Ginekologė atvira: „Pirmas vizitas vėluoja penkerius metus ir į kabinetą atveda ne mama, o nėštumas“

Dažna mama neprisiruošia savo mergaitę nuvesti pas ginekologą, nesuprasdama, kad būtent jį formuoja įprotį kaip ateityje dukra rūpinsis savo moteriškąja sveikata. Gydytoja akušerė ginekologė, projekto „Mamos pasaulis“ autorė Natalija Balasevičienė įsitikinusi, kad būtent motina turėtų paruošti dukrą pirmajam vizitui. Tuomet sumažės įtampa, o konsultacija vyks greičiau, komfortiškiau ir produktyviau.

„Dažniausiai pirmas apsilankymas vėluoja penkis metus ir į ginekologo kabinetą atveda ne mama, o nėštumas“, – atsidūsta N. Balasevičienė.<br>„Pexels“ asociatyvi nuotr.
„Dažniausiai pirmas apsilankymas vėluoja penkis metus ir į ginekologo kabinetą atveda ne mama, o nėštumas“, – atsidūsta N. Balasevičienė.<br>„Pexels“ asociatyvi nuotr.
„Dažniausiai pirmas apsilankymas vėluoja penkis metus ir į ginekologo kabinetą atveda ne mama, o nėštumas“, – atsidūsta N. Balasevičienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Dažniausiai pirmas apsilankymas vėluoja penkis metus ir į ginekologo kabinetą atveda ne mama, o nėštumas“, – atsidūsta N. Balasevičienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-08-29 07:12

Kada reiktų apsilankyti?

„Yra keletas aspektų, kada mergaitės kartu su mama laukiamos pirmai konsultacijai“, – informuoja Natalija ir vardija, kokie požymiai skatina tai padaryti:

  • Pasirodžius pirmoms mėnesinėms arba suėjus 14 metų ir jų nesulaukus;
  • Žinant ar įtariant, kad pradėtas lytinis gyvenimas;
  • Esant nusiskundimams: niežuliui lytinių organų ir išangės srityje, gausioms ar nemalonaus kvapo išskyroms iš makšties, pilvo skausmams, ciklo sutrikimams, šlapinimosi sutrikimams, priešlaikinis lytinis brendimas (padidėja plaukuotumas ar krūtys iki 8 metų).
  • Kartais ginekologo prireikia ir labai mažoms mergaitėms ar net kūdikiams esant apsunkintam šlapinimuisi dėl lytinių lūpų suaugimo;

„Dažniausiai pirmas apsilankymas vėluoja penkis metus ir į ginekologo kabinetą atveda ne mama, o nėštumas“, – atsidūsta N. Balasevičienė.

Prieš apsilankymą – būtina pasiruošti

Žinoma, pirmasis apsilankymas prasideda nuo specialisto pasirinkimo. Akušerė ginekologė Natalija pataria kartu su dukra aptarti, kas tai turėtų būti – vyras ar moteris, jaunesnis ar vyresnis žmogus, o gal dukra norėtų lankytis pas tą patį gydytoją, kaip ir mama?

Tuomet N. Balasevičienė pataria papasakoti detaliai apie ginekologinį kabinetą: kaip atrodo ir kam skirta ginekologinė kėdė, kurioje vyksta apžiūra, pasidžiaugti, kad šiuolaikiniu ultragarso apratu galima apžiūrėti gimdą per pilvo sieną.

„Itin svarbu nenugąsdinti, lytinio gyvenimo negyvenančios mergaitės per makštį netiriamos, o tik apžiūrimos. Ultragarsinis tyrimas joms atliekamas per pilvo sieną, nekišant ultragarsinio daviklio į makštį“, – pabrėžia gydytoja ginekologė.

Taip pat iš anksto pasitarkite, ar konsultacijos metu jai reikia, kad būtumėte šalia. Kartais ji nori tam tikrus dalykus sakyti tik gydytojui: „Turite vertinti jos konfidencialumą.“

Prieš pasiruošimą svarbu ir papasakoti, kaip viskas vyks: pirmiausia konsultacija prasideda nuo pokalbio, kuriame gydytoja mergaitės paklaus apie mėnesines, kontracepciją, papasakos apie lytiškai plintančias ligas, informuos apie skiepus nuo gimdos kaklelio vėžio ir atsakys į kitus paauglę neraminančius klausimus.

Po pokalbio bus apžiūrimi ir čiuopiami išoriniai lytiniai organai, krūtys. Jei reikia imamas tepinėlis, atliekamas ultragarsinis tyrimas. Pabaigoje aptariama esama situacija, jei reikia skiriami vaistai – dažniausiai, dėl padidėjusio plaukuotumo, spuoguotumo, mėnesinių sutrikimų.

„Mergaitė turi žinoti, kad gali drąsiai klausti. Bet kuriuo metu konsultacijos galima netęsti. Tačiau būtina išsiaiškinti to priežastį. Ją galbūt galima pašalinti šio ar kito vizito metu. Gaila, bet tokia mergaitė gali ilgai pas ginekologą negrįžti“, – apgailestauja gydytoja Natalija.

Informacija apie patį vizitą

Viską aptarus galima registruotis. Iš karto mama turi išsiaiškinti, kiek trunka konsultacija ir paprašyti esant galimybei ją pailginti, nes kuo daugiau laiko skiriama – tuomet nėra skubos, galima išsamiai pasikalbėti.

  • Konsultacija turi vykti sausomis ciklo dienomis – tuomet, kai nėra mėnesinių.
  • Svarbu pasiruošti ir pačiam vizitui:
  • Šlapimo pūslė turi būti pilna (to gali prireikti ultragarsiniam tyrimui);
  • Prieš tai reikia apsiprausti išorinius lytinius organus;
  • Patarkite, apsivilkti ilgesnį viršutinį drabužį, kad nereikėtų nuogu užpakaliuku vaikščioti po kabinetą, nors kai kuriose įstaigose duodami vienkartiniai sijonai; 
  • Turėkite kojinaites, kad nevaikščiotumėte basomis, nors kai kuriose įstaigose duodami vienkartiniai apavai;
  • Prisiminkite paskutinių mėnesinių pirmą dieną, kad nereikėtų traukti mobilaus telefono ir ieškoti gaištant laiką;
  • Jeigu turite klausimų, užsirašykite.

„Pirmas vizitas ypatingai svarbus ir jei tai suprasime ir kartu su mama pasistengsime, didelė tikimybė, kad mergaitė, būsima moteris reguliariai lankys ginekologą taip pasirūpindama savo sveikata“, – pabrėžia gydytoja akušerė Natalija Balasevičienė.

Daugiau ginekologės akušerės Natalijos Balasevičienės patarimų rasite:

instagram.com/mamospasaulis

facebook.com/mamospasaulis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.