Naujos gairės, kaip paaugliams naudotis socialiniais tinklais: siūlo riboti su grožiu susijusį turinį

Šiuolaikiniai paaugliai vis daugiau laiko leidžia socialiniuose tinkluose, o nei tėvai, nei pedagogai nežino, ką daryti. Amerikos psichologų asociacija (APA) gegužės pradžioje pateikė naujas rekomendacijas, kaip užtikrinti, kad vaikai įgytų sveiką požiūrį į tai, ką mato telefonų ekrantuose.

Ryžtingi tėvai, pasak jo, turi priimti teisingus sprendimus, net jei susidurs su vaikų atstūmimu.<br>123rf nuotr.
Ryžtingi tėvai, pasak jo, turi priimti teisingus sprendimus, net jei susidurs su vaikų atstūmimu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2023, 10:53 AM

Gairėse didžiausias dėmesys skiriamas medijų raštingumo ugdymui, ekrano laiko apribojimu taip, kad jius netrukdytų miegui ir fiziniam aktyvumui.

„Tikriausiai nėra valandos ar dviejų, kad nekalbėtume su vaikais apie socialinę žiniasklaidą, priklausomybę nuo ekrano ar telefono naudojimo“, – sakė

Joe DiMaggio vaikų ligoninės vaikų ir paauglių psichiatrijos medicinos direktorius dr. Davidas Rube'as pastebi, kad dabar itin dažnai kalbama apie priklausomybę nuo ekranų, o ryžtingi tėvai, pasak jo, turi priimti teisingus sprendimus, net jei susidurs su vaikų atstūmimu.

Psichiatrė dr. Delvena Thomas teigia, kad socialiniuose tinkluose yra būtina branda, o amžius vaidina didžiulį veiksnį, kaip paaugliai susidoroja ir valdo informaciją.

Ji pataria tėvams neleisti vaikams socialiniais tinklais naudotis per daug greitai, o leisti jiems vystytis ir subręsti, kol galės patys priimti atsakingus sprendimus.

„Taip pat puoselėkite aplinką, kurioje galėtumėte bendrauti su savo vaiku apie dalykus, kuriuos jis gali pamatyti socialinėje žiniasklaidoje“, – pataria D.Thomas.

Amerikos psichologų asociacijos ataskaitoje esančios rekomendacijos:

  • Pritaikykite socialinės žiniasklaidos naudojimą, funkcionalumą ir leidimus prie vaiko vystymosi galimybių; suaugusiems sukurti dizainai gali netikti vaikams.
  • Suaugusieji turėtų stebėti jaunesnių vaikų socialinės žiniasklaidos naudojimą, įskaitant diskusijas su draugais ir matomą turinį. Vaikams augant ir įgyjant daugiau skaitmeninio raštingumo įgūdžių, savarankiškumas gali palaipsniui didėti.
  • Sumažinkite paauglių patekimą į socialinių tinklų turinį, kuriuose vaizduojamas neteisėtas arba psichologiškai netinkamas elgesys, įskaitant turinį, kuris moko arba skatina jaunimą žaloti save arba rizikingą elgesį, arba tokį, kuris skatina valgymo sutrikimus, kaip bulimija ar anoreksija.
  • Sumažinkite paauglių patekimą į internetinį turinį, skatinantį diskriminaciją, išankstinį nusistatymą, neapykantą ar patyčias elektroninėje erdvėje, ypač skirtą grupėms, kurioms taikoma dėl rasės, etninės kilmės, lyties, seksualinės orientacijos, religijos ar negalios.
  • Stebėkite paauglius, ar neatsiranda problemiško socialinių tinklų naudojimo požymių, kurie gali pakenkti jų gebėjimui atlikti kasdienius vaidmenis ir rutiną ir ilgainiui sukelti rimtesnių psichologinių pakenkimų.
  • Apribokite naudojimąsi socialiniais tinklais, kad netrukdytų paauglių miegui ar fiziniam aktyvumui, nes kiekvienas iš jų yra būtinas sveikam smegenų ir psichologiniam vystymuisi.
  • Apribokite paauglių naudojimąsi socialinių tinkluose pirmiausia turiniui, susijusiam su grožiu ar išvaizda.

Parengta pagal „NBC Miami“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.