Aktyvus ruduo su šeima: pataria, kaip išsirinkti dviratį ir elektrinį paspirtuką

Važinėjimas dviračiu ar paspirtuku jau seniai nebėra vien tik laisvalaikio praleidimo būdas. Šiomis ekologiškomis transporto priemonėmis paprasta įveikti nedidelius atstumus. Be to, naudojant jas, ne tik tausojama aplinka, bet ir gerinama savijauta.

Važinėjimas dviračiu ar paspirtuku jau seniai nebėra vien tik laisvalaikio praleidimo būdas. Šiomis ekologiškomis transporto priemonėmis paprasta įveikti nedidelius atstumus.<br>„Pexels“ nuotr.
Važinėjimas dviračiu ar paspirtuku jau seniai nebėra vien tik laisvalaikio praleidimo būdas. Šiomis ekologiškomis transporto priemonėmis paprasta įveikti nedidelius atstumus.<br>„Pexels“ nuotr.
Dviračiais galima įveikti ir didelius atstumus – priešingai nei keliaujant paspirtuku, jūsų neriboja įkrautos baterijos talpa.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Dviračiais galima įveikti ir didelius atstumus – priešingai nei keliaujant paspirtuku, jūsų neriboja įkrautos baterijos talpa.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Vienas pagrindinių paspirtukų privalumų – jų paprastas naudojimas. Nereikia ilgai trunkančių pamokų, norint važiuoti šia transporto priemone.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Vienas pagrindinių paspirtukų privalumų – jų paprastas naudojimas. Nereikia ilgai trunkančių pamokų, norint važiuoti šia transporto priemone.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 5, 2022, 1:57 PM

Svarstantiems, kurią iš šių transporto priemonių pasirinkti šeimos pramogoms, „Senukų“ ekspertai rekomenduoja atsižvelgti į savo individualius poreikius bei atžvelgia svarbiausius techninius parametrus.

Paspirtukas – kompaktiškas kelionių palydovas

Vienas pagrindinių paspirtukų privalumų – jų paprastas naudojimas. Nereikia ilgai trunkančių pamokų, norint važiuoti šia transporto priemone.

Tačiau norintiems įsigyti paskirtuką, specialistai pataria atsižvelgti į kelias svarbias jų technines savybes:

#1. Paspirtuko dydis. Norint patogiai važiuoti paspirtuku, svarbu išsirinkti tinkamo dydžio priemonę, pritaikytą pagal keleivio svorį. Priklausomai nuo kūno svorio, skiriasi ir greitis, kurį tuo pačiu paspirtuku galima išvystyti.

Profesionalai pataria pasimatuoti ir paspirtuko pagrindą – ant jo patogiai turėtų tilpti abi pėdos. Jei pagrindas bus per mažas, važiuoti bus ir nesaugu, ir nepatogu.

#2. Įveikiamas atstumas | akumuliatoriaus talpa. Rinkdamiesi paspirtuką įvertinkite, kokį atstumą su juo ruošiatės įveikti. Atminkite – kuo didesnė akumuliatoriaus talpa, tuo ilgesnį atstumą bus galima nuvažiuoti. Tad jei planuojate tolimas išvykas, geriausiai rinktis didesnės talpos akumuliatorius turinčius modelius.

Taip pat reikėtų nepamiršti, kad nuvažiuojamas atstumas su pilnai įkrauta baterija priklauso ne tik nuo akumuliatoriaus talpos, tačiau ir nuo keliautojo svorio, greičio ar kelio dangos.

#3. Variklio galia. Atsižvelgus į keleivio amžių ir vairavimo patirtį, reikėtų tinkamai pasirinkti ir paspirtuko variklio galingumą. Kuo galingesnis variklis, tuo jie lengviau įveikia įkalnes, greičiau įsibėgėja, nepaisant keleivio svorio. Verta atkreipti dėmesį ir į tai, ar paspirtukas turi skirtingus galios režimus – tai itin aktualu, jei juo važinės vaikai.

