Vietoje sovietinės birželio 1-osios šventės siūloma švęsti tikrąją Vaiko teisių apsaugos dieną: nauja data

Vaiko teisių gynėjai kreipėsi į Tarpžinybinę vaiko gerovės tarybą siūlydami iš įsimintinų dienų kalendoriaus išbraukti Tarptautinę vaikų gynimo dieną – birželio 1-ąją ir įtraukti Pasaulinę vaiko teisių apsaugos dieną, pasaulyje švenčiamą lapkričio 20-ąją bei Vaiko dieną, kuri galėtų vykti trečiąjį gegužės penktadienį.

Vaiko teisių gynėjai kreipėsi į Tarpžinybinę vaiko gerovės tarybą siūlydami iš įsimintinų dienų kalendoriaus išbraukti Tarptautinę vaikų gynimo dieną – birželio 1-ąją ir įtraukti Pasaulinę vaiko teisių apsaugos dieną, pasaulyje švenčiamą lapkričio 20-ąją bei Vaiko dieną, kuri galėtų vykti trečiąjį gegužės penktadienį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vaiko teisių gynėjai kreipėsi į Tarpžinybinę vaiko gerovės tarybą siūlydami iš įsimintinų dienų kalendoriaus išbraukti Tarptautinę vaikų gynimo dieną – birželio 1-ąją ir įtraukti Pasaulinę vaiko teisių apsaugos dieną, pasaulyje švenčiamą lapkričio 20-ąją bei Vaiko dieną, kuri galėtų vykti trečiąjį gegužės penktadienį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybės vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba

Jun 7, 2023, 10:52 AM, atnaujinta Jun 7, 2023, 10:53 AM

Toks pasiūlymas pateiktas po konsultacijos su socialiniais partneriais ir atsižvelgiant į šių švenčių atsiradimo aplinkybes bei šių dienų aktualijas.

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovės Ilmos Skuodienės, švęsti vaikystę ir ją įprasminti yra labai svarbu, tačiau tai neturėtų būti birželio 1-oji, turinti sovietines šaknis. Vietoje šios dienos siūloma pasirinkti neutralią datą, o taip pat įtraukti vakarų šalyse minimą lapkričio 20-ąją.

„Paminėti vaiko dieną svarbu taip pat, kaip ir mamos ar tėčio dieną. Tačiau šiai šventei pasirinkta diena turi didelę reikšmę. Šiuo metu švenčiame sovietmečiu atsiradusią ir komunistinės organizacijos inicijuotą šventę. Kitaip tariant mes vis dar švenčiame šventę kartu su agresore valstybe, kuri šiuo metu žudo, grobia ir leidžia nelegaliai įvaikinti Ukrainos vaikus“, – sako I. Skuodienė.

Viešojoje konsultacijoje dalyvavo beveik 70 savivaldybių, NVO, policijos, prokuratūros ir kt. socialinių partnerių atstovų. Dalyviai vieningai sutarė, kad Lietuva neturėtų švęsti Tarptautinės vaikų gynimo dienos. Vis tik diskusijos dalyviai pažymėjo, kad vaikams yra reikalinga šventė vasarą, tad siūloma atsisakyti Tarptautinės vaikų gynimo dienos (birželio 1), o vietoje jos švęsti Vaiko dieną gegužės mėn. Diskusijos dalyviai pritarė, kad Pasaulinė vaiko teisių apsaugos diena (lapkričio 20), turėtų būti įtraukta į įsimintinų dienų kalendorių.

Kada pradėta minėti birželio 1-oji?

Šiuo metu minimos Tarptautinės vaikų gynimo dienos ištakos siejamos su 1925 m. Ženevoje įvykusia Pasauline vaikų gerovės konferencija, kurioje įvairios pasaulio šalys pritarė idėjai minėti Tarptautinę vaikų gynimo dieną, kuria būtų siekiama pabrėžti vaikų teisių svarbą ir problemas, tačiau nebuvo nustatyta konkreti rekomenduojama data, kada turėtų būti švenčiama Tarptautinė vaikų gynimo diena.

Po 1949 m. Maskvoje įvykusios Tarptautinės moterų konferencijos Sovietų Sąjungoje, 1950 m. birželio 1 d. pirmąkart buvo paminėta Tarptautinė vaikų gynimo diena. Iki šių dienų Tarptautinė vaikų gynimo diena minima Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Rytų Europos valstybių, pavyzdžiui Baltarusijoje, Bulgarijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje bei komunistinėse valstybėse – Kinijoje, Šiaurės Korėjoje.

Kodėl svarbu švęsti lapkričio 20-ąją?

Daugelyje Vakarų šalių, tokių kaip Airija, Graikija, Ispanija, Italija, Kroatija, Kipras, Nyderlandai, Prancūzija, Danija, Suomija, Švedija Pasauline vaiko teisių apsaugos diena laikoma lapkričio 20-oji – diena, kurią 1959 m. priimta Jungtinių Tautų vaiko teisių deklaracija bei 1989 m. priimta Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencija, praplečianti ir konkretizuojanti Vaiko teisių deklaracijoje įtvirtintas vaiko teises ir jų apsaugos principus, nustatanti teisinius valstybių įsipareigojimus vaiko teisių apsaugos srityje.

Lietuvos Respublikos Seimas Vaiko teisių konvenciją ratifikavo 1995 m., taip prisiimdamas įsipareigojimus įgyvendinti Vaiko teisių konvenciją ir sukurti tokias socialines, kultūrines, ekonomines sąlygas, kad vaiko teisės būtų gerbiamos ir užtikrinamas jų įgyvendinimas.

Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencija – svarbiausias vaiko teisių dokumentas, apimantis visus vaiko gyvenimo aspektus, pilietines, politines, ekonomines, socialines ir kultūrines teises, kurias turi visi pasaulio vaikai. Valstybės, pasirašiusios šią konvenciją, gina vaikų teises, nepriklausomai nuo jų, jų tėvų arba teisėtų atstovų rasės, odos spalvos, lyties, kalbos, religijos, politinių ar kitokių pažiūrų, tautybės, etninės ar socialinės kilmės, turto, sveikatos, luomo ar kokių nors kitų aplinkybių. Tai yra išsamiausias kada nors sudarytas vaiko teisių dokumentas ir plačiausiai ratifikuota tarptautinė žmogaus teisių sutartis pasaulio istorijoje.

Pasaulinė vaiko teisių apsaugos diena skirta dėmesiui į vaiko teisių problemas atkreipti. Šios dienos minėjimas įprasmina siekį skatinti visų pasaulio vaikų augimą visuotinėje taikoje bei vienybėje ir ugdyti suvokimą, jog visuomenės ir bendruomenės atsakingos už tai, kad būtų gerbiamos ir ginamos vaikų teisės.

Lietuva, kaip ir kitos Jungtinių Tautų valstybės narės, minėdama šią dieną, siųstų žinutę, jog įsipareigoja vaikams užtikrinti lygias teises į priežiūrą, meilę, supratimą, maistą, mediciną, nemokamą mokslą ir apsaugą nuo smurto, nepaisant jų rasės, lyties, religijos, nacionalinės ar socialinės kilmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.