Alytiškiai tėvai pasipiktinę: vasarai vaikus perkėlė į darželį kitame miesto gale, kelionė užtruks valandą

„Jei norėtume gyventi kaip Vilniuje, gyventume Vilniuje, bet Alytus tuo ir patrauklus – mažais atstumais, neva, šeimai patogiu miestu“, – piktinasi ikimokyklinukų tėvai iš Alytaus miesto, žinutėmis informuoti, kad vaikams vasarą teks lankyti darželį kitame miesto gale, nors šalia yra daug kitų.

Vaikų darželis antrą vasarą iš eilės uždaromas remontui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vaikų darželis antrą vasarą iš eilės uždaromas remontui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Alutaus miesto savivaldybės atstovai teigiama, kad sprendimas priimtas rūpinantis vaikų gerove.<br>V.Balkūno nuotr.
Alutaus miesto savivaldybės atstovai teigiama, kad sprendimas priimtas rūpinantis vaikų gerove.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 22, 2023, 8:33 PM

Nežino, ką reikės daryti

„Antrą vasarą iš eilės uždaromas būtent mūsų darželis – pernai turėjo remontuoti, bet jokie darbai nevyko, šiemet vėl žada remontus, tačiau vėl nėra jokių garantijų“, – pasakojimą pradeda mama Gintarė (jos ir kitų kalbintų tėvų pavardės žinomos – red. past.).

Vidzgirio mikrorajone esantis lopšelis-darželis „Boružėlė“ yra vienas iš daugelio esančių aplink – tai sovietiniais metais iškilęs rajonas, kuriame stovi daugiabučiai namai, tad natūralu, jog čia yra ir didžiausia ikimokyklinio ugdymo įstaigų koncentracija.

„Prieš kelias savaites tėvų grupėje gavome iš auklėtojos žinutę, kad vaikus nuo liepos 1 dienos perkels į atokiausiai nuo mūsų esantį darželį – Pirmame Alytuje įsikūrusį „Nykštuką“, – prisimena keturmečio mama.

Tarp darželių šiuo metu – 5 kilometrų atstumas, tačiau tėvai teigia girdėję planus pagrindinį miesto tiltą uždaryti remontui, tad kilometrai išaugtų dvigubai. Jei ikimokyklinuko tėvai ar globėjai neturi automobilio, kelionė dar pailgės, nes teks pakeisti du skirtingus autobusus.

„Atrodo, kas tos papildomos 15 minučių iki kito darželio, bet tai reiškia papildomą pusvalandį ryte, pusvalandį vakare – iš viso papildoma valanda per dieną kelionėje. Nemažai tėvų yra nevairuojančių ar dirbančių kituose miestuose, viena mama dirba nuo 7 val. ryto šalia buvusio darželio, ką jai dabar daryti?“ – skėsčioja rankomis susivieniję tėvai.

Perkėlimas – papildomas stresas vaikams

Tik sužinoję naujieną alytiškiai nusprendė kreiptis į merą, kuris taip pat augina ikimokyklinio amžiaus dukrą, kad paaiškintų tokį, rodos, neracionalų sprendimą.

„Vizitas nepaskiriamas – reikalas vilkinamas, meras tai išvykęs, tai labai užsiėmęs“, – tėvai teigia sulaukę tik tokio atsakymo, bet viliasi, kad tai tik laikini trukdžiai ir pokalbis padės suprasti valdžios užmojus.

Praėjusiais metais, kai darželis „Boružėlė“ buvo uždarytas remontui, vaikai buvo išskirstyti grupėmis į artimiausius darželius. „Ėjome į kitoje gatvės pusėje esantį „Volungėlės“ darželį – didelė grupės dalis perėjo, buvo ir kitų vaikų, ir nauja grupė, bet viskas buvo gerai“, – pasakoja keturmečio mama Ineta.

Tačiau ne visiems vaikams šis perkėlimas buvo lengvas.

„Mano vaikas jautrus – jam kiekvienas perkėlimas kelia stresą – ar nauja grupė, ar naujas darželis, nėra svarbu. Praėjusią vasarą labai dėl to daug sirgo“, – apgailestauja keturmečio mama Ramunė.

Norisi išvažiuoti

Labiausiai tėvus neramina papildomos išlaidos ir papildomas laikas.

„Keltis reikės anksčiau, išvažiuoti anksčiau, kad spėčiau ir vaiką į darželį nuvežti, ir pati į darbą laiku“, – būgštauja Ineta.

Raimonda priduria, kad šeimoje naudojasi vienu automobiliu, tad į darbą dar teks nuvežti ir vyrą.

„Jei turėčiau galimybę atostogauti pora mėnesių – aišku, kad nevesčiau, bet reikia dirbti. Artimieji irgi negali vasarą prižiūrėti sūnaus“, – priduria Raimonda, o jai antrina ir kitos mamos, kad palikti vaikų pas senelius neturi galimybių, nes seneliai taip pat dirba.

Papildomų išlaidų sukels ne tik būsimi kilometrai, bet, greičiausiai, ir didinamas mokestis už darželius. Apie jį buvo prabilta dar prieš mėnesį, bet tuomet savivaldybės atstovai nei paneigė, nei patvirtino šio fakto.

„Suprantu, kad viskas brangsta, bet norėtųsi daugiau bendradarbiavimo su tėvais, o dabar pastato prieš faktą, niekas neinformuoja, reikėtų daugiau komunikacijos. Valdžia traktuoja, kad Alytus yra jaunų šeimų miestas, kviečia grįžti, o čia gyvenant – norisi išsikelti. Siūlo mums palyginti, kaip žmonės Vilniuje gyvena. Turiu giminaičių – gerai jie gyvena, darželį gavo šalia, mokestis panašus, o atlyginimai skirtingi. Koks mes šeimų miestas?“ – retoriškai klausia Ramunė.

Tikina remontą atlikę

Į dalį lrytas.lt siųstų klausimų apie pasikeitusią tvarką atsakė Alytaus miesto savivaldybės mero Nerijaus Cesiulio patarėja Vija Kudzienė:

„Alytaus miesto savivaldybė užtikrina kiekvienai vaikus auginančiai šeimai galimybę naudotis ugdymo įstaigų paslaugomis visus metus. Tačiau vasaros laikotarpiu kasmet kyla vaikų darželių eksploatavimo bei lankymo tvarkos klausimų.

Kadangi vasarą žymiai sumažėja darželį lankančių vaikų, taip pat atostogauti išeina ir nemaža dalis pedagogų, suprantama – tai tinkamiausias laikas atnaujinti ugdymo įstaigas, jas remontuoti, kad rudenį, šeimoms grįžus po atostogų, vaikai galėtų lankyti tvarkingas, reikalavimus atitinkančias ugdymo įstaigas.

Jūsų minėtas vaikų lopšelis-darželis yra Vidzgirio mikrorajone. Vasarą šiame mikrorajone lieka dirbti tik dvi iš šešių ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Suprantama, ne visi vaikai iš minėtų šešių įstaigų gali tilpti dviejuose darželiuose. Tai riboja ne tik patalpų plotas, bet ir higienos reikalavimai. Todėl miesto savivaldybė ieško tinkamiausių išeičių.

Mažyliams stengiamasi suteikti kuo geresnes sąlygas, be to, siekiame neskirti darželio grupių tam, kad vaikai neprarastų bendravimo su draugais ir nepatirtų papildomos įtampos.

Pernai buvo atlikti būtini darželio-lopšelio „Boružėlė“ remonto darbai: atnaujinti žaidimų kambariai, suremontuotos šešių grupių patalpos. Buvo dažoma, keičiamos grindų dangos, šviestuvai. Ir tai tik dalis atliktų remonto darbų. Tačiau šiemet, gavus Europos Sąjungos finansavimą, bus rekonstruojama darželio šildymo sistema, remontuojamas stogas ir lietaus kanalizacijos įranga, įrengtas lauko klasės kupolas.

Mes suprantame tėvų nepasitenkinimą, bet į artimiausius darželius pirmiausiai bus perkelti ypatingų poreikių turintys vaikai.

Alytus nėra didelis miestas, turi atnaujintą, patogią viešojo transporto sistemą, kelionė iki tolimiausio vaikų darželio užtruks ne daugiau kaip 15 minučių.

Šie nepatogumai laikini ir truks tik tol, kol bus atliktas labai svarbus šiai ugdymo įstaigai remontas.

Sugrįžę po vasaros mažyliai ras atnaujintas, jaukesnes ir šiltesnes patalpas.“

Apie besikeičiančią mokesčių už darželį tvarką ar planuojamą remontuoti pagrindinį miesto tiltą – nekomentavo.

Alytaus lopšelio-darželio „Boružėlė“ direktoriaus pavaduotoja ūkiui Zina Juškauskienė patvirtino, kad praėjusiais metais patalpas tvarkėsi savomis jėgomis. Smulkaus remonto metu darbininkas ir elektrikas pakeitė vienos sienos tapetus, vieną sieną perdažė, sumontavo tris šviestuvus, grupių rūbinėse, kur buvo susidėvėjusi danga, pakeitė linoleumą, o grupėse, kur dar likęs medinis parketas – jį perlakavo. Šiemet ugdymo įstaiga tikisi didesnio remonto, nes po renovacijos liko nesujungti vidinėje sienoje įmontuoti lietaus nuotekų vamzdžiai – iš viršaus eina nauji, apačioje liko seni, ir esant didelei liūčiai, sienos drėksta. Žada, kad bus pakeista šildymo sistema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.