Kokybiškas miegas vaikams padeda lengviau prisitaikyti darželyje, teigia mokslininkai

Ilgas, ramus ir, svarbiausia, reguliarus miegas padeda mažyliams prisitaikyti prie darželio, tad naujas tyrimas ragina tėvus pradėti formuoti gerus miego įpročius metais anksčiau nei vaikas pradės jį lankyti.

Vaikų miego režimą reikėtų sureguliuoti metus prieš pradedant jam lankyti ugdymo įstaigą.<br>„Pexels“ nuotr.
Vaikų miego režimą reikėtų sureguliuoti metus prieš pradedant jam lankyti ugdymo įstaigą.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2022, 10:49 AM

Tyrėjai liepos mėnesio žurnale „Pediatrics“ paskelbė, kad vaikai, kurie reguliariai miegodavo 10 ar daugiau valandų prieš pradėdami darželį, gaudavo didelę naudą. Kadangi tyrimas atliktas JAV, primename, kad šiame kontekste darželiu vadinama įstaiga 5–6 metų vaikams, kurioje jau jie ne tik žaidžia, bet ir pradeda mokytis.

Gerai išsimiegoję vaikai buvo labiau įsitraukę besimokant ir turėjo geresnius socialinius bei emocinius įgūdžius nei mieguisti klasės draugai, nustatyta tyrimo metu. Jie taip pat gebėjo geriau vykdyti užduotis – buvo labiau susikaupę, galėjo atsiminti instrukcijas ir efektyviai žongliruoti keliomis užduotimis, tad jų akademiniai rezultatai taip pat buvo geresni.

„Išvada, kad miego reguliarumas metus iki pradedant lankyti darželį yra toks svarbus, buvo netikėta“, – portalui usnews.com prisipažino pagrindinis turimo autorius žmogaus raidos ir šeimos studijų profesorius Pensilvanijos valstijos universitete Douglas Teti.

Mokslininkas sakė, kad miegas yra toks pat svarbus kūno procesas, kaip sveika mityba ir fizinis krūvis. Žmonės, kurie geriau išsimiega, paprastai geriau reguliuoja savo emocijas ir elgesį, yra labiau organizuoti ir geriau funkcionuoja.

Šiame tyrime dalyvavo 221 šeima. Septynias dienas per savaitę visą laiką vaikai nešiojo riešinius prietaisus, kurie sekė jų miegą. Tyrėjai taip pat gavo atsiliepimų iš mokytojų ir stebėtojų vertinimus.

Žinodami, kad ekspertai rekomenduoja darželinio amžiaus vaikams miegoti bent 10 valandų per naktį, tyrėjai matavo miegą trimis būdais, įskaitant tai, kiek kiekvienas vaikas vidutiniškai 24 valandas praleido būdraudamas. Jie taip pat stebėjo, kiek vaikų per naktį praleido miegodami 10 ar daugiau valandų ir ar jie praleido visas 10 valandų užmigę.

Tyrėjai nustatė, kad tai rekomenduojamos dešimt valandų miego vaikams yra ypač svarbu likus metams iki pradedant lankyti ugdymo įstaigą.

„Manau, kad tai tiesiog susiję su bendru miego ir šeimos gyvenimo organizavimu. Jei vaikai mėgaujasi gana nusistovėjusia miego rutina prieš pradedant ugdymo įstaigą, manau, kad tai tiesiog persikelia į mokslo metus.“, – sakė D.Teti.

Ugdant miego įpročius vaikams itin svarbi rutina – tai gali būti vakarienė, maudymasis vonioje, dantų valymas, knygos skaitymas, bučinys ir šviesos užgesinimas miegui.

Mokslininkas D. Teti pridūrė, kad tėvų vaidmuo formuojant gerus miego įpročius yra itin stiprus.

Tai nereiškia, kad jei jūsų vaikas nemiega dešimties valandų, jis yra pasmerktas nesėkmei mokykloje.

Parengta pagal „US News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.