6 būdai, kaip paskatinti paauglį daugiau judėti

Ne paslaptis, kad fizinis aktyvumas yra svarbus mūsų sveikatai bet kokiame amžiuje. Klaidinga yra galvoti, kad vaikams nekyla problemų dėl judėjimo. Juk mokykloje yra kūno kultūros pamokos, vyksta įvairūs sporto būreliai, tačiau vaikai, ypač paaugliai, yra mažiau aktyvūs nei galvojate, rašo portalas cnn.com.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) vaikams ir paaugliams rekomenduoja aktyviai fizinei veiklai skirti bent valandą per dieną.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) vaikams ir paaugliams rekomenduoja aktyviai fizinei veiklai skirti bent valandą per dieną.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 10:05 AM

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), paaugliai kasdien bent 60 minučių turi skirti vidutinio intensyvumo arba intensyviai fizinei veiklai. Visgi 2019 m. medicinos žurnale „Lancet vaikų ir paauglių sveikata“ (angl. „The Lancet Child & Adolescent Health“) paskelbtas tyrimas parodė, kad tik mažiau nei 20 proc. mokyklą lankančių paauglių visame pasaulyje skiria valandą fiziniam aktyvumui.

Visų pirma, jaunuoliai vis mažiau užsiima komandiniu sportu daugiausia dėl didėjančių išlaidų, laiko trūkumo ar per didelės konkurencijos. Aspeno instituto duomenimis, 2008 m. net 45 proc. vaikų nuo 6 iki 12 metų užsiiminėjo komandiniu sportu, o 2018 m. jų sumažėjo iki 38 proc. Deja, COVID-19 pandemija galėjo dar labiau paspartinti skaičių mažėjimą.

Tuomet yra technologijos, prie kurių paaugliai praleidžia marias laiko, kuris galėtų būti skiriamas judėjimui. Be to, šiandien į mokyklą vežama daugiau vaikų nei anksčiau, kai jie ėjo pėsčiomis ar važiavo dviračiu.

„Daugelis vaikų grįžta namo ir žaidžia kompiuteriu, žiūri televiziją, o visa tai lydi nesveiki užkandžiai“, – rėžia Teksaso universiteto klinikinių pratimų fiziologė Carol Harrison.

Verta prisiminti, kad judėjimas stiprina širdies, raumenų, kaulų, medžiagos apykaitos būklę, gerina koordinaciją, judrumą.

„Tyrimai parodė, kad vaikams, kasdien užsiimantiems fizine veikla, geriau sekasi sutelkti dėmesį ir susikaupti, o tai reiškia aukštesnius akademinius pasiekimus, – pasakoja C. Harrison, – sportas taip pat padeda geriau valdyti emocijas.“

Būdai, kaip padidinti vaiko fizinį aktyvumą:

Paverskite judesį smagia socialine patirtimi. Niekas nenori, kad tau būtų liepta išeiti į lauką ir pradėti bėgti, todėl verta ieškoti veiklos, kuria galėtų mėgautis visi, pavyzdžiui, šeimos pasivažinėjimas dviračiais, kelionė į parką su draugais.

„Sutelkite dėmesį į linksmybes, nes tai būtinas ingredientas. Taip pat svarbus ir socialinis aspektas, nes tai yra pagrindinė priežastis, kodėl suaugusieji pradeda ir tęsia mankštą. Vaikams galioja tas pats“, – sako fiziologė.

Apsvarstykite komandinį sportą. Komandinis sportas padeda paaugliams užmegzti naujas pažintis, moko atkaklumo ir darbo komandoje. Visgi reikia suprasti, kad dažnai tai į pergalę orientuotos sporto šakos, todėl paaugliai, kurie užsiima tuo dėl pramogos ir bendravimo, turėtų teikti pirmenybę mažiau konkurencingai aplinkai. Atminkite, kad treneriai atlieka labai svarbų vaidmenį komandiniame sporte, todėl juos rinkitės itin atidžiai. Kai kurie strategai gali vykdyti ne tokias aktyvias treniruotes, o tiesiog daug laiko skirti žaidimo taisyklių aiškinimui.

Mąstykite plačiau. Nepamirškite, kad yra daugybė kitų judrių užsiėmimų, pavyzdžiui, joga, šokiai, kovos menai, badmintonas ir kiti. Šiais laikais populiarėja ir virtualios realybės žaidimai, kurių metu reikia judėti, o tai daro teigiamą poveikį fiziniam aktyvumui.

Nepamirškite judėjimo buityje. Judėjimas nėra griežtai tapatinamas su sportu, juk atliekant namų ruošos darbus irgi deginamos kalorijos, todėl skirkite vaikams buitinių darbų, kurie reikalauja pajudėti. Tai gali būti žolės pjovimas, kambarių siurbimas, daržo laistymas ar piktžolių naikinimas. Puikus būdas skatinti vaiką judėti – mesti jam iššūkį, tarkim, nubėgti greičiausiai tam tikrą atstumą, nueiti daugiausiai žingsnių ar padaryti pritūpimų. Tam gali būti skiriamos mažos dovanėlės kaip atlygis.

Stebėkite paauglio elgesį. Jei vaikas staiga prarado motyvaciją judėti, pasidomėkite, kodėl tai galėjo nutikti. Galbūt jo nebedomina plaukimas, nes gėdisi savo kūno, o futbolą nori mesti dėl patiriamų patyčių. Nepamirškite ir priklausomybės sportui, kuri gali būti kenksminga vaiko sveikatai ir susijusi su valgymo sutrikimais. Nerimą keliantys ženklai gali būti vaiko didelis kūno svorio netekimas, intensyvus sportavimas pavalgius daugiau ar praleidus treniruotę, atsisakymas praleisti treniruotę pavargus, sergant ar susižeidus.

Akcentuokite teigiamus dalykus. Paaugliams sportuojant būtinai atkreipkite dėmesį į visus teigiamus aspektus, atsirandančius dėl padidėjusio judėjimo, ir visai nesvarbu, ar tai būtų padidėję raumenys, geresnė miego kokybė, didesnis energijos lygis. Toks teigiamų dalykų išryškinimas gali padėti vaikui tomis dienomis, kai motyvacija slūgsta.

Parengta pagal CNN inf.

Vertė Paulina Bastakytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.