Kai pasakyti „nesikūprink“ nebeužtenka: kineziterapeutė pataria, kaip koreguoti vaiko laikyseną

Atkreipkite dėmesį į vaiko stovėseną, sėdėjimą prie rašomojo ar valgomojo stalo. Netiesi nugara, nevienodame aukštyje esantys pečiai, į priekį palinkusi galva ir kaklas gali signalizuoti apie netaisyklingą laikyseną. Galbūt vaikas nesiskundžia jokiais nugaros ar raumenų skausmais, tačiau svarbu kuo ankščiau koreguoti laikyseną, kad ateityje būtų galima išvengti rimtesnių stuburo problemų.

Laikysena formuojasi palaipsniui, todėl tėvams privalu nuolat stebėti, kaip vaikas stovi, sėdi, o pastebėjus, kad laikysena ydinga, nedelsiant tai koreguoti.<br>123rf nuotr.
Laikysena formuojasi palaipsniui, todėl tėvams privalu nuolat stebėti, kaip vaikas stovi, sėdi, o pastebėjus, kad laikysena ydinga, nedelsiant tai koreguoti.<br>123rf nuotr.
Kas antram vaikui sveikatos patikros metu nustatoma netaisyklinga laikysena.<br>123rf nuotr.
Kas antram vaikui sveikatos patikros metu nustatoma netaisyklinga laikysena.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Paulina Bastakytė

Oct 24, 2022, 2:00 PM

Statistikos departamento duomenimis, kasmet vis daugiau vaikų turi netaisyklingą laikyseną, dramatiškiausias šuolis įvyko 2021 metais, kai vaikų su nenormalia laikysena padaugėjo beveik 9 tūkstančiais, palyginti su 2020 metais.

Vaikų ir jaunimo klinikos „Empatija“ kineziterapeutė Milda Verygaitė taip pat pastebi, kad netaisyklinga laikysena tapo opi šių dienų problema, o dėl jos sulaukia daugiau jaunų žmonių kreipimosi padėti. Specialistė dalinasi įžvalgomis apie netaisyklingos laikysenos priežastis, žalą bei duoda patarimų tėvams.

– Kuo svarbi yra taisyklinga laikysena?

– Ji svarbi ne tik grožiui, bet ir gerai savijautai. Taisyklinga laikysena padeda išvengti skausmų, raumenų nuovargio, padeda geriau susikoncentruoti ir kūnui dirbti efektyviau. Juk stiprus, sveikas kūnas pagerina savijautą, nuotaiką, padeda įveikti iššūkius kasdienybėje.

– Kokios yra netaisyklingos laikysenos priežastys?

– Šiomis dienomis daugiausia įtakos turi sumažėjęs vaikų fizinis aktyvumas, nekokybiškas miegas, nepritaikyti rašomieji stalai namuose ir suolai, kėdės mokyklose. Taip pat labai svarbus veiksnys yra pasikeitęs gyvenimo būdas – daug sėdimo laiko, ne ergonomiškos padėtys, technologijų siejimas su laisvalaikiu. Padidėjęs telefonų, planšečių ir kompiuterių naudojimas kenkia ne tik akims ir dėmesio koncentracijai, bet ir laikysenai, ypač kaklo, galvos bei nugaros padėčiai.

– Kaip tėvams pastebėti, kad vaiko laikysena nėra tinkama?

– Pirmiausia reikėtų pažiūrėti, kaip vaikas sėdi, ar stuburas išlieka tiesus. Tėvai gali paprašyti jaunuolio atsistoti ir įvertinti šiuos aspektus: ar vaiko pečiai nėra suapvalėję į priekį, ar neatsikišusios mentės, ar kaklas ir galva yra tiesioje linijoje su pečiais. Taisyklingai laikysenai svarbi ir kojų, pėdų padėtis, todėl vaikui ar paaugliui stovint dubuo turėtų išlikti tiesus, nepasviręs į šoną, o nuo 3 – 5 metų jau galime stebėti, ar formuojasi pėdų skliautas, ar vaikas nėra plokščiapadis.

– Ar tiesa, kad sunki kuprinė turi neigiamos įtakos moksleivio laikysenai?

– Taip, ypač jei vaikas ar paauglys nėra fiziškai stiprus, sunki kuprinė yra didelė apkrova stuburui. Visgi ir nesunkūs krepšiai gali turėti neigiamos įtakos laikysenos, jei nešiojami netaisyklingai. Svarbu rinktis kuprines, ne krepšius ir nešioti jas ant dviejų pečių. Kuprines rekomenduojama rinktis tvirtesnes, prilaikančia nugarėle, teisingai pagal vaiką individualiai nureguliuoti petnešas.

