Tobulas amžiaus skirtumas tarp vaikų: rekomendacijos, į ką atkreipti dėmesį

Atrodo, kad visi turi savo nuomonę apie tai, koks yra „tobulas“ amžiaus skirtumas tarp brolių ir seserų, bet ar tokia yra? Remiantis naujais tyrimais – gali būti.

Galvojant apie antrą kūdikį svarbu pasiruošti ir fiziškai, ir emociškai.<br>„Pexels“ nuotr.
Galvojant apie antrą kūdikį svarbu pasiruošti ir fiziškai, ir emociškai.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2022, 5:26 PM, atnaujinta Aug 16, 2022, 6:38 PM

Mažas skirtumas – ne privalumas

Populiariausias manyti, kad geriausias santykis yra tarp pamečiui gimusių vaikų – žinoma, vargo daugiau, bet vaikai, tarp kurių amžiaus skirtumas metai ar vos daugiau, puiki paskata ateityje būti artimesniems. Ir, iš kitos pusės, nors rūpesčių daugiau, vienu kartu pavargus užauginami du vaikai.

Kiti laikosi nuomonės, kad geriausias amžiaus skirtumas – 3,5–4 metai. Dar ne per didelis tarpas, kad vaikai jaustų tarpusavio ryšį ir turėtų bendrų interesų, o ir tėvams daug lengviau susitvarkyti.

O mokslininkų tyrimai atskleidžia, kad geriausias scenarijus kalbant apie amžiaus skirtumą tarp brolių ir seserų yra – mažiausiai dveji metai, rašoma portale bounty.com.

Buvo nustatyta, kad vaikams, kurių amžiaus skirtumas yra bent dveji metai, geriau sekasi matematikos ir skaitymo testuose nei brolims ir seserims, kurių amžiaus skirtumas mažesnis.

Išvadose pateikiama prielaida, kad šie tėvai turėjo daugiau laiko praleisti su savo vyriausiu vaiku, kol jų dėmesys buvo padalintas dviem vaikams.

Tyrimo metu buvo nagrinėjami 3000 mamų, turinčių 5000 brolių ir seserų porų, duomenys, o mokslininkai išsiaiškino, kad 3–5 metų amžiaus broliai ir seserys, kurių amžiaus skirtumas buvo didesnis, buvo dažniau laikomi kaip jaunesni vaikai ir nežiūrėjo tiek televizoriaus kaip tie, kurių amžiaus skirtumas yra mažesnis. Didžiausia nauda dėl didesnio amžiaus skirtumo yra vyresniems vaikams, taip pat pastebėta, kad tai neturėjo neigiamo poveikio jaunesniam broliui ar seseriai.

Reikia atsigauti kūnui

Populiarus tėvų portalas babycenter.co.uk teigia, kad geriausias tarpas tarp kūdikių priklauso nuo to, kada jūs ir jūsų partneris jaučiatės pasiruošę turėti kitą vaiką.

Kitas svarbus dalykas yra tikimybė pastoti – ne visos moterys iškart baigusios žindyti lengvai pastoja net ir kruopščiai planuodamos. Svarbu leisti kūnui atsigauti atsigauti po paskutinio nėštumo. Pastojus per šešis mėnesius po paskutinio gimdymo padidina riziką, kad išsivystys geležies stoka ir placentos atsiskyrimas. Kūdikiams taip pat padidėja tikimybė gimti per anksti ar gimti per mažo svorio.

Skaičiuojama, kad mažiausiai 18 mėnesių pertraukos moteriai pakaks atgauti energiją ir papildyti organizmą maistinėmis medžiagomis, kurias prarado per ankstesnį nėštumą. Taip pat ji turės laiko protiškai ir fiziškai pasiruošti vėl pastoti ir priimti naują šeimos narį.

Didesni tarpai tarp vaikų suteikia galimybę džiaugtis kiekvienu vaiku kaip asmenybe, nes pirmuosius kelerius metus turėsite laiko skirti jiems nedalomą dėmesį.

Parengta pagal „Baby Center“ ir „Bounty“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.