Tvarkote vaikų drabužių spintą? 4 patarimai ką daryti su nereikalingais drabužiais ir avalyne

Artėjant mokslo metams, neretai namuose organizuojame generalinę tvarką ir ruošiamės naujam etapui. Ne išimtis ir drabužių spinta bei avalynė. Juk reikia atlaisvinti vietos naujiems, stilingiems deriniams, o seni ir maži tampa nebereikalingi, nors dar yra tikrai geros būklės. Kadangi mūsų visuomenėje vis aktualesnė tvarumo tema, pateikiame keletą patarimų, į kuriuos atsižvelgiant galima padėti ne tik kitiems, bet tuo pačiu sumažinti vartotojiškumą.

Artėjant mokslo metams, neretai namuose organizuojame generalinę tvarką ir ruošiamės naujam etapui.<br>„Pexels“ nuotr.
Artėjant mokslo metams, neretai namuose organizuojame generalinę tvarką ir ruošiamės naujam etapui.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-09 08:30, atnaujinta 2023-04-03 10:05

Atiduoti pažįstamiems

Savo artimoje aplinkoje turime draugų, giminaičių, kolegų ir kaimynų. Mamos dažnai bendrauja tarpusavyje ir dalinasi įvairiausiais rūpesčiais bei džiaugsmais. Žino ne tik savo, bet ir artimų vaikų kasdienybę. Vaikai greitai auga, o dėl didelio drabužių kiekio nespėja jų visų sudėvėti.

Sutvarkę vaikų drabužių spintą ir atrinkę nereikalingus drabužius ir batus, atiduokime tiems, kas tikrai juos panaudos dar kartą. Juk ta pati suknelė, raštuotas megztukas ar bateliai, gali puikiai pasitarnauti ne tik darželyje, bet ir ne vienoje šventėje.

Padovanoti labdarai

Šiais laikais vis labiau ryškėja socialinė nelygybė. Vieni turi daug, o kiti vos suduria galą su galu. Jei nebenešiojamus ar nemadingus drabužius ir avalynę padovanotume kitiems, sumažintume šią nelygybę. Svarbu paminėti, kad drabužiai turėtų būti būtent to sezono, koks yra tuo metu. Taip pat, geros būklės ir tvarkingi. Juk žmogus priimantis labdarą irgi nori būti orus. Neatiduokime to, ko patys nesutiktume užsivilkti. Tad jei spintas tvarkotės artėjant rudeniui, labdaringos organizacijos mielai priims drabužius, su kuriais kiti vaikai galės eiti į darželį ar mokyklą.

Štai keletas organizacijų, su kuriomis iš anksto susitarus, galima pristatyti labdarą – „Caritas“, Paramos ir labdaros fondas „Vilties centras“ įvairūs vaikų globos namai ir kt. Žymus JAV rašytojas Natanielis Hortonas yra sakęs: „Dosnumas yra teisingumo gėlė“.

Parduoti ar mainyti

Dabar labai populiaru lankytis įvairiuose forumuose ir grupėse. Socialiniuose tinkluose galima rasti daug aktyvių mamų, kurios dalinasi aktualia informacija. Tad kam išmesti gerus drabužius, jei galima juos parduoti arba išmainyti. Keli patikrinti variantai – gerai žinoma „Vinted“ platforma, kurioje galima parduoti ne tik vaikų, bet ir savo drabužius.

Feisbuko grupė „Zero waste mainai“, kurioje galima mainytis įvairiausiais nereikalingais daiktais. Gyvai galima parduoti „blusturgiuose“, Mamų mugėse ar nunešti į komiso parduotuves.

Nunešti į tekstilės konteinerius arba priėmimo punktus

Norint mažinti vartojimą ir prisidėti prie aplinkosaugos, reikia išmokti rūšiuoti. Miestuose jau yra pastyti tekstilės konteineriai. Patogu skubantiems žmonėms, nes galima jais naudotis visą parą. Tačiau yra keli geresni būdai, kur galima nunešti išaugtus drabužius ir avalynę. Gerai žinomi prekės ženklai: „H&M“, „Zara“ bei „Lindex“ priima įvairiausios kokybės drabužius, taip skatindami mažinti išmetamų drabužių kiekį.

Suprantama, kad avėtą avalynę perdirbti yra sunkiau, bet įmanoma ir tai. Lietuvoje neseniai paskelbta UAB „Paliūtis“ įmonės iniciatyva „Neišmesk, atnešk perdirbimui“ kviečia atnešti guminius batus, kurie bus prikelti antram gyvenimui.

„Niekam nėra paslaptis, kad verslas gali ir turi prisidėti prie aplinkosaugos. Jau seniai įmonės viduje ieškome būdų, kaip gaminti tvariai ir palikti po savęs kuo mažesnį taršos pėdsaką. Dabar žengėme žingsneliu toliau ir siekiame susigrąžinti iš rinkos jau sudėvėtus gaminius, perdirbti bei prikelti juos antram gyvenimui. Priimame įvairių gamintojų lietaus batus, svarbu, kad jie būtų švarūs ir atitiktų medžiagų sudėtį, kuri tiktų mūsų įrenginiams bei atitiktų ES saugumo reikalavimus. Atnešusiems porą guminių batų, visada suteikiame nuolaidą naujai porai“, – sako komercijos direktorė Jekaterina Makarova.

Visi galime prisidėti prie visuotinio tvarumo, reikia tik noro. O tas noras gali suteikti naudos ne tik vienam, bet daugeliui žmonių. Jei žinote kitų būdų, kur panaudoti nereikalingus drabužius, kviečiame pasidalinti straipsnio komentaruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.