Nauji tyrimai atskleidė, kas labiausiai padeda neišnešiotų kūdikių smegenų vystymuisi

Emocinio ryšio tarp neišnešioto kūdikio ir mamos palaikymas naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje efektyviai pagerina kūdikio smegenų vystymąsi. Tai įrodė bendras Helsinkio ir Kolumbijos universitetų tyrimas, rašo portalas news-medical.net.

Atrado, kad emocinio ryšio tarp motinos ir kūdikio palaikymas naujagimių intensyviosios terapijos metu žymiai pagerino vėlesnį neuroelgesio vystymąsi.<br>„Pexels“ asociatyvi nuotr.
Atrado, kad emocinio ryšio tarp motinos ir kūdikio palaikymas naujagimių intensyviosios terapijos metu žymiai pagerino vėlesnį neuroelgesio vystymąsi.<br>„Pexels“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2022, 3:05 PM

Kolumbijos universiteto profesoriai Martha G. Welch ir Michaelas M. Myersas anksčiau atrado, kad emocinio ryšio tarp motinos ir kūdikio palaikymas naujagimių intensyviosios terapijos metu žymiai pagerino vėlesnį neuroelgesio vystymąsi.

Šiame tyrime neišnešiotų kūdikių smegenų tinklo funkcijos buvo išmatuotos ankstyvame amžiuje, po maždaug 6 savaičių trukmės šeimos ryšį puoselėjančios intervencijos (angl. Family Nurture Intervention) naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje. Visiems kūdikiams buvo suteikta įprasta aukšto lygio priešlaikinė priežiūra, tačiau kai kurioms šeimoms buvo suteiktas papildomas šeimos laikas, siekiant sustiprinti motinos ir kūdikio emocinį ryšį.

Tyrimas rodo, kad tokia tėvų parama intensyvios terapijos metu pašalino smegenų funkcijos vystymosi sutrikimus, kurie paprastai pastebimi neišnešiotiems kūdikiams. Neišnešiotų naujagimių smegenų tinklo funkcija šios terapijos grupėje nesiskyrė nuo jų kontrolinių bendraamžių, gimusių įprasto amžiaus.

„Neišnešiotų kūdikių gydymas intensyviosios terapijos skyriuje labai patobulėjo, tačiau smegenų vystymosi palaikymas vis dar yra pasaulinis iššūkis. Kartu su gydymo naujovėmis reikia geresnių metodų, leidžiančių įvertinti, kaip nauji gydymo būdai tiesiogiai veikia besivystančio vaiko smegenis“, – sako tyrimui vadodovavęs profesorius Sampsas Vanhatalo'as.

„Nauji kūdikių smegenų funkcijos analizės metodai parodė, kad šeimos ryšį puoselėjančios intervencijos paveikė kūdikio smegenų tinklų vystymąsi taip, kad pagal amžių jie labai atitiko kontrolinės grupės amžių. Ir, svarbiausia, mes nustatėme, kad šie pokyčiai taip pat yra susiję su geresne smegenų neuronų plėtra po 18 mėnesių“, – sako tyrėja atlikusi skaičiavimo analizę Pauliina Yrjölä.

Pastaraisiais metais keli tyrimai pristatė įvairius metodus, kaip „praturtinti“ kūdikio aplinką naujagimių intensyviojoje terapijoje, naudojant specifinius jutimo dirgiklius, tokius kaip muzika, masažas ar odos kontaktas. Dabar atliktas tyrimas pabrėžia natūralios gyvos tėvų ir vaiko sąveikos svarbą. Tyrimas rodo, kad emocinio ryšio tarp motinos ir kūdikio palaikymas tiesiogiai pagerina smegenų veiklos tinklus, o tai yra visą gyvenimą trunkančio neurokognityvinio veikimo pagrindas.

„Pasauliniu požiūriu naujos išvados yra ypač įdomios, nes tokia gydymo pažanga daro intervenciją prieinamą visiems, nepriklausomai nuo sveikatos priežiūros sistemos išteklių ar atskiro paciento“, – teigia profesorius S. Vanhatalo.

Parengta pagal „News Medical“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.