#4. Ratų skersmuo. Taip pat verta atkreipti dėmesį į transporto priemonės ratus. Jei planuojate važinėtis tik lygia danga, galite rinktis paspirtuką mažesniais ratukais. Kuo ratai yra didesni, tuo paprasčiau įveikiamos duobės ar kiti kelio nelygumai. Na o jei didžiąją laiko dalį keliausite akmenuotomis senamiesčio gatvelėmis – tuomet rinkitės ne tik didesnių ratų paspirtuką, bet ir turintį amortizatorius.

Universaliausias variantas – didesnius guminius ratus turintys paspirtukai, kurie tinka įvairiems keliams: tiek miesto šaligatviams, tiek užmiesčio keliukams.

#5. Svoris. Dar vienas svarbus parametras – paspirtuko svoris. Tai ypač aktualu tokiais atvejais, jei dažnai tenka jį nešioti. Tam, kad kopimas laiptais ar jo įkėlimas į visuomeninį transportą būtų paprastesnis, verta išsirinkti lengvą ir paprastai sulankstomą modelį.

Dviratis – naudinga sveikatai transporto priemonė

Dviračiais galima įveikti ir didelius atstumus – priešingai nei keliaujant paspirtuku, jūsų neriboja įkrautos baterijos talpa.

Tai ir savijautą gerinanti transporto priemonė, juk minant pedalus dirba daugybė raumenų, yra stiprinama širdis ir kraujagyslės, o smegenys gamina daugiau laimės hormonų – endorfinų.

Kad tarp galybės skirtingų modelių būtų lengviau išsirinkti sau tinkamą dviratį, specialistai apžvelgia svarbiausius jų parametrus:

#1. Dviračio tipas. Renkantis tarp skirtingų dviračių modelių, svarbu atsižvelgti į tai, kokia vietove važinėsite.

Jei planuojate važinėti po miestą, rinkitės miesto dviratį, kuris bus greitas ir manevringas bei yra pritaikytas važinėti asfalto danga. Tiems, kurie planuoja dviračiu važinėti miškingose vietovėse, žinovai rekomenduoja rinktis kalnų dviratį, kuris turi patvaresnius mechanizmus ir storesnes padangas. Jeigu jūs planuojate važinėti tiek mieste, tiek už jo ribų, hibridinis dviratis – tinkamiausias variantas.

#2. Ratų ir rėmo aukštis. Vienas svarbiausių kriterijų renkantis dviratį – jo tinkamas dydis pagal asmens amžių, ūgį, kojų ilgį. Todėl būtina atkreipti dėmesį į pateikiamas rekomendacijas. Pavyzdžiui, 91–102 cm ūgio vaikams geriausiai rinktis 14 dydžio ratus, o 163–188 cm ūgio žmonėms – bent 26 dydžio.

Taip pat svarbu teisingai išsirinkti dviračio rėmo aukštį. Geriausia vadovautis taisykle, kad stovint tiesiai, turėtų likti 1–3 cm tarpas iki rėmo.

#3. Pavarų skaičius. Nors didesnis pavarų skaičius gali atrodyti patraukliau, tačiau šiuo atveju geriausiai įvertinti jų realų poreikį. Kuo kelias lygesnis ir mažesnės įkalnės – tuo pavarų prireiks mažiau. O jei ketinate leistis į kalnų žygius ar važiuoti miško keliukais, verta įsigyti modelį, turintį daugiau pavarų – taip lengviau įveiksite visus kelio iššūkius.

#4. Dviračio priedai. Kad vairavimo patirtis būtų kuo geresnė, pravartu pasirūpinti reikalingais dviračio priedais. Visų pirma – tai šalmas, būtinas kelionių palydovas. Purvasaugiai pravers lietingomis dienomis, o jei planuojate į kelionę pasiimti daugiau daiktų, juos patogiau susidėti į bagažinę ar daiktadėžę. Dar keli svarbūs priedai – tai kokybiški žibintai bei garsiniai signalai, užtikrinantys saugesnę kelionę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.