Garsiojo Panevėžio ketvertuko mama atkreipia dėmesį į dažną šiuolaikinių vaikų problemą

Šiuolaikinis gyvenimo būdas su nepakankamu fiziniu aktyvumu sąlygoja daug neigiamų sveikatos ir savijautos padarinių vaikams. Pasaulinio aktyvių ir sveikų vaikų aljanso (angl. Active Healthy Kids Global Alliance) duomenimis, Lietuva yra tarp tų šalių, kuriose tik apie trečdalis vaikų atitinka Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas dėl fizinio aktyvumo. Menkas judėjimas kelia daug neigiamų padarinių sveikatai ir bendrai savijautai, o vaikams, kaip pastebi specialistai, dažnai nustatomas žemas raumenų tonusas.

Keturis vaikus auginanti Viktorija Paltanavičienė pasakoja, kad su žemas raumenų tonusas buvo nustatytas ir jos ketvertukui.<br>„Foto Lyrika“ nuotr.
Keturis vaikus auginanti Viktorija Paltanavičienė pasakoja, kad su žemas raumenų tonusas buvo nustatytas ir jos ketvertukui.<br>„Foto Lyrika“ nuotr.
Keturis vaikus auginanti Viktorija Paltanavičienė pasakoja, kad su žemas raumenų tonusas buvo nustatytas ir jos ketvertukui.<br> „Foto Lyrika“ nuotr.
Keturis vaikus auginanti Viktorija Paltanavičienė pasakoja, kad su žemas raumenų tonusas buvo nustatytas ir jos ketvertukui.<br> „Foto Lyrika“ nuotr.
Keturis vaikus auginanti Viktorija Paltanavičienė pasakoja, kad su žemas raumenų tonusas buvo nustatytas ir jos ketvertukui.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Keturis vaikus auginanti Viktorija Paltanavičienė pasakoja