Kiek kainuoja Kalėdų Senelio dovanos? 4 patarimai, kaip mokyti vaikus elgtis su pinigais per šventes

Kol vaikai maži, jiems nereikia jaudintis, kiek kainuoja šventinės dovanos ir kaip Kalėdų Senelis už jas susimoka. Tačiau paaugus ir supratus, kas išties dovanomis pasirūpina, Kalėdų laukimo laikotarpis gali tapti puikiu laiku mokytis finansinio raštingumo ir nelaikyti dovanų bei pinigų savaime suprantamu dalyku.

Kalėdų laukimo laikas kupinas ir su pinigais susijusių reikalų – taupymo šventinėms išvykoms, dovanų, šventinių vaišių pirkimo, aukojimo sunkiau besiverčiantiems – prie jų prisidėdami vaikai ir paaugliai gali mokytis atsakingiau elgtis su pinigais.<br>„Unsplash“ nuotr.
Kalėdų laukimo laikas kupinas ir su pinigais susijusių reikalų – taupymo šventinėms išvykoms, dovanų, šventinių vaišių pirkimo, aukojimo sunkiau besiverčiantiems – prie jų prisidėdami vaikai ir paaugliai gali mokytis atsakingiau elgtis su pinigais.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-05 11:48

Remiantis pasaulinės finansų superprogramėlės „Revolut“ ir tyrimų bendrovės „Dynata“ atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau kaip 1000 lietuvių, 72 proc. žmonių sakė, kad finansinis raštingumas turėtų būti mokomas mokykloje, dar 25 proc. gailisi, kad patys pinigų valdymo žinių mokykloje negavo ar jų buvo per mažai.

Kalėdų laukimo laikas kupinas ir su pinigais susijusių reikalų – taupymo šventinėms išvykoms, dovanų, šventinių vaišių pirkimo, aukojimo sunkiau besiverčiantiems – prie jų prisidėdami vaikai ir paaugliai gali mokytis atsakingiau elgtis su pinigais. Vaikams ir paaugliams skirtos „Revolut <18“ programėlės ekspertai dalijasi patarimais, kaip padėti vaikams ir paaugliams mokytis finansų valdymo per šventes.

Paverskite taupymą žaidimu

Bendradarbiaukite su vaikais, taupydami kartu: padėkite nuspręsti, kam taupysite ir kiek laiko tam skirsite. Jauniems žmonėms svarbu turėti aiškų tikslą tam, kad išmoktų dėlioti savo prioritetus – taupyti be konkretaus tikslo jauniems žmonėms gerokai sunkiau.

Vaikai ir paaugliai turi suprasti, kad visko pasiekti neįmanoma, ypač kai tai susiję su pinigais. Suteikdami laisvės pasirinkti taupymo tikslą, mokysite juos prioretizuoti. Sutarus dėl taupymo tikslo (kas tai bebūtų – nauji sportbačiai, dviratis ar išmanusis telefonas), nustatykite pagrįstą galutinės sumos, kurią reikia pasiekti, terminą.

Kartu sukurkite planą

Su vaiku aptarkite visus naudingus žingsnius, kaip pasiekti taupymo tikslo – kiek atsidėti iš kišenpinigių, kaip sumažinti kai kurias išlaidas, kad būtų galima sutaupyti greičiau ir pan. Pasiūlykite vaikams paprastų taupymo gudrybių, kurios pravers kasdienėse situacijoje – pavyzdžiui, susitikti su draugais namuose, užuot ėjus į kavinę mieste.

Pagalvokite apie papildomas galimybes

Kartu su vaiku paieškokite papildomų būdų, kaip prasimanyti daugiau pinigų, kad pavyktų sutaupyti norimam tikslui. Galbūt vaiką ar paauglį motyvuos pagalba tėvams ar seneliams, o tuo pat mokysis ir svarbių gyvenimo įgūdžių? Sudarykite sąrašą, kokie iššūkiai vaikui ar paaugliui gali padėti gauti papildomų pinigų – reguliariai susitvarkyti kambarį, skaityti knygas, gauti gerų pažymių ar užsiimti papildoma veikla mokykloje.

Skatinkite kalbėti apie pinigus

„Dynata“ atlikta apklausa taip pat parodė, kad net 73 lietuvių jaučiasi nejaukiai kalbėdami su pinigais susijusiomis temomis, kas tai bebūtų – nuolaidos paprašymas parduotuvėje, draugo klausimas apie atlyginimą ar papildomas pajamas, išlaidavimo įpročius. Tai, kad pinigų daugeliui tebėra tabu, apsunkina galimybes mokytis geresnio finansų valdymo.

Leiskite savo sūnui ar dukrai papasakoti draugams ir artimiesiems apie savo taupymo tikslą ir kaip jie jį pasiekia, kaip tai prisideda prie jų supratimo apie pinigus didinimo. Tai paskatins juos eiti į priekį, susidūrus su nesėkmėmis, bus drąsiau nesustoti ir mokytis toliau. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.