Ataskaita rodo: globėjams trūksta pagalbos, šeimos nelinkusios globoti vyresnių vaikų

Vaiko globos ir įvaikinimo sistema nepakankamai užtikrina reikalingą pagalbą vaikui ir šeimai, trūksta globėjų vyresniems vaikams, neskiriama pakankamai dėmesio vaikų savarankiškumui, antradienį skelbiama Valstybės kontrolės atliktoje ataskaitoje.

Anot tarnybos, audito metu nustatyta, kad laikinoji globa užtrunka arba kartojasi.<br>123rf nuotr.
Anot tarnybos, audito metu nustatyta, kad laikinoji globa užtrunka arba kartojasi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2022, 10:13 AM

Tokius rezultatus atskleidė Valstybės kontrolės auditas, atliktas nagrinėjant vaiko teises ir interesų užtikrinimą globojant ir įvaikinant vaikus.

„Nepasiekėme tikslo, kad globos įstaigose gyvenančių vaikų skaičius sumažėtų iki 10 proc., tačiau pokytis vis dėlto įvyko – šis skaičius sumažėjo nuo 29,3 iki 22,6 proc. Norint pasiekti numatytą rodiklį, būtina nuosekliai taisyti sistemos problemas“, – įstaigos pranešime sakė vyriausioji valstybinė auditorė-audito grupės vadovė Kristina Česaitienė.

Anot jos, nepaisant nustatytų trūkumų, matomas teigiamas pokytis globos ir įvaikinimo sistemoje.

„Taikomos priemonės, siekiant išvengti nepagrįsto paėmimo iš šeimos, vaiko teisių apsauga užtikrinama 24 val. per parą“, – teigė K. Česaitienė.

Laikinoji globa užtrunka

Anot tarnybos, audito metu nustatyta, kad laikinoji globa užtrunka arba kartojasi.

Beveik trečdaliui vaikų ji užtruko ilgiau nei metus, o 15 proc. vaikų kartojosi po du ir daugiau kartų. Anot įstaigos, tai kenkia vaiko interesams, nes jis priverstas keisti savo gyvenamąją vietą, atsiduria vis pas kitus globėjus, skelbiama ataskaitoje.

Vaikui laikinoji globa skiriama tuo atveju, kai siekiama, kad jo biologinei šeimai būtų suteikta pagalba ir iš jos paimtas vaikas galėtų į ją grįžti.

Kol vaikas dar nėra paimtas iš šeimos, vertinama, kokios pagalbos reikia, kad pavyktų jį išlaikyti biologinėje šeimoje.

Tačiau, auditorių teigimu, pagalbos teikimas užtrunka, nes tėvams trūksta motyvacijos, dėl eilių sudėtinga patekti pas reikiamus specialistus, eigoje išryškėja vis daugiau problemų, neišnyksta priežastys, dėl kurių buvo pradėta teikti pagalba.

Nustatyta, kad 27 proc. visų savivaldybių neteikė dalies bazinių paslaugų vaikui ar šeimai: mediacijos, vaikų dienos priežiūros paslaugų, vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos.

Trūksta globėjų vyresniems vaikams

Paėmus vaiką iš jo biologinės šeimos ir skiriant nuolatinę globą, trūksta globėjų vyresniems nei 10 metų vaikams, taip pat turintiems negalią ar specialiųjų poreikių.

Taip pat mažai šeimų sutinka kartu priimti brolius ar seseris.

Anot ataskaitos, vienas iš globėjų ir vaikų gyvenimą palengvinančių dalykų galėtų būti tinkamos paslaugos, tačiau šiuo metu 39 proc. globėjų nurodė, kad yra paslaugų, kurių globos centruose negauna, nors poreikis būtų, pvz., logopedo, specializuotų psichologo, psichiatro paslaugų.

Iš savivaldybių gauti duomenys rodo, kad vieno vaiko globai šeimoje pernai buvo panaudojama šešis kartus mažiau lėšų nei įstaigose: vaikų globos ir bendruomeniniuose vaikų globos namuose – 18,6 tūkst. eurų, o šeimoje ar šeimynose – apie 3 tūkst. eurų.

Neužtikrinant vaikų globos šeimose, vaikui nesuteikiama jo interesus atitinkanti šeimos aplinka, be to, tai valstybei kainuoja daugiau, skelbiama ataskaitoje.

Stinga savarankiškumo

Auditoriai nustatė, kad 68 proc. vaikų globos įstaigų neskiria pakankamai dėmesio vaiko palydėjimui į savarankišką gyvenimą, pvz., jie nemokomi, kaip tvarkyti buitį ar finansinius reikalus, gauti norimą darbą.

Palydėjimo paslaugą 16–24 metų jaunuoliams teikė tik 15 savivaldybių. Nustatyta, kad dalis vaikų negauna jiems skirtų sanatorinio gydymo, logopedo, spec. pedagogo, psichologo paslaugų. Vaikų globos įstaigos nurodė, kad kai kurių paslaugų tenka laukti iki šešių mėn.

Anot tarnybos, įgyvendinus Valstybės kontrolės rekomendacijas, bus numatytos priemonės, skatinančios asmenis globoti ar įsivaikinti vyresnius vaikus, vaikus su negalia ar turinčius sveikatos problemų, taip pat turinčius brolių ar sesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.