– Nemažai laiko vaikai praleidžia nuleidę galvas į išmaniuosius įrenginius, kokią žalą tai daro?

– Išmaniųjų įrenginių naudojimas yra vienas didžiausių netaisyklingą, žalingą laikyseną formuojančių veiksnių dėl ne ergonomiškos padėties. Šie įrenginiai turėtų būti naudojami sėdint prie stalo ant tinkamo aukščio kėdės. Didžiausią žalą kineziterapeutai pastebi vaikų kaklui, nugarai, nes dažniausia padėtis yra sėdint susilenkus ant minkšto paviršiaus bei palenkus galvą į priekį. Taip pasikeičia svorio centras, didžiulę įtampą patiria pečių juosta, kaklo raumenys ir raiščiai yra pertempiami, atsiranda skausmai bei formuojasi ydinga laikysena.

– Kokios pasekmės laukia nekreipiant dėmesio į laikyseną?

– Netaisyklinga laikysena rodo kūno disbalansą, nes vieni raumenys yra pertempiami, o kiti sutrumpėja. Dėl to sumažėja kūno mobilumas, jėga, atsiranda skausmai, padidėja nuovargis, sunkiau sukaupti dėmesį ir atlikti judesius, taip pat pablogėja miego kokybė.

– Kaip tėvai turėtų pasirūpinti vaiko laikysena?

– Judesys yra pagrindinis vaistas kūnui, kad jis būtų laimingas. Bendrosios rekomendacijos vaikams yra kasdien bent po 60 minučių užsiimti vidutinio ar didelio intensyvumo fizine veikla. Treniruotės daugiausia turėtų būti orientuotos į kūno ištvermės, pusiausvyros ir koordinacijos lavinimą, mobilumą bei raumenų jėgos didinimą. Tokiu būdu didėja kaulų tankis, gerėja širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemų rodikliai, mažėja antsvorio ir nutukimo rizika bei žymiai pagerėja nuotaika, bendra savijauta.

Svarbu, kad visas kūnas dirbtų aktyviai, o ne tik kelios raumenų grupės ar vienos kūno pusės raumenys. Tad rekomenduojama rinktis dviračius, o ne paspirtukus, ypač elektrinius, įtraukti plaukimą, aktyvų vaikščiojimą, laipiojimą į vaikų kasdienybę. Namuose, mokykloje ir kitose vietose atkreipti dėmesį į ergonimiškas padėtis kūnui ir pritaikyti baldus pagal vaiko ar paauglio ūgį, išmaniesiems įrenginiams naudoti stovus akių aukštyje bei parinkti tinkamas kuprines, pagalves ir kitus kasdien naudojamus daiktus.

– Ar įvairūs laikysenos korektoriai, specialūs diržai yra veiksmingos priemonės netaisyklingai laikysenai koreguoti?

– Tai yra neveiksmingos, o kartais ir žalingos priemonės, todėl kineziterapeutų jų nerekomenduoja. Kol vaikai ar suaugę nešioja laikysenos korektorius ir diržus, laikysena gali atrodyti puiki, bet iš tiesų taip tik padarysite „meškos paslaugą“, nes kaulai, raumenys ir raiščiai yra prilaikomi, dėl to nestiprėja, kartais netgi atrofuojasi griaučių raumenys, kūnas silpnėja. Pagerinti laikyseną gali tik fizinis aktyvumas ir gyvenimo būdo keitimas.

– Kokius patarimus duotumėte tėvams besirūpinantiems vaiko laikysena?

– Nuo ankstyvos vaikystės kartu su vaikais aktyviai leiskite laiką, propaguokite sveiką gyvenseną, skatinkite vaikus atrasti mėgstamas fizines veiklas. Sportas ir judėjimas turi teikti džiaugsmą, geras emocijas, o ne būti priverstine veikla. Rodykite pavyzdį, vaikai yra jūsų atspindys. Taisyklingam vaikų laikysenos formavimuisi reikia daugybės skirtingų judesių: užlipti, nulipti, perlipti, pralįsti, pašokti, pasilenkti, mesti, spirti ir kt. Tad labai tinka įvairūs kliūčių ruožai namuose ir lauke, ėjimas nelygiu, nestabiliu paviršiumi. Įjunkite vaizduotę ir sportą paverskite linksma veikla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.