Vaistininkės patarimai tėveliams, kaip sumažinti vaiko nerimą naujais mokslo metais

Įsibėgėjant rugsėjui, tiek tėvus, tiek mokyklinio amžiaus atžalas vis labiau įsuka mokslo metų ratas. Natūralu, kad streso ir nerimo išvengti gali būti sudėtinga, o prieš dešimtmetį atliktas Lietuvos ir Lenkijos mokinių savijautos mokykloje tyrimas parodė, kad su stresu susiduria net 70 proc. jaunuolių. Kadangi didžioji dalis mokinių gyvena kartu su tėvais, labai svarbu žinoti būdų, kaip suvaldyti pakilusį mokinių nerimo lygį.

Su stresu susiduria net 70 proc. jaunuolių.<br>lrytas.lt koliažas
Su stresu susiduria net 70 proc. jaunuolių.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė Jurgita Jankauskienė.
Vaistininkė Jurgita Jankauskienė.
Su stresu susiduria net 70 proc. jaunuolių.<br>123rf nuotr.
Su stresu susiduria net 70 proc. jaunuolių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 26, 2023, 11:21 AM

Emocine sveikatai turi rūpintisir  tėvai

„Camelia“ vaistinių tinklo vaistininkė Jurgita Jankauskienė dalinasi patarimais tėvams, kaip elgtis, kad vaikai greičiau prisitaikytų prie rutinos, o mokslo metų pradžia nebūtų kupina streso.

Vaistininkė J. Jankauskienė pastebi, kad prasidėjus rugsėjui, vaistinėse padaugėja pacientų, kurie užsuka norėdami pasikonsultuoti, kaip jų atžaloms įveikti užklupusį stresą ir nerimą. Anot ekspertės, vaikų savijautą labai stipriai lemia būtent pačių tėvelių reakcijos ir jausmai, tad esminis patarimas – pirmiausia pasirūpinti savo emocine sveikata ir streso valdymu.

„Jei tėvai jaučiasi atsipalaidavę ir pasiruošę pokyčiams, vaikai taip pat jausis ramiau, o ir jiems kylančius jausmus išsakyti bus paprasčiau. Pokalbiai ir nuolatinė komunikacija su vaiku – vienas pagrindinių būdų suprasti mokyklinuko savijautą. Svarbu leisti jaunuoliui pasidalinti savo abejonėmis, jausmais ir neskubėti kritikuoti, o bandyti suprasti jo nerimą ir baimes“, – pataria J. Jankauskienė.

Anot vaistininkės, tėvai turėtų ne tik atrasti laiko pokalbiams, bet ir stengtis išlikti ramūs bei pozityvūs, padėti vaikams pamatyti įvairias galimybes, kurias atneša nauji mokslo metai. Mokyklinio amžiaus atžalos turi žinoti, kad tėvai yra šalia ir jie visada turės, į ką kreiptis, prireikus pagalbos, norinti pasikalbėti ar paprasčiausiai pritrūkus patarimo.

Reikia stiprinti ir smegenų veiklą

Vaistininkė įvardija ir fizinės sveikatos svarbą – sugrįžus atgal į bendruomenes, svarbu skirti dėmesio imuninei sistemai ir bendrai savijautai: pasirūpinti sveika ir visaverte mityba, į mitybos racioną įtraukti naudingų vaisių bei daržovių.

„Neretai su maistu, ypač šaltuoju sezonu, kai sumažėja šviežių sodo ir daržo gėrybių, negauname pakankamai naudingų vitaminų ir mikroelementų, todėl atsargas papildyti rekomenduoju vartojant specialius preparatus. Praversti gali vitaminų ir mikroelementų kompleksai smegenų veiklai, kuriuose yra magnio, biotino, antioksidantų. Taip pat preparatai subalansuoti atsižvelgiant į jaunuolio amžių, jų sudėtis pritaikoma, atsižvelgiant į organizmo poreikius augant, o vėliau – bręstant“, – sako vaistininkė.

Šalia mikroelementų, rudenį ir žiemą ypač svarbus vitaminas C, kuris padeda palaikyti imuninę sistemą, normalizuoja energijos apytaką, teigiamai veikia apetitą. Vaikams ir paaugliams ne tik rudenį, bet ir ištisus metus, svarbu palaikyti vitamino D balansą organizme, mat tinkamas jo kiekis turi teigiamos įtakos centrinei nervų sistemai, padeda palaikyti imuninę sistemą. Taip pat yra naudingas kaulų ir raumenų funkcijoms, svarbioms formuojantis laikysenai.

Draugystė su žadintuvu

Vienas didžiausių iššūkių atėjus rudeniui – priprasti eiti miegoti ir keltis anksčiau. Neretai atsitinka ir taip, kad nors, miegoti ir einama laiku, organizmas vis dar gyvena vasaros ritmu, tad užmigimas tampa ilgesnis ir ne toks lengvas, kaip anksčiau.

„Vaiką į naują rutiną ir grįžimą į įprastas vėžias geriausia įvesti palaipsniui. Nereikėtų to daryti staiga, nes tai tik sukelia dar didesnį nerimą bei įtampą. Pamažu keiskite miego ir valgymo laiką, vakarienei taip pat rinkitės lengvą maistą, nevalgykite kelias valandas prieš miegą. Visa tai yra labai svarbu, nes gerai nepailsėję jaunuoliai būna irzlesni, mažiau atsparūs stresui“, – patarimais dalinasi J. Jankauskienė.

Anot jos, sudarytos rutinos vertėtų laikytis ir savaitgaliais, o jei vis tiek užmigti sudėtinga, padėti gali lengva fizinė veikla prieš miegą – pasivaikščiojimas gryname ore, mankšta, aktyvesni žaidimai. Visa tai padės išnaudoti per dieną sukauptą energiją ir pagerins nakties miegą.

Teigiamai miego kokybę veikti gali ir tinkama aplinka, be papildomų dirgiklių, tokių kaip televizorius, telefonas ar kompiuteris. Vaistininkės teigimu, prietaisų, kurie skleidžia mėlyną šviesą, geriau išvis nenaudoti prieš miegą. Didelis šių spindulių kiekis gali sukelti akių įtampą, nuovargį ir lemti suprastėjusią miego kokybę.

Savarankiškų sprendimų svarba

Dvejones ar nerimą jaučiančiam vaikui saugiau jaustis padės ir savarankiškai priimami sprendimai, žinojimas, kad jo nuomonė yra svarbi. 

„Ruošiantis mokyklai leiskite pačiam išsirinkti sąsiuvinius, pieštukus, kreideles, pačiam visas priemones susidėti kuprinę – tai gali padėti lengviau adaptuotis prie naujų pokyčių, motyvuoti sugrįžti į mokyklą. Kiekvienas, net ir mažiausias sprendimas, prideda užtikrintumo“, – sako vaistininkė.

Jeigu jaučiate, kad patiriamas nerimas ir stresas nedingsta, susikurkite raminančius ritualus, pavyzdžiui, vakarais visa šeima drauge išgerkite vaistažolių arbatos, eikite pasivaikščioti, leiskite laiką gryname ore. Atvejais, kada tokie sprendimai nepadeda, naudinga neatidėlioti ir pasikonsultuoti su specialistais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?