Rijimo reflekso sutrikimas vaikams gali deformuoti net laikyseną: ženklai, kuriuos turi pastebėti tėvai

Jei pastebite, kad vaikas, norėdamas nuryti burnoje esantį maistą ar skystį, tarsi nevalingai tiesia galvą į priekį arba kilsteli ją į viršų – galima įtarti rijimo reflekso sutrikimą, kuris skatina aibę įvairių sveikatos problemų. Viena jų – ydinga laikysena. Kodėl nuo pat mažens vaikams gali atsirasti sunkumų su rijimu ir kaip išvengti neigiamų pasekmių ateityje – apie tai portale manodaktaras.lt kalbamės su gydytoju osteopatu, manualinės terapijos specialistu Mantu Norkūnu.

Jei pastebite, kad vaikas, norėdamas nuryti burnoje esantį maistą ar skystį, tarsi nevalingai tiesia galvą į priekį arba kilsteli ją į viršų – galima įtarti rijimo reflekso sutrikimą.<br>„Pexels“ asociatyvi nuotr.
Jei pastebite, kad vaikas, norėdamas nuryti burnoje esantį maistą ar skystį, tarsi nevalingai tiesia galvą į priekį arba kilsteli ją į viršų – galima įtarti rijimo reflekso sutrikimą.<br>„Pexels“ asociatyvi nuotr.
Dažniausiai dėl vaiko rijimo reflekso sutrikimo, pasak „Osteomedika“ gydytojo osteopato Manto Norkūno, tėvai kreipiasi pavėluotai.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Dažniausiai dėl vaiko rijimo reflekso sutrikimo, pasak „Osteomedika“ gydytojo osteopato Manto Norkūno, tėvai kreipiasi pavėluotai.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

manodaktaras.lt, Eglė Dagienė

Dec 10, 2022, 9:47 AM

Dažniausiai dėl vaiko rijimo reflekso sutrikimo, pasak „Osteomedika“ gydytojo osteopato, tėvai kreipiasi pavėluotai, t.y. vaikui sulaukus 5–6 metų amžiaus, kai sutrikimo simptomai itin išryškėja. Tačiau atidžiau stebint vaiko raidą, pirmuosius šio sutrikimo požymius jau galima pastebėti iki vienerių metų amžiaus.

Požymiai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį:

1. Dažnas vaiko springimas, geriant skysčius ir ryjant maistą

2. Kvėpavimas miegant per burną

3. Kalbėjimas per nosį

4. Naktinis knarkimas

„Vėliau formuojasi ydingos laikysenos ženklai bei viršutinio žandikaulio skliauto deformacija. Pastaruosius simptomus tėvams sunkiau įvertinti, tačiau tėvams pakanka pastebėti minėtus pirmuosius požymius, kad vaikui kažkas negerai. Deja, kaip rodo mano patirtis ir praktika, dėl šio vaikų sutrikimo retai kada kreipiamasi laiku, todėl ir gydymas būna pavėluotas“, – pasakojo gydytojas M.Norkūnas.

Veiksniai, provokuojantys rijimo reflekso sutrikimus

Osteopato teigimu, yra ne viena priežastis, kodėl atsiranda vaiko rijimo reflekso sutrikimai. Tai apima blogų įpročių formavimąsi dar kūdikystėje bei išorinės aplinkos veiksnius.

1. Maitinimas iš buteliuko ar čiulptuko naudojimas

„Kūdikiui žindant krūtį, aktyvinami jo lūpų žiediniai raumenys, tai skatina lūpas būti standžias bei treniruoja veido/burnos raumenis. Tai, kad spenelis prisitaiko prie kūdikio burnos struktūros ir nesukuria didelės distancijos tarp viršutinio žandikaulio skliauto ir liežuvio, sukurdamas vakuminį intrabukalinį efektą, skatina formuotis normaliam fiziologiniam rijimo refleksui“, – paaiškino gydytojas M.Norkūnas.

Kai kūdikis maitinamas iš buteliuko ar jam per dažnai duodamas čiulptukas, anot pašnekovo, susidaro nepakankamas liežuvio kontaktas su viršutinio žandikaulio skliautu, tokiu būdu galima jo deformacija/susiaurėjimas, kuris neigiamai veikia kūdikio gomurį, todėl vyksta viršutinio žandikaulio siūlių kompresija. Žindymas krūtimi itin svarbus pirmaisiais šešiais kūdikio gyvenimo mėnesiais, kad susiformuotų tinkamas rijimo refleksas.

2. Piršto čiulpimas

Pasak osteopato, vaikui nuolat čiulpiant pirštą, formuojasi blogas sąkandis, tokiu būdu susiformuoja blogas lūpų kontaktas: apatinė lūpa slenkasi atgal viršutinės lūpos atžvilgiu, taip skatindama liežuvio prisispaudimą žemyn arba atgal.

„Šis sutrikimas asocijuojasi su smakro raumens hipertonusu (raumens tonuso padidėjimu). Dėl stipraus piršto ir viršutinio žandikaulio skliauto kontakto vyksta viršutinio žandikaulio plokštelių susiaurėjimas bei priekinių dantų poslinkiai, iškraipymai“, – teigė gydytojas M.Norkūnas.

3. Kvėpavimas per burną, miegojimas išsižiojus, knarkimas miegant

Esant taisyklingam kvėpavimui, t.y. kvėpavimui per nosį, patekus orui užsiveria burnos ertmė, taip, pasak gydytojo, sukeldama neigiama slėgį tarp liežuvio ir viršutinio žandikaulio skliauto: „Net ir esant kvėpavimo ar rijimo reflekso sutrikimui, žmogus kvėpuoja per nosį, pilnai sučiaupęs burną, todėl nejaučia jokios žandikaulio įtampos, liežuvis atpalaiduotas, nesukeliantis įtampos kontaktuodamas su gomuriu, viršutinio žandikaulio skliautu ar dantimis“.

Netaisyklingas kvėpavimas per burną, kaip teigė osteopatas M.Norkūnas, gali būti ir viršutinių kaukolės struktūrų patologijos (padidėję adenoidai, alergijos sukeltas rinitas, trauminė ar įgimta kreiva nosies pertvara ir kt), pasekmė.

4. Netinkamas žandikaulio sukandimas

Netinkamas žandikaulio sukandimas, atsiradęs dėl vaiko atipiško čiulpimo veiksmo, pasak specialisto, tampa itin dažna rijimo reflekso sutrikimo priežastimi: „Tai skatina vaiko blogą lūpų kontaktą, netaisyklingą padėtį, todėl keičiasi liežuvio pozicija rijimo metu, ne pagal fiziologinius mechaninius žingsnius. Tad norėdamas nuryti burnoje esantį maistą ar skystį vaikas yra verčiamas tiesti galvą į priekį arba kelti į viršų“.

5. Struktūrinės vaiko kaukolės deformacijos

Jos atsiranda dėl patirtų gimdymo traumų ar pirmaisiais mėnesiais po gimimo. Anot gydytojo M.Norkūno, kūdikio kaukolės deformacija turi tiesioginę reikšmę ateityje formuotis netaisyklingai liežuvio ir apatinio bei viršutinio žandikaulio padėčiai, tai viena iš rijimo reflekso sutrikimo ar netaisyklingo sąkandžio atsiradimo priežasčių.

Formuojasi ydinga laikysena

Negydomi vaiko rijimo reflekso sutrikimai, pasak gydytojo osteopato M.Norkūno, skatina daugelį sveikatos problemų vaikystėje bei paauglystėje, pavyzdžiui, ydingos laikysenos formavimąsi, blogą menčių padėtį, stuburo linkio formavimąsi ir kt.

„Vaiko liežuvio padėtis turi didelę reikšmę centrinei/sagitalinei miofascijinei grandinei ir kaukolės/kryžkaulio padėčiai ir fiziologijai. Esant liežuvio sutrikimui, būtina gydyti vaiko priekinę stuburo dalį, gretutinius minkštuosius audinius, raumenines ir kaulines struktūras“, – pasakojo osteopatas.

Kalbant apie galimas rijimo reflekso komplikacijas, anot gydytojo, tai gali paveikti visą vaiko raumenų skeleto sistemą: vienam vaikui gali išsivystyti apnėja, naktinis knarkimas, kitam – chroniniai kaklinės sturburo dalies skausmai, netaisyklingas sąkandis ir t.t.

Todėl esant funkciniam sutrikimui, taikomas kineziterapinis, osteopatinis gydymas. Tais atvejais, jei tėvai itin uždelsia kreiptis į specialistus, vaikui gali prireikti ortodontinio ar chirurginio gydymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.