12 patarimų, kaip susidoroti su kūdikio pykčio priepuoliais keliaujant

Ilgi skrydžiai ar vėluojantys lėktuvai nepatinka niekam. O ypač, mažiems vaikams, kurių pykčio priepuoliai, kitaip vadinami tantrumais, gali būti tikras košmaras ne tik jų tėvams, bet ir aplinkiniams. Kaip to išvengti?

 Vaikai kelionėje.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Vaikai kelionėje.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-01 14:49, atnaujinta 2023-01-01 14:53

Daugybė žmonių pamena kelionę,  kai teko sėdėti šalia visą laiką klykiančio mažo vaiko, kaip vieną didžiausių košmarų. Su didele pagarba mažyliams ir jo tėvams, bet tai ištverti sunku net kantriausiems. Portalas today.com dalijasi daktaro Harvety Karpo, pediatro ir knygų „The Happiest Baby on the Block“ ir „The Happiest Toddler on the Block“ autoriaus patarimais, kurie padės išvengti pykčio priepuolių ar bent jau paversti juos kuo trumpesniais ir intensyvesniais.

1. Užsukite į išparduotuvę/pigių daiktų parduotuvę

Jei planuojate ilgesnę kelionę su mažyliu, užsukite į parduotuvę, kur viskas kainuoją po kelis eurus. Jūsų tikslas – išleisti 10–15 eurų smulkiems žaisliukams ar knygutėms, kurių jis dar niekada nematė ir jos jį sudomins, kai viskas aplink pabos.

Palaukite, kol įsėsite į lėktuvą ar pradėsite kelionę automobiliu ir tik tada parodykite vieną iš šių daiktų. Svarbu neparodyti, kad jų yra daugiau, nes tada mažylis norės išpakuoti vieną po kito. Paslėpkite juos skirtingose bagažo vietose ir matydami, kad viskas aplink pabosta, nustebinkite.

Kiekvienas 1–2 eurus kainuojantis žaisliukas gali „nupirkti“ 20 minučių ramybės.

2. Suplanuokite kitų netikėtų staigmenų

Namuose daugybė priemonių, kuriomis pasinaudojus išmoningai galima sugalvoti netikėtų užsiėmimų:

  • Mažus plastikinius kiaušinius (nuo šokoladinių kiaušinių) pripildykite smulkmenomis, kad ir susuktu spalvotu popieriumi.
  • Lipdukai ir lipdukų knygelės visada puikus pasirinkimas. Origami – išbandykite sulakstyti ką nors paprasto
  • LEGO detalės ar plastilinas užkandžių dėžutėje taip pat gali džiuginti skrydžio metu didesnius vaikus.

3. Tapkite istorijų pasakotoju

Nepamirškite, kad vienas iš būdų išlaikyti mažylio dėmesį yra istorijų pasakojimas. Galite kurti pasakas apie tai, kur einate ir ką matote/matysite nuvykę. Galite sugalvoti istorijas apie nuotykius, kuriuos dabar patiria jūsų bagažas lėktuvo „pilve“. O jei iš anksto pasirūpinsite viena kita pirštine lėle, susižavėjimas garantuotas!

5. Kalbėkite jų kalba

Daktaras H. Karpas yra didžiulis užuojautos mažiesiems šalininkas. Knygose jis moko tėvus, kaip numalšinti pykčio priepuolius, pripažįstant, kaip vaikai jaučiasi ir kalbant su jais kūdikiais.

Jis taip pat rekomenduoja pakalbėti su kitais netoliese esančiais partneriais, draugiškais keleiviais apie tai, kokį didžiulį iššūkį jūsų vaikas atlieka.

6. Valgymo laikas

Alkanas kūdikis ar mažylis visada yra kaprizingas vaikas. Kad vaikai būtų laimingi, maitinkite ir girdykite juos. Jei įmanoma, atidėkite paskutinį valgymą maždaug dvi ar tris valandas prieš kelionę.

Ir tik pradėjus kelionę suruoškite mažą vaiko mėgstamiausių vaišių (ne iš saldainių ir limonadų) pikniką! Prisiminkite, kad visi produktai, kurie turi cukraus paskatins jūsų vaiko energiją, o transporto priemonės tam nėra geriausia vieta.

7. Leiskite paišlaidauti

Dar vienas dalykas, kuris vaikus sužavės – tai kelionėse pardavinėjamas maistas. Leiskite užsisakyti ką nors be cukraus, bet kažko, ko dažnai neperkate ir laukite, kol skrydžio palydovai tai jums atneš. Vaikai lieka sužavėti!

8. Nepamirškite skrydžių

Leiskite vaikui gerti tiek, kiek nori ir paskatinkite tai jį daryti, bet būtinai pasilikite skysčių lėktuvo pakilimui ir nusileidimui, kurie yra pati nemaloniausia dalis. Nusileidimas paprastai būna nepatogesnis nei pakilimas

9. Užsisakykite tinkamą vietą.

Jei esate krūtimi maitinanti mama, galite mėgautis privatumu ir pasvirusia siena, kurią gaunate su sėdyne prie lango. Jei turite mažą vaiką, kuris mėgsta vaikščioti, bėgioti, laipioti, šokinėti ir tyrinėti, tuomet turbūt geriausia yra sėdynė prie praėjimo. Tokiu būdu galėsite atsikelti ir klajoti, kai tik įmanoma.

10. Teisingas miegas

Pasistenkite viską suplanuoti taip, kad jūsų vaikas neužmigtų nepatogiausiu metu, kaip, pavyzdžiui, rankinio bagažo patikros ar laipinimas į lėktuvą.

Stenkitės skristi tada, kai jūsų vaikas greičiausiai miega. Atsineškite su savimi pagalvę ir mėgstamą antklodę, kad jie galėtų išsitiesti ant jūsų kelių arba per jūsų ir partnerio juosmenį.

11. Leiskite jiems žaisti su jūsų telefonu

Taip taip, ekranai kenkia, bet yra momentai, kai reikia spjauti į savo nuostatas ir užtikrinti ne tik savo, bet ir aplinkinių ramybę. Prieš skrydį į savo telefoną ar planšetinį kompiuterį įkraukite linksmų vaikiškų programėlių – tokių, kurios ilgą laiką sužavės jūsų vaiką. Jūsų darytos nuotraukos ir vaizdo įrašai taip pat gali būti smagios pramogos – galite peržiūrėti kartu ir prisiminti smagiausias akimirkas.

12. Atraskite lėktuvą

Lėktuvų tualetai yra tiesiog įdomūs. Šviesa įsižiebia jaudinančia blykste, kai tik užrakinate duris, mažytė kriauklė yra žavinga ir, žiūrėk, ta maža ertmė yra šiukšlių dėžė. Na, o kur dar triukšmininčiai nusileidžiantis tualetas!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.