Vaikų gydytoja primena: per šventes nepulkime bučiuoti į lūpas anūkų ir kitų vaikų

Kalėdos – šeimos susibūrimo šventė. Seneliai pamato anūkus, tetos savo sūnėnus ir dukterėčias, lankome krikštasūnius ir krikštadukras. Neretai šventinio jaudulio pagauti nesusilaikome nepabučiavę mažylių į lūpas. Vaikų gydytoja, pulmonologė-alergologė dr. Indrė Plėštytė-Būtienė, tinklaraščio „Kasdieniniai vaikų gydytojos užrašai“ ir knygos „Kodėl vaikai serga“ autorė vardija priežastis, kodėl to griežtai nereikėtų daryti.

Vaikų gydytoja, pulmonologė-alergologė dr. Indrė Plėštytė-Būtienė vardija priežastis, kodėl to griežtai nereikėtų daryti.<br>lrytas.lt koliažas
Vaikų gydytoja, pulmonologė-alergologė dr. Indrė Plėštytė-Būtienė vardija priežastis, kodėl to griežtai nereikėtų daryti.<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-24 14:04

„Žinau, kad norime išreikšti meilę ir susižavėjimą kūdikėliais ir mažais vaikais, bet nebučiuokite svetimų vaikų į lūpas. Kodėl? Yra trys priežastys“, – savo socialiiuose tinkluose video įrašu dalijasi medikė.

Net jei ir jaučiamės sveiki, pamirštame, kad suaugę nešiojasi su savimi įvairius virusus ir bakterijas, kurie gali būti nedraugiški mažiesiems.

„Net yra vadinamos „bučinių ligos“, kurios perduodamos su bučinius. Pavyzdžiui, Herpes infekcija, kuria užsikrėtus vaikus tada vargins aftiniai stomatitai ir amžina lūpų puslėlinė. Ebštein-Bar virusas ir net šis RSV virusas, kuris dabar paplitęs – jis taip pat perduodamas bučiniu“, – primena vaikų gydytoja Indrė.

Neįvertiname ir to, kad mes, suaugusieji skleidžiame ir chemines medžiagas. Juk naudojame daug kosmetikos, kremų ir tikrai valome dantis dantų pasta.

„Su lūpomis galime šias kenksmingas medžiagas mažyliui ir jo jautriai odai peruoti ir vaikui bus papildomas kokteilis chemikalų“, – paaiškina ji.

Na, o paskutinė, bet tikrai ne mažiau svarbi priežastis, kodėl reikėtų nebučiuoti svetimų vaikų yra alergijos.

„Taip, su bučiniais perduodame alergenus, kuris galbūt yra alergiškas. Gal jūsų anūkas ar sūnėnas labai alergiški kiaušiniui, o ryte valgėte kiaušinienę – tai bučiuodami perduosite alergeną ir vaikui šventės bus sugadintos. Todėl geriau tiesiog pamojuokime ir iš tolo pasigrožėkime kitais vaikais“, – linki gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?