nepamirškite jo pagirti ir motyvuoti, tam puikiai tiks konkurencinga draugų ar šeimos narių kompanija bei žinomą ledų porcija po treniruotės. Emocinis fonas mokymosi proceso metu itin svarbus norint tęsti pamokas.

V. Zaubidovas pataria, kad norėdami palengvinti mokymosi procesą, nupirkite vaikui kokybiškus, tvirtus ir ergonomiškai išformuotus riedučius, nepamirškite šalmo bei patogių apsaugų rankoms ir kojoms. Dažnai tėvai nori sutaupyti nupirkdami pigiausius riedučius, tačiau jie ne tik apsunkins, bet ir traumuos augančias vaikų kojas bei juos demotyvuos sportuoti.

Reikia paminėti, kad vaikiški riedučiai yra reguliuojamo dydžio, dažniausiai per 4–5 dydžius. Tad riedučių poros neišaugs mažiausiai 2–3 sezonus.

Šiais metais „IKI Velomaratonas“ organizatoriai paruošė naują trasą riedutininkams, riedlenčių ir paspirtukų mėgėjams. Startas ir finišas kaip ir dviratininkams numatytas Gedimino pr., prie LR Seimo rūmų, o trasa drieksis Gedimino prospektu, J. Tumo-Vaižganto ir A. Goštauto gatvėmis.

Jau 13-tą kartą vykstanti didžiausia Baltijos šalyse dviračių šventė „IKI Velomaratonas“ šiemet kviečia riedėti rugpjūčio 21 d. Vilniuje. Startas ir finišas numatytas prie LR Seimo rūmų. Dviratininkai mėgėjai pasirinktinai riedės 10, 20 arba 30 km trasa. Sportininkai – 50 ir 100 km. Dalyviai registruotis gali: www.ikivelomaratonas.lt. Projektas bendrai finansuojamas Vilniaus savivaldybės biudžeto lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.