Vaistininkė įvardijo asmeninės paauglių higienos taisykles: privalo žinoti kiekvienas

Bręstant keičiasi ne tik paauglių emocijos, bet ir kūnas. Dygstantys plaukai, spuogeliai ar prasidėjusios menstruacijos dažnai sukelia klausimų, kaip su visu tuo kovoti. Laidoje „N-12“ vaistininkė dalijasi patarimais, kokių asmeninės higienos taisyklių turi laikytis paaugliai.

Merginos paauglystė svarsto arba pradeda depiliuotis pažastis, kojas ar bikini zoną.<br>Stop kadras
Merginos paauglystė svarsto arba pradeda depiliuotis pažastis, kojas ar bikini zoną.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2023, 3:55 PM

Svarbu ne tik dažytis, bet ir nusivalyti

Svarbiausia, ką turi daryti kiekvienas, tai kasdieninės švaros palaikymas. Paaugliai turi praustis kasdien, keisti tiek apatinius, tiek viršutinius drabužius.

„Nepakanka kartą per savaitę nusimaudyti ir pasikeisti drabužius. Pagalvokime patys, ar mums būtų smagu šalia tokio žmogaus sėdėti?“, – retoriškai klausia vaistininkė Jurgita Jankauskienė.

Būtina rūpintis ir savo oda – hormonai arba higienos stoka lemia ir spuogų bei aknės atsiradimą. Veidą reikia prausti pritaikytais prausikliais, tepti pritaikytu kremu.

„Kada galima pradėti dažytis – kiekvienos paauglės asmeninis reikalas, kaip ji nori ir jaučiasi. Svarbu pasirinkti tinkamas priemones ir ant veido tepti ne bet ką. Kitas svarbus dalykas – nusivalyti makiažą, nes kitaip kemšasi poros, atsiranda spuogelių ar net kyla rimtesnės problemos“, – primena vaistininkė.

Skutimosi peiliukai – tik asmeniniai

Ryškesnis prakaito kvapas ir gausesnis prakaitavimas būdingas vaikinams. J. Jankauskienė pataria nusiskusti pažastis, naudoti antiprespirantus, kurie stabdo prakaitavimą.

Merginos paauglystėje svarsto arba pradeda depiliuotis pažastis, kojas ar bikini zoną.

„Dažnai kreipiasi į mane, nes būna sudirginta oda. Dažniausia problema – skutimasis sausais peiliukais. Būtina sudrėkinti odą ir naudoti gelį ar putas, skirtas skutimuisi. Kitas momentas – naudoti asmeninį vienkartinį ar daugkartinį skutimosi peiliuką. Kitos renkasi elektrinius epiliatorius – tai jau skonio reikalas“, – kalba vaistininkė Jurgita.

Po skutimosi būtina kūną patepti drėkinančiu ar maitinančiu kremu, aliejumi. Susižeidus – odą dezinfekuokite tam skirtomis priemonėmis.

Papildoma higiena būtina ir atsiradus menstruacijoms. Reikia dažniau keisti kelnaites, pagal poreikį pasirinkti skirtingo sugeriamumo įklotus, juos keisti taip dažnai, kaip reikia.

„Taip pat būtina dažniau praustis, nes atsiranda aštresnis kvapas. Naudokite intymios higienos prausiklius, kurie tinka kasdieninei priežiūrai ir mėnesinių metu sureguliuoja kvapą“, – pataria vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.