Artėja nauji mokslo metai: svarbu pasirūpinti ne tik nauja vaiko kuprine, bet ir jo sveikata

Įsibėgėjantis rugpjūtis primena tėvams apie nenumaldomai artėjančius mokslo metus. Visgi tėvai pritars – už visas kuprines ar kanceliarines kuprines rudenį yra svarbiau vaiko sveikata. „Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė pataria, kokius vitaminus verta pradėti vartoti jau rugpjūtį, kad rudeniop tėvai galėtų džiaugtis visapuse atžalos sveikata.

Visgi tėvai pritars – už visas kuprines ar kanceliarines kuprines rudenį yra svarbiau vaiko sveikata.<br>123rf.com nuotr.
Visgi tėvai pritars – už visas kuprines ar kanceliarines kuprines rudenį yra svarbiau vaiko sveikata.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2022, 9:38 AM, atnaujinta Aug 18, 2022, 9:41 AM

Vitaminai ir mineralai – tai vieni pagrindinių vaikų sveikatos ir energijos šaltinių, pasakoja farmacininkė Elvyra. Anot jos, nuolatinis vitaminų vartojimas jaunam organizmui itin svarbus dėl greitesnio jo vystymosi.

„Augančio vaiko organizmas tiesiog prašosi daug energijos, todėl visos sukauptos vitaminų atsargos gali išsekti kur kas greičiau nei suaugusiajam. Vitaminai svarbūs ir vasarą – nors šiuo laikotarpiu mus džiugina šviežios, ekologiškos daržo ir sodo gėrybės, iš jų vaikui ne visuomet pakanka naudingų medžiagų. O juk laukiant mokslo metų pradžios, lygiai taip pat svarbu papildomai pasirūpinti ir nervine vaikų sistema“, – pasakoja E. Ramaškienė bei atskleidžia, kokie vitaminai svarbiausi augančiam vaikui.

Vitaminas C

Pasak vaistininkės, linkusiems dažniau sirgti vaikams naudinga papildomai vartoti vitaminą C. Jis reguliuoja imuninės ir nervų sistemos veiklą, palaiko normalią energijos apykaitą, mažina nuovargį ir turi įtakos vaiko pscihikai. Be to, jis saugo nuo laisvųjų radikalų ir padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Taip pat padeda įsisavinti geležį, skatina žaizdų gijimą, stiprina dantis, kaulus ir kapiliarų sieneles.

Vitaminas D

„Ne veltui jis vadinamas laimės vitaminu. Iš tiesų jis ne tik atsakingas už nervinę sistemą, bet ir gerina bendrą vaiko sveikatą. Palaiko smegenų sistemos darbą, stiprina imuninę sistemą, yra būtinas normaliai kaulų ir raumenų funkcijoms. Negana to vitaminas D leidžia geriau įsisavinti, kalciui, cinkui ir fosforui – tai užtikrina normalų kaulų ir dantų augimą, jų vystymąsi“, – pasakoja E. Ramaškienė.

B grupės vitaminai

B grupės vitaminus vaistininkė išskiria kaip vienus svarbiausių augančiam organizmui. Ji atskleidžia kiekvieno vitamino svarbą:

„Vitaminai B6, B12 padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą ir raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą, taip pat mažina nuovargį. Ypač artėjant mokslo metams gelbsti pantoteno rūgštis, kuri yra būtina energijos metabolizmui ir palaiko normalią protinę veiklą. O tokie vitaminai kaip B2 ir biotinas palaiko normalią odos ir plaukų būklę“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Kalcis

Greitai augančiam organizmui reikalingas kalcis, pabrėžia vaistininkė. Jis palaiko normalią vaikų kaulų ir dantų būklę, taip pat yra atsakingas už raumenų ir nervų veiklą, kraujo krešėjimą, energijos apykaitą bei virškinimo fermentų veikimą.

Magnis

„Vyresniems vaikams organizmo atsargas reikėtų papildyti ir magnio preparatais, kadangi priešingu atveju juos gali užklupti mėšlungis bei atsirasti dirglumas. Šis mikroelementas ne tik palaikys jūsų vaiko normalią raumenų funkciją, bet ir sustiprins nervų sistemos veiklą, kas artėjant atsiskaitymams galės padėti atžalai lengviau nusiraminti ir priimti iššūkį“, – šypsosi E. Ramaškienė.

Žuvų taukai

Žuvų taukai puikiai žinomi kaip imuninės sistemos sergėtojai, pasakoja vaistininkė. Tačiau lygiai taip pat jie stiprina vaikų nervinę sistemą, palaiko normalią smegenų funkciją, yra atsakingi už regėjimą, normalią širdies veiklą. Visgi ji pastebi, kad įprastų žuvų taukų vaiki nenori vartoti dėl skonio, tačiau ir tam jau spėjo atsirasti alternatyvų:

„Jeigu nepavyksta prisijaukinti vitaminų, galima išbandyti ir kitų formų preparatus – pavyzdžiui, purškiamus ar guminukus, kurie yra ypač mėgstami vaikų. Nerimaujančius, kad tokiuose vitaminuose-guminukuose yra cukraus, galima nuraminti – jo kiekis labai mažas, tačiau jeigu vaikai visiškai nevartoja cukraus, galima rasti guminukų, kuriuose yra tik natūralių cukrų“, – pataria farmacininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.