Priemonė, kuri padės tėvams nuo ankstyvo mažų vaikų kėlimosi rytais

Daugeliui tėvų, auginančių mažus vaikus, tikru išbandymu ir košmaru tampa ankstyvas pyplių kėlimasis. Po sunkios savaitės, pagaliau sulaukus savaitgalio, daugelis tik ir svajoja apie tai, kaip išsimiegos. Tačiau, mažus vaikus auginantys, puikiai žino, kad mažyliai, kaip niekas kitas, laikosi dienos ritmo ir keliasi šeštą, o kartais net ir penktą ryto. 

Vaikų kokybiškam miegui būtina tamsa.<br> „Unsplash“ nuotr.
Vaikų kokybiškam miegui būtina tamsa.<br> „Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2023, 9:44 AM

Tamsos svarba

Naujagimiai gali miegoti bet kur ir bet kada, nes dar neturi cirkadinio ritmo, kada nusistovi 24 valandų miego ir būdravimo režimas, bet jis po truputį formuojasi ir jau 2–4 mėnesių mažyliai turi savo dienotvarkę.

Augant vaikui, didėja poreikis miegoti tamsiose patalpose – tai ne tik ramina, neblaško vaiko dėmesio, bet tamsoje gaminasi natūralus miego hormonas melatoninas, kuris padeda stabilizuoti cirkadinį ritmą bei gerina miego kokybę. Tėvai puikiai žino, kad iki metų ar net pusantrų amžiaus vaikai miega net kelis kartus per dieną, tik artėjant link antrojo gimtadienio lieka tik vienas popietės miegas.

Tamsa svarbi ne tik dėl vaikų, bet ir dėl tėvų, kurie nori ryte pabusti ne su pirmaisiais saulės spinduliais. Vaikai labai jautrūs šviesai, tad dienoms ilgėjant, jų miegas trumpėja. Ką daryti? Kas galėtų pagelbėti tėvams ir nors šiek tiek prailginti vaikų miegą pasakoja įmonės „Audrineta“ projektų vadovė Monika Kuzmickaitė.

Sukuria sąlygas kokybiškam miegui

M. Kuzmickaitė teigia, kad per pastaruosius dešimt metų lietuviai ypač pamėgo tiek „dimout“, tiek „blackout“ audinius – jie jau naudojami ne tik viešbučiuose, restoranuose, biuruose, bet ir namuose: „Šiandien, kai abi audinio pusės yra gerosios, kai jis minkštas, drapiruojasi ir jį galima lengvai priderinti prie interjero, žmonės vis dažniau šio audinio užuolaidas renkasi namams. Ypač juos mėgsta auginantys vaikus, nes šie audiniai, šimtu procentų užtamsinantys langus ir nepraleidžiantys saulės šviesos, leidžia kokybiškai išsimiegoti.“

M. Kuzmickaitė sako, kad šie audiniai tinka visiems namų kambariams: svetainei, miegamajam, vaikų kambariui.

„Mažylius auginančios mamos atvirauja, kad tai – vienintelė galimybė, apsauganti vaikus nuo saulės spindulių, kurie juos anksti pažadina. Todėl iš „blackout“ audinių užuolaidos siuvamos ne tik miegamiesiems, bet ir vaikų kambariams. Vien šis audinys vasarą gali padėti ilgiau išmiegoti“, –  pataria ji.

Žodis „blackout“ anglų kalba reiškia „užtemdyti, užjuodinti“. Namų interjero tekstilės pramonėje šis terminas vartojamas įvardyti audinį, kuris visiškai blokuoja saulės spindulius.

„Šis audinys pirmiausia buvo sukurtas karo pramonei ir tik vėliau, įvertinus jo gerąsias savybes, pritaikytas siūti užuolaidas ir romanetes. Pirmieji „blackout“ audinius pritaikė ir pamėgo viešbučiai. Viešbučių klientai, ypač daug skraidantys, siekdami išvengti nemalonių pojūčių dėl laiko juostos skirtumų, pageidauja gyventi kambariuose, kurie būtų visiškai užtemdyti ir į juos nepatektų nė menkiausias saulės spindulys. Dabar visiškai saulės nepraleidžiančios užuolaidos yra nepamainoma priemonė, leidžianti viešbučių svečiams sukurti absoliutų komfortą ir bet kuriuo paros metu puikiai išsimiegoti“, – M. Kuzmickaitė.

Išskirtinės „blackout“ audinio savybės

Pirmieji „blackout“ audiniai buvo neišvaizdūs, kieti, nemalonūs liesti, atrodė lyg ceratiniai ir priminė plastiką, turėjo ribotą spalvų pasirinkimą, o jų viena pusė buvo balta arba pilkšvai balta. Pasak Monikos, šių audinių kūrėjai nuolat galvojo, kaip juos patobulinti, kad ne tik atliktų savo funkciją, bet ir būtų estetiškai išvaizdūs. Ir jiems pavyko. Rinkoje atsirado „dimout“ audiniai. „Blackout“ audinys visiškai užtamsina patalpą, o „dimout“ – gali užtamsinti maždaug apie 88 proc., priklausomai nuo jo tankio.

„Dimout“ audiniai taip pat apsaugo nuo saulės spindulių, jie praleidžia šiek tiek šviesos. Tačiau toks audinys iš esmės atrodo kitaip – yra daug minkštesnis, dailiau krenta, turi didesnę paletę spalvų ir tekstūrų. Įdomu, kad esant itin aktyviai saulei, užuolaidos, pasiūtos iš „dimout“ audinių, lengvai švyti“, – išskirtines audinių savybes atskleidė M. Kuzmickaitė.

Daugiau nei dvidešimt metų su interjero tekstile dirbanti M. Kuzmickaitė sako, kad šiandien technologijos tiek pažengė į priekį, kad klientai gali rinktis iš pačių įvairiausių spalvų ir tekstūrų „dimout“ ir „blackout“ audinių.

„Gamintojai rado būdą, kaip, išlaikant visas technines savybes, sukurti juos estetiškai gražius: įvairių spalvų, raštų ir tekstūrų. Jie gali būti veliūriniai, lino imitacijos, tačiau svarbiausia – minkšti ir drapiruojami. Šiandien tokie audiniai estetiškai išvaizdūs iš abiejų pusių, taip pat svarbu paminėti, kad jie gali būti nedegūs. O didelis audinio tankis turi įtakos patalpų akustikai“, – aiškina specialistė.

„Dimout“ ir „blackout“ didelio tankio audiniai patalpose išsaugo garsą, todėl, pasak projektų vadovės Monikos, juos labai vertina melomanai, muzikantai, muzikos kūrėjai – visi, kuriems svarbu, kad garsas išliktų kuo natūralesnis. Audinys garso neizoliuoja, o jį sugeria, garsas tampa švelnesnis, lengvai išsisklaido erdvėje. Todėl bendrauti tokioje patalpoje tampa daug maloniau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.