Sunku įkalbėti vaiką išgerti vaistų tabletę? Pataria, kaip tai padaryti

Vaikas karščiuoja ar privalo išgerti antibiotikų kursą, bet tėvai nesugaba įkalbėti jų nuryti tabletę. Ekspertė pataria, kaip susidoroti su šiuo iššūkiu.

Ne visi vaikai lengvai sutinka išgerti reikiamą vaistų dozę.<br>123rf nuotr.
Ne visi vaikai lengvai sutinka išgerti reikiamą vaistų dozę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2022, 4:27 PM, atnaujinta Aug 4, 2022, 7:59 AM

Vaikų gyvenimo specialistė iš vaikų ligoninės Los Andžele Emily Glarum siūlo būti sąžiningiems, praktikuotis, duoti vaikams pasirinkimą, nustatyti tvarkaraštį ir leisti vaikams gurkšnoti ar naudotis šiaudeliu, rašo portalas healthday.com.

Pasak jos, vaistų slėpimas maiste gali priversti vaikus jaustis apgautiems ir sukelti nepasitikėjimą tėvais ar net pasibjaurėjimą maisto produktais.

„Vaikas gali pastebėti, kad jo vaistas buvo sumaišytas su maistu ir tada jis gali visiškai nustoti valgyti tą maistą arba būti atidesnis maistui“ – sakė vaikų specialistė.

Nors E.Glarum rekomenduoja nesistengti slėpti vaistų maiste, bet jei vaikas mieliau renkasi vaistus sumaišytus su kažkuo, leisti jiems taip juos ir vartoti, tik darykite tai atvirai.

Dar vienas svarbus dalykas – jei vaistą reikia gerti reguliariai, kaip, pavyzdžiui, antibiotikus, laikykitės nuoseklaus grafiko, tada nebus nuostabos, kai ateis sudėtingas momentas.

Trečia, pasiūlykite vaikams pasirinkimą. Jei vaikas vartoja skystus vaistus, galite paklausti jo, iš ko norės gerti – šaukštelio ar puodelio. Arba jei reikia nuryti tabletę leiskite pasirinkti su kuo užgerti – vandeniu ar sultimis.

Didžiausi iššūkiai tėvams kyla ne įsiūlant vaikams saldų sirupą, bet pereinant prie vaistų tablečių pavidalu. Daugelis net ir suaugusiųjų skundžiasi, kad tokius vaistus jiems sunku nuryti. E. Glarum turi idėją – pradėti nuo mažesnio dydžio saldainių ir didinti juos iki tabletės dydžio.

„Pavyzdžiui, jei turime „Skittle“ dydžio piliulę, pratintis gerti tabletes reikėtų nuo kažko mažesnio – pavydžiui, grūdo dydžio pabarstuko ar dabar populiarių „Nerds“ saldainių. Tada galime išbandyti vos stambesnius saldainius, po jų – M&M ir „Skittles“, iki pat „Mike and Ike“, kurie prilygsta rimtai tabletei“, – šypsosi specialistė.

Jei jūsų vaikui nepatinka sirupinio vaisto skonis, galite leisti jam gurkšnoti jį mažomis porcijomis, kiekvieną mažą dozę užgeriant su trupučiu vandens ar jam patinkančio gėrimo.

Alternatyva vaikui, kuris nenori užgerti skysčių vaistams nuryti, yra naudoti šiaudelį, kuris gali padėti atitraukti dėmesį.

Kūdikiams galite naudoti švirkštą (žinoma, be adatos) ir lašinti lašus tarp kūdikio skruosto ir liežuvio, kad kiekvienas lašelis būtų nurytas, kol sumažės visa dozė.

Parengta pagal „HealthDay“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste