Devynmetis genijus baigė mokyklą: jo tėvai pasidalijo pagrindine auklėjimo taisykle

Davidas Balogunas yra vienas jauniausių žmonių JAV, įgijusių vidurinės mokyklos diplomą. Ir nors jis tikrai gali papasakoti apie tangentus bei sinusus, Davidas iš tiesų yra vaikas, kuris mėgsta dalyvauti popierinių lėktuvų lenktynėse su seserimi, o per ilgai sėdėdamas ramiai susierzina.

Davidas Balogunas su šeima.<br> https://x.com/RonyaBee?s=20 nuotr.
Davidas Balogunas su šeima.<br> https://x.com/RonyaBee?s=20 nuotr.
 Davidas Balogunas su šeima.<br>https://x.com/RonyaBee?s=20 nuotr.
 Davidas Balogunas su šeima.<br>https://x.com/RonyaBee?s=20 nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 15, 2023, 6:41 PM, atnaujinta Sep 15, 2023, 6:42 PM

Šių metų sausio pabaigoje D. Balogunas nuotoliu pabaigė nemokamą mokyklą savo gimtojoje Pensilvanijos valstijoje. Nuo 2023 m. rugpjūčio mėn. jis lanko Pietų Naujojo Hampšyro universitetą kaip dieninių paskaitų studentas.

„Jei nesimokau, dažniausiai pabundu iki 4 val. ryto, o atsikelsiu 5 val. ryto“, – sako Davidas, rašo portalas CNBC.

Jo tėvai yra Ronya ir Henry'is Balogunai taip pat augina jaunesnę dukrą Elianą. Pirmą kartą sūnaus intelektą tikrino, kai jam buvo 6 metai, ir nuo to laiko atsisakė daugelio įprastų jo auklėjimo metodų.

„Kaip tėvai, turite išsiugdyti kitokį mąstymą. Ne visada lengva, kai tavo sūnus nuolat tavęs klausinėja. Turite visada atsakyti į klausimus, nes nenorite sakyti: „Tiesiog palik mane ramybėje“, – sako tėtis Henry's.

Balogunai tvirtina, kad stebuklingo auklėjimo recepto nėra. Kai reikia auginti tokį vaiką kaip Davidas.

„Nėra jokios knygos apie tai“, – sako Ronya.

Vis dėlto jie turi vieną pagrindinę taisyklę – kai sistema nėra pritaikyta jūsų vaikui, nebandykite keisti savo vaiko. Pabandykite sutvarkyti sistemą.

Kai Deividas mokėsi pirmoje klasėje, buvo aišku, kad įprastoje klasėje jam nesiseks. Ronya prisimena, kaip sužinojo, kadDeivido bendraklasiai klausėsi labiau nei mokytojo.

Taigi, Balogunai pasidarė kūrybingi – bent jau tam, kad jis užmigtų naktį.

Jie pasidomėjo Pensilvanijos talentingo individualizuoto ugdymo plano įstatymu, kuris įpareigoja mokyklų rajonus teikti programas gabiems vaikams. Tų programų Davidui nepakako, sako jo tėvai, todėl kai užklupo COVID-19 pandemija, jie ieškojo nuolatinių, asmeniniams poreikiams pritaikytų sprendimų.

2020 m. jie perkėlė tuomet septynmetį Davidą į nuotolinio mokymosi programą „Reach Cyber“, kurioje akcentuojamos individualizuotos mokymo programos.

Ronya sako, kad ji kalbėjosi su universitetais apie tolimesnius Davido ugdymo žingsnius. Ji griežtai neleistų savo 9-mečiui būti klasėje su 20-mečiais, todėl tėvams teks ieškoti kūrybiško sprendimo.

Mažojo genijaus tėvai teikia pirmenybę laimei, o ne socialinėms normoms. Mokymasis nuotoliu ir būnant protingesniu už bendraamžius turi socialinių iššūkių. Mama prisimena, kaip buvo skaudu girdėti sūnaus prisipažinimą, kad jis neturi draugų.

Psichologai sako, kad reikia suprasti vaikų poreikius ir prisitaikyti prie jų, o ne atvirkščiai, tad Ronya nespaudžia sūnaus kurti didelį draugų tinklą.

Pasak šių tėvų, pasitikėjimas gali būti galinga auklėjimo priemonė.

„Kuo labiau pasitikėsite savo vaikais, kad jie viską darys patys, tuo jie bus stipresni“, – praėjusiais metais portale CNBC rašė ilgametė pedagogė, užauginusi du generalinius direktorius ir gydytoją Esther Wojcicki.

Tačiau numatyti Davido ateitį yra sunki užduotis, nes precedentų yra nedaug, bet berniukas svajoja studijuoti astrofiziką, kad išsiaiškintų daugiau apie juodąsias skyles ir supernovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.