Lietuvos ir Kroatijos pirmųjų ponių pokalbyje – dėmesys vaikų nutukimo problemai

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė penktadienį vaizdo skambučiu kalbėjosi su Kroatijos pirmąja ponia Sanja Musič Milanovič, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Lietuvoje daugėja antsvorį ir nutukimą turinčių moksleivių, rodo naujas tyrimas.<br>123rf.com nuotr.
Lietuvoje daugėja antsvorį ir nutukimą turinčių moksleivių, rodo naujas tyrimas.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-24 20:30

D. Nausėdienė sulaukė asmeninio kvietimo dalyvauti šių metų gegužę Zagrebe vyksiančiame Europos valstybių lyderių sutuoktinių susitikime, skirtame vaikų nutukimo problematikai. Jį organizuoja Kroatijos pirmoji ponia kartu su Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regioniniu padaliniu.

Abiejų šalių pirmosios ponios aptarė galimybę dalyvauti susitikime ir pasidalinti patirtimi, taikomomis priemonėmis bei pasiekta pažanga sprendžiant vaikų nutukimo problemas, pažymima pranešime.

Pirmosios ponios kalbėjosi, kad nutukimas yra kompleksinė problema, lemianti daugelio neužkrečiamųjų ligų, tokių kaip diabetas, širdies kraujagyslių ligos, atsiradimą ir eigą. „Nutukimo vaikystėje ir vėlesniame amžiuje problema – kompleksinė, todėl sprendimo būdai yra skirtingi tiek savo trukme, tiek priemonėmis. Viena pagrindinių, taikomų Lietuvoje, – sveikos ir subalansuotos mitybos politikos įgyvendinimas pradedant nuo ikimokyklinio ugdymo“, – sakė D. Nausėdienė.

Lietuvos pirmoji ponia priminė, kad mūsų šalyje nuo 2009 metų įdiegtos trumposios grandinės, kuomet vietos ūkininkai tiekia produktus vaikų ugdymo įstaigoms. Siekiama, kad vaikai valgytų kokybišką, sveiką, vietoje užaugintą ir pagamintą maistą. Kaip sveikatą tausojanti priemonė pirmų–antrų klasių mokiniams, besimokantiems pagal pradinio ugdymo programą, užtikrinamas nemokamas maitinimas.

Pirmoji ponia taip pat atkreipė dėmesį, jog nuo 2007 metų Lietuva dalyvauja PSO koordinuojamoje Europos vaikų nutukimo stebėsenos iniciatyvoje. Šio tyrimo tikslas – gauti palyginamus 6–9 metų amžiaus vaikų antsvorio ir nutukimo duomenis skirtingose Europos regiono šalyse, renkant informaciją apie vaikų kūno svorio ir ūgio rodiklius bei mokyklinę aplinką ir fizinio aktyvumo įpročius, rašoma pranešime.

„Deja, šalia koordinuotų valstybės veiksmų tenka stebėti agresyvią greito ir menkaverčio maisto pramonės plėtrą, nutaikytą būtent į jaunesnio amžiaus asmenis. Todėl turime dar labiau stiprinti šviečiamąsias ir kitas priemones, siekdami skatinti sveikatai palankaus maisto vartojimą. Priešingu atveju vėlesniuose etapuose susidursime su kitomis nutukimo nulemtomis bėdomis, darančiomis itin didelį neigiamą socialinį ir ekonominį poveikį valstybei bei visuomenei“, – teigė D. Nausėdienė.

Pirmoji ponia taip pat atkreipė dėmesį, kad sveika gyvensena neatsiejamai susijusi su fizinio aktyvumo skatinimu, ir pažymėjo, kaip yra svarbu kuo anksčiau pradėti ugdyti tinkamus judumo įpročius. „Judėjimo įgūdžių ir gebėjimų save motyvuoti būti fiziškai aktyviam visą gyvenimą ugdymas – labai svarbi sveiko ir laimingo žmogaus formavimo sąlyga. Todėl fizinis vaikų raštingumas turi būti pradedamas ugdyti jau ikimokyklinio amžiaus vaikų grupėje, vėliau jį integruojant ir į mokyklos kultūrą bei mokymo programas“, – teigė D. Nausėdienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.