Moteris Vilniuje užfiksavo vaikų svaiginimąsi vidury dienos: būdai vis labiau stebina

Socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Naujamiestis. Su meile.“ buvo pasidalinta informacija, kad maždaug 10 ir 12 metų jaunuoliai daugiabučio kieme bandė svaigintis įkvėpinėdami oro gaiviklius. Įvykį mačiusi moteris rašė, jog vienas berniukas gulėjo ant žemės, o šalia jų mėtėsi 4 tušti oro gaiviklio flakonai.

Moteris užfiksavo besisvaginančius nepilnamečius.<br>„Facebook“ nuotr. / lrytas.lt koliažas
Moteris užfiksavo besisvaginančius nepilnamečius.<br>„Facebook“ nuotr. / lrytas.lt koliažas
 Moteris užfiksavo besisvaginančius nepilnamečius.<br>„Facebook“ nuotr. / lrytas.lt koliažas
 Moteris užfiksavo besisvaginančius nepilnamečius.<br>„Facebook“ nuotr. / lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (2)

Paulina Bastakytė

Oct 3, 2022, 11:27 AM, atnaujinta Oct 3, 2022, 1:49 PM

Pasak Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (toliau – NTAKD) direktoriaus pavaduotojos, atliekančios direktoriaus funkcijas Gražinos Belian, psichoaktyvių medžiagų, kuriomis bando svaigintis nepilnamečiai, įvairovė tik didėja.

Elektroninių cigarečių bumas

Populiarumo viršūnėje puikuojasi elektroninės cigaretės, kurias renkasi vis daugiau nepilnamečių. Gražina Belian atkreipia dėmesį, kad 2019 m. duomenimis, elektroninių cigarečių vartojimas tarp Lietuvos mokinių jau lenkia tabako cigarečių rūkymą.

„Lietuvoje elektronines cigaretes bent kartą gyvenime bandė vartoti 65 proc. 15–16 m. mokinių, o tabako cigaretes buvo rūkę 54 proc. šio amžiaus mokinių“, – teigia pašnekovė ir akcentuoja, kad Lietuvos mokinių elektroninių cigarečių vartojimas yra vienas didžiausių Europoje. Tiesa, alkoholio vartojimas pamažu mažėja ir 2019 m. jis buvo mažiausias nuo pat 1995 m.

Lietuvos moksleivių neaplenkia ir narkotinės medžiagos, kurių įvairovė iš tiesų stebinanti. NTAKD laikinoji vadovė sako, kad 19 proc. 15–16 m. amžiaus paauglių bent vieną ar du kartus gyvenime yra bandę kokių nors narkotikų, daugiausia – kanapes. Antroje vietoje pagal paplitimą yra ekstazis, po jų rikiuojasi LSD, amfetaminas, metamfetaminas, kokainas, haliucinogeniniai grybai.

Populiarėja migdomieji

Cigaretės, alkoholis ar narkotikai nėra vienintelės svaiginimosi priemonės, nepilnamečiai dažnai ieško kitų būdų atsipalaiduoti.

„Tai gali būti ir naujos rinkoje atsirandančios psichoaktyviosios medžiagos inhaliantai, kurios primena tradicinius narkotikus. Tai buityje naudojamos lakiosios medžiagos, pavyzdžiui, klijai, valikliai, benzinas, linksminančiosios dujos“, – apie netradicines svaiginimosi priemones kalba G. Belian.

Dar vienas populiarėjantis svaiginimosi būdas – raminamųjų ar migdomųjų vaistų vartojimas gydytojui nepaskyrus. NTAKD specialistė pabrėžia, kad tokius vaistinius preparatus kaip „Xanax“, benzodiazepinai, „Lexotanil“, „Relanium“, 2019 m. duomenimis, bent kartą vartojo penktadalis Lietuvos mokinių, o tai kol kas didžiausi skaičiai nuo 2003 m.

Nepilnamečius nuo žalingų įpročių formavimosi apsaugoti darosi vis sunkiau, tačiau čia į pagalba turėtų suskubti tėvai.

„Tėvų vaidmuo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijoje labai svarbus, nes tėvai yra tie žmonės, kurie daro įtaką, kokioje aplinkoje vaikas auga, kokias vertybes formuoja, kokį pavyzdį mato, ar užmezga saugius ryšius šeimoje. Saugūs ryšiai šeimoje, mokykloje, vaikų aplinkoje yra svarbiausi apsauginiai faktoriai psichoaktyvių medžiagų vartojimui“, – pasakoja NTAKD laikinoji vadovė.

Ji kviečia tėvus bei globėjus susipažinti su internetine svetaine kaveikiavaikai.lt, kuri suteiks reikalingų žinių, kaip geriau suprasti vaikus, kaip su jais kalbėti siekiant apsaugoti nuo psichoaktyvių medžiagų vartojimo ir ką daryti, jei vaikas vartoja pavojingas sveikatai medžiagas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.