Renkant pirmąjį kompiuterį moksleiviui pataria įvertinti, kad parametrai svarbūs ir vaiko sveikatai

Ar pirmokui jau reikalingas kompiuteris? Kokį verta pirkti? Vienas dažniausių klausimų šiandien, kurį girdi kompiuterinės technikos pardavėjai.

Rekomenduojama atkreipti dėmesį į tai, iš kokios medžiagos pagamintas kompiuterio korpusas.<br>„Unsplash“ nuotr.
Rekomenduojama atkreipti dėmesį į tai, iš kokios medžiagos pagamintas kompiuterio korpusas.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2022, 2:22 PM

Dar iki pandemijos niekas taip nesirūpino kompiuterių pirkimu pradinukams. Tačiau pandemija pakoregavo žaidimo taisykles. Šiais laikais pradinukams nebepakanka tik planšečių, mobiliųjų telefonų, bet gali prireikti ir kompiuterių nuotoliniam mokymuisi. Tėvų rūpestis pagrįstas, nes įsigyti kompiuterį prasidėjus pandemijai ir nuotolinio darbo karštligei buvo misija sudėtinga.

Svarbiausias privalumas – patvarumas

Kompiuteris, pelė, klaviatūra, rašomasis stalas ir patogi kėdė – tai tik dalis dalykų, kuo turi pasirūpinti tėvai prieš mokslo metų pradžią. Naujos pandemijos grėsmė skatina pasirūpinti ir kitomis nuotolinio mokymosi priemonėmis.

Prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertas Mindaugas Žylius jau dabar skaičiuoja keliskart išaugusią kompiuterių paklausą.

Kokį kompiuterį rinktis: nešiojamąjį ar stacionarų? Dauguma tėvų prioritetą teikia nešiojamam kompiuteriui. Į ką svarbu atkreipti dėmesį jį renkantis?

„Nešiojamas kompiuteris – mobilus, todėl jis gali keliauti kuprinėje į pamokas kartu su knygomis, sąsiuviniais ir kitomis mokymosi priemonėmis. Nešiojamas kompiuteris susiduria su rizika, kad gali būti pažeistas: kažkas atsisės ant kuprinės ar numes ant žemės. Todėl renkantis kompiuterį vienas svarbiausių privalumų – patvarumas“, – patarimais dalinasi M. Žylius.

Rekomenduojama atkreipti dėmesį į tai, iš kokios medžiagos pagamintas kompiuterio korpusas.

Paprastai biudžetiniai modeliai būna pagaminti iš plastiko. Kiek patvaresni yra aliuminio korpusai, o reikliausiems naudotojams siūloma rinktis patvarius nešiojamus kompiuterius, kurių korpusai yra sustiprinti stiklo arba anglies pluoštu. Tiesa, tokių modelių kaina yra didžiausia.

Lengvesnis kompiuteris – geriau dėl vaiko stuburo

Svarbu atkreipti dėmesį į nešiojamo kompiuterio vyrius ir nepamiršti jo laikyti dėkle, kuris apsaugo nuo smūgių ir kitų mechaninių pažeidimų.

Visi trokšta, kad nešiojamas kompiuteris būtų kuo lengvesnis, tačiau reikia įvertinti tai, kad toks kompiuteris bus ir brangesnis: kuo lengvesnis modelis, tuo jis brangesnis.

„Nešiojamas kompiuteris, kuris pasižymi tokiais pačiais parametrais, tačiau yra lengvesnis 0,5 kg gali kainuoti net 100 eurų daugiau nei sunkesnis analogiškas variantas“, – įspėja M. Žylius.

Tačiau ekspertas ragina atsižvelgti ir į vaiko sveikatą: sunkesnį kompiuterį vaikui bus sunkiau nešioti. Tad dėl vaiko stuburo rekomenduojama rinktis kompiuterį, kurio svoris neviršija 1,5 kg svorio.

Per mažas ekranas vargina akis

Kitas dažnas klausimas: kokia turėtų būti ekrano įstrižainė? Vėlgi rekomenduojama ne per maža, kad nevargintų vaiko akių.

13–14 colių ekranas gali tikti naršyti internete ar žymėtis konspektus vyresniems mokiniams, tačiau ilgai dirbant akys pavargs. Tokiu atveju rekomenduojama naudoti išorinį monitorių arba 15 colių ekraną.

Disko talpa – taip pat svarbus aspektas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį renkantis nešiojamą kompiuterį. Tačiau dar svarbiau tai, ar nešiojamas kompiuteris turi SSD diską. Šio tipo diskai skirtingai nei HDD sprendimai, yra tylesni, spartesni ir atsparūs smūgiams, o jais aprūpintas įrenginys veikia kur kas greičiau.

„Laimei, dabar didžioji dalis nešiojamų kompiuterių yra aprūpinti būtent SSD diskais. RAM atmintis ir procesorius – tai nešiojamo kompiuterio širdis. Kiekvienas nori, kad ta širdis dirbtų kuo ilgiau, todėl reikėtų nepamiršti, kad kuo daugiau RAM atminties ir procesoriaus branduolių turi kompiuteris, tuo patikimiau jis veikia“, – sako ekspertas.

Kasdieniam naudojimui pilnai užtenka 6 GB RAM atminties. Talpi baterija užtikrins, kad pamiršus įkroviklį, nešiojamas kompiuteris veiks ilgiau ir jį krauti teks rečiau.

„Beje, puikus patarimas taupantiems – rinktis atnaujintą (refurbished) verslo klasės kompiuterį. Tai itin populiaru dabar“, – sako M. Žylius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.