J. Šiugždinienė: Vilniaus rajone šiais metais bus įsteigta 250 papildomų vietų darželiuose

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, kad šiais metais Vilniaus rajone bus papildomai įsteigta 250 vietų darželiuose.

Nuo pirmadienio Riešės gimnazijoje pradės veikti dvi modulinio darželio grupės, kurias lankyti galės 40 vaikų.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Nuo pirmadienio Riešės gimnazijoje pradės veikti dvi modulinio darželio grupės, kurias lankyti galės 40 vaikų.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2023, 11:13 AM, atnaujinta Feb 17, 2023, 6:25 PM

„Šiais metais planuojame steigti dar papildomai 250 darželio vietų Vilniaus rajone, tai yra labai svarbu tėvams, kad jie turėtų galimybę leisti vaikus į ikimokyklinio ugdymo įstaigas valstybine kalba“, – žurnalistams trečiadienį Vilniaus rajono Riešės gimnazijoje sakė ministrė. Papildomos vietos bus įsteigtos ministerijos lėšomis – tai valstybei kainuos apie 800 tūkst. eurų

J. Šiugždinienė taip pat pranešė, kad nuo pirmadienio Riešės gimnazijoje pradės veikti dvi modulinio darželio grupės, kurias lankyti galės 40 vaikų

Ministerija teigia, kad jau pradėti modulinių pastatų projektavimo darbai toje pačioje Riešėje – čia bus įsteigtos papildomos ikimokyklinio ugdymo grupės (dar iki 80 vietų), Rudaminoje (numatomos iki 110 vietų) ir Mickūnuose (numatomos iki 40 vietų). Statybos darbus Riešėje ir Rudaminoje planuojama pabaigti 2023 m. Planuojama, kad ministerijai priklausančios patalpos Vėliučionyse bus pritaikomos ikimokykliniam ugdymui lietuvių kalba, čia bus atidaryta pirmoji grupė, kurią galėtų lankyti iki 20 vaikų. Jeigu bus didesnis poreikis, vietų skaičius didės.

Atidarytos darželių grupės Vilniaus rajone, palengvins situaciją ir Vilniaus mieste.

Kaip surengtoje spaudos konferencijoje sakė ministrė, atidarytos naujos grupės Vilniaus rajone turės įtakos ir situacijai dėl darželių Vilniaus mieste. Pasak jos, Vilniaus rajono gyventojai, negavę darželio rajone, ieško laisvų vietų Vilniaus mieste.

„Vilniaus mieste šiuo metu didelė problema – darželių labai trūksta, eilėje šiuo metu laukia apie 1000 vaikų. Problema susijusi ir su situacija Vilniaus rajono savivaldybėje. Čia tėvai, nesuradę galimybės vaikus leisti į darželius, deklaruoja savo gyvenamąją vietą Vilniaus mieste. Taip apkrauname Vilniaus miestą, kur situacija ir taip yra sudėtinga“, – teigė ministrė.

„Vilniaus rajone matome sparčiai augantį gyventojų skaičių. Registrų centro duomenimis, vaikų iki 6 metų savivaldybėje šiuo metu yra daugiau nei 7300. Nuo 2018 m. šio amžiaus vaikų padaugėjo daugiau kaip 1100. Tai tikrai didelis augimas“, – pridūrė ministrė.

Kaip jau buvo skelbta, nuo 2025 m. rugsėjo 1 d. ikimokyklinis ugdymas tampa visuotiniu vaikams nuo 2 iki 6 metų amžiaus. Tai reiškia, kad kiekvienam ikimokyklinukui turės būti užtikrinta vieta ugdymo įstaigoje, jei to pageidaus tėvai arba globėjai.

Valstybė iki 2027 m. ikimokyklinio ugdymo plėtrai, prieinamumui, kokybei stiprinti numato skirti daugiau nei 78 mln. eurų ES fondų lėšų. Beveik pusė šios sumos numatyta socialinę riziką patiriančių šeimų ir specialiųjų poreikių turinčių vaikų įtraukimui į ikimokyklinio ugdymo įstaigas, kad jie turėtų lygias sąlygas ugdytis kartu su bendraamžiais.

2022–2027 m. Lietuvos savivaldybės planuoja pastatyti 19 naujų darželių bei plėsti ikimokyklinio ugdymo prieinamumą maždaug 144-iose jau veikiančiose ugdymo įstaigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.