Santarvės parke santarvės nedaug: nusivylę kauniečiai tėvai negaili kritikos

Šilainių seniūnija – viena didžiausių Kaune, tačiau joje tik vienas – Santarvės – parkas. Todėl jauniems tėvams su vaikais juo tenka dalintis ir su traukiančiais cigaretę, ir girtaujančiais miestiečiais. O draudžiančių rūkyti ir girtauti ženklų parke nėra.

 Jaunos mamos vaikams skirtoje zonoje pasigedo rūkyti draudžiančių ženklų.<br> R.Vilkelio nuotr.
 Jaunos mamos vaikams skirtoje zonoje pasigedo rūkyti draudžiančių ženklų.<br> R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Karolina Ambrazaitytė

Jun 24, 2023, 5:43 PM, atnaujinta Jun 27, 2023, 12:04 PM

Nors vartoti alkoholio ir rūkyti viešoje vietoje negalima, draudimai ir gresiančios baudos sustabdo ne visus.

Tokia situacija ypač piktina jaunas šeimas.

Kalbintos mamos sakė pavydinčios kitų miesto rajonų gyventojams – ten nesunkiai galima pasiekti ne vieną parką, o ir atrakcijų juose daugiau.

Pritrūksta suoliukų atsisėsti

Į Santarvės parką keliauja ir aplinkiniuose daugiabučiuose įsikūrę žmonės, ir jaunos šeimos iš Romainių, Vijūkų bei kitų gyvenamųjų kvartalų. Lankantis šiame parke vaikų buvo gausu. Čia saulėtą birželio vidurdienį susirinko ne tik jauni tėvai su savo atžalomis, bet ir auklėtojos su moksleiviais.

Šilainiuose gyvenanti Justė Minkevičienė pasakojo, jog šiame parke galima ir nerasti vietos prisėsti ant suoliuko.

Kitos pašnekovės atkreipė dėmesį į sūpynių vyresniems vaikams trūkumą.

Santarvės parke įrengtas basakojų takas ir nedidelė vaikų žaidimų aikštelė. Joje galima rasti dvejas sūpynes, karuselę, namelį mažiesiems ir karstynes. Vaikams skirtoje zonoje trūksta kūdikiams pritaikytų sūpynių su apsaugomis ir krepšinio aikštelės ar kitų pramogų vyresniesiems. Tik už parko ribų yra lauko treniruokliai.

Nenorėtų matyti rūkančiųjų

Jaunos mamos Eglė ir Gabriela „Laikinajai sostinei“ skundėsi, kad parke pasitaiko rūkančių ir geriančių asmenų.

„Labai daug girtaujančiųjų. Ypač savaitgaliais arba po dešimtos mėnesio dienos, kai gauna pašalpas“, – kalbėjo Eglė.

Jai antrino ir Ugnė. „Ant suoliukų ne tik geriama, bet ir rūkoma. Vieno vaiko palikti čia nenorėčiau“, – atviravo jauna mama.

Pasitaiko išvysti ir „žolę“ traukiančių paauglių.

Kaunietė Jolanta piktinosi, kad žaidimų aikštelėje rūko ir patys tėvai. Jos manymu, vaikams skirtoje zonoje reikėtų pastatyti apie draudimą rūkyti informuojančius ženklus.

Kituose Kauno parkuose sutikti tėvai pasakojo rečiau pastebintys rūkančiųjų šalia vaikų aikštelių, tačiau pritarė nerūkymo zonų ženklinimui.

„Nesu žmogus, kuris pultų rūkalius, varytų juos kuo toliau, bet ženklai būtų gerai“, – sakė Dovilė, laiką su vaikais leidžianti Draugystės parke.

Ką veikti, randa kiekvienas

Šilainių gyventojos sakė pavydinčios kitų gyvenamųjų rajonų jaunoms šeimoms.

„Kai pasižiūri, tarkime, į Draugystės parką, ten yra ir fontanas. Kažko tokio galbūt norėtųsi, nes tos karstynės čia labai ribotos“, – guodėsi Eglė, kurios vyresnioji dukra neranda veiklos Santarvės parke.

Panašios nuomonės laikėsi ir kiti tėvai. Esant galimybei savaitgaliais šeimos patraukia į didesnius Kalniečių, Draugystės ir Santakos parkus.

Saulėtas penktadienio vakaras Draugystės parke buvo ramus. Nors žmonių nebuvo itin daug, čia virė veiksmas. Žaidimų aikštelėje žaidė vaikai, paaugliai mėtė krepšinio kamuolį ir važinėjo paspirtukais bei dviračiais, o vyresnio amžiaus žmonės buvo įsitaisę atokiau nuo vaikiško šurmulio.

Šiame parke vietos užtenka visiems – ir norintiems pasimėgauti ramybe prie tvenkinio kranto, ir jaunoms šeimoms, kurių mažamečiams reikia išsidūkti. Čia taip pat galima rasti šunų parką, petankės aikštyną, triukų rampas ir lankytojų pamėgtą fontaną.

Nusiskundimų nėra gavę

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymu, draudžiama rūkyti ar naudoti su tabaku susijusius gaminius vaikų žaidimų aikštelėse. Taip pat Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymas draudžia vartoti alkoholį viešose vietose.

Tad visos Kauno vaikų žaidimų aikštelės yra laikomos nerūkymo zonomis.

Savivaldybės administracijos teigimu, oficialių nusiskundimų dėl rūkymo vaikų žaidimų aikštelėse nėra gauta, tačiau situacijai pasikeitus savivaldybė būtų pasiruošusi reaguoti.

„Jeigu skundų bus gaunama ar pastebimi neleistini veiksmai, bus imtasi veiksmų – papildomo gyventojų informavimo apie nerūkymo zonas, taisyklių priminimo, taip pat dar dažniau bus vykdomi prevenciniai patikrinimai ir skiriamos numatytos atsakomybės“, – situaciją komentavo savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis.

Šilainių seniūnaičio Jono Marcinkaus teigimu, situacija šiuo metu geresnė, nei buvo prieš kelerius metus.

Bus daugiau parkų

Šilainių gyvenamasis rajonas pasižymi jaunų šeimų gausa. Dar prieš kelerius metus buvo susiduriama su darželių stoka.

Šiuo metu situacija geresnė – savivaldybė įkūrė naują lopšelį-darželį ir pradėjo esamų įstaigų modernizavimo ir plėtros darbus.

Aplinkiniai gyvenamieji rajonai Šilainių seniūnijoje taip pat sparčiai plečiasi, yra pamėgti šeimų su mažais vaikais. Ateityje gyventojai galės džiaugtis didesniu parkų pasirinkimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.