Parengtas naujas įrankis, padėsiantis išklausyti ir suprasti vaiko nuomonę: pasinaudokite juo

Kodėl vaiko nuomonė yra labai svarbi? Kaip prakalbinti vaikus ir juos suprasti? Kaip tinkamai išklausyti vaiko nuomonę ir priimti geriausius vaiko interesus atitinkančius sprendimus? Vaiko teisių gynėjų iniciatyva mediacijos eksperčių Odetos Intės, Jolantos Sondaitės, Agnės Tvaronavičienės parengtas „Vaiko nuomonės išklausymo metodinis vadovas“ padės atsakyti į šiuos klausimus ir bus naudingas įrankis ne tik su vaikais kasdien dirbantiems specialistams, bet ir visiems vaiko gyvenime dalyvaujantiems žmonėms.

Vaiko teisė būti išklausytam ir išgirstos nuomonės reikšmingumas yra svarbi jo orumo ir sklandžios socialinės raidos užtikrinimo dalis.<br>Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos nuotr.
Vaiko teisė būti išklausytam ir išgirstos nuomonės reikšmingumas yra svarbi jo orumo ir sklandžios socialinės raidos užtikrinimo dalis.<br>Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos nuotr.
Vaiko teisė būti išklausytam ir išgirstos nuomonės reikšmingumas yra svarbi jo orumo ir sklandžios socialinės raidos užtikrinimo dalis.<br> Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos nuotr.
Vaiko teisė būti išklausytam ir išgirstos nuomonės reikšmingumas yra svarbi jo orumo ir sklandžios socialinės raidos užtikrinimo dalis.<br> Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valstybės vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba

Apr 5, 2023, 4:36 PM

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Ilmos Skuodienės, vaiko nuomonės svarba ir teisė ją reikšti yra įtvirtinta ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniuose teisės aktuose. Vaiko teisių gynėjai yra įgalinti priimti objektyvius sprendimus atsižvelgiant tik į geriausius vaiko interesus ir inicijuoti pagalbos teikimą. Tad yra ypatingai svarbu, kad tiek vaiko teisių gynėjai, tiek ir kiti su vaikais dirbantys specialistai vienodai gebėtų išklausyti vaiko nuomonę, ją išgirstų, suprastų ir galėtų atliepti vaiko poreikius.

„Vaiko teisių gynėjų misija yra saugoti ir ginti kiekvieno vaiko teises ir teisėtus interesus. Vaiko balsas yra mūsų Tarnybos didžiausia vertybė, tad siekiame užtikrinti, kad jis tikrai būtų išgirstas ir į jį atsižvelgta. Neabejoju, kad šis naujas leidinys prisidės prie to, kad vaiko balsas taps labiau girdimas ir suprantamas ir bus naudingas ne tik su vaikais dirbantiems specialistams, bet ir tėvams, globėjams ir visiems vaikų gyvenime dalyvaujantiems žmonėms“, – sako I. Skuodienė.

Vaiko teisė būti išklausytam ir išgirstos nuomonės reikšmingumas yra svarbi jo orumo ir sklandžios socialinės raidos užtikrinimo dalis. Tad priimant su vaiko interesais susijusius sprendimus labai svarbu užtikrinti vaiko dalyvavimą ir jo nuomonės išklausymą.

„Iki šiol Lietuvoje neturėjome vieningos praktikos, kaip turėtų būti išklausoma vaiko nuomonė. Tad tikiuosi, kad šis leidinys taps atspirties tašku ir bus pirmasis nukreipimas mūsų žmonėms. Nežinant vaiko nuomonės, jo matymo ir jausmo yra praktiškai neįmanoma jo suprasti ir padėti. Tik pasikalbėjus su vaiku, pasitarus su juo galime suprasti, kokios pagalbos iš tiesų jam reikia“, – sako Lietuvos mediatorių rūmų pirmininkė, vaiko teisių apsaugos srities ekspertė, vaiko nuomonės išklausymo sertifikuota specialistė O. Intė.

Jai pritaria ir Mykolo Romerio universiteto profesorė, mediatorė A. Tvaronavičienė, pasak jos, su vaikais dirbantiems specialistams yra ypatingai svarbu būti atvirais, neturėti jokių išankstinių nusistatymų ir mokėti paklausti vaiko taip, kad jis galėtų pasisakyti. „Vaikai mokosi iš suaugusiųjų, tad mes turėtume būti pirmieji, rodantys jiems tinkamą pavyzdį. Taip kursime visuomenę, kurioje gyventi gera kiekvienam vaikui ir suaugusiajam“, – sako A. Tvaronavičienė.

Nors vaiko nuomonė yra ypatingai svarbi priimant visus su juo susijusius sprendimus, tačiau ją išklausantiems žmonėms, specialistams bei artimiesiems, svarbu suprasti, ar vaikas jau gali tai daryti.

„Išklausant vaiko nuomonę labai svarbu atsižvelgti į vaiko raidą. Todėl leidinyje pateikiame rekomendacijas, kaip reikėtų bendrauti su vaikais skirtingais jų raidos etapais. Labai svarbūs veiksniai išklausant vaiko nuomonę, ar vaikas turi specialiųjų poreikių, ar jau kalba ir reiškia mintis sklandžiai. Svarbiausia, kad vaikas galėtų ne tik kalbėti pats, bet suprastų, ką jam sako specialistas. Tad turime mokytis įtraukti vaikus, pateikti informaciją jiems suprantamu būdu“, – teigia Mykolo Romerio universiteto profesorė, psichologė ir mediatorė J. Sondaitė.

„Vaiko nuomonės išklausymo metodinis vadovas“ skirtas visiems su vaikais dirbantiems specialistams ir vaikų gyvenime dalyvaujantiems žmonėms. Jį galite rasti ČIA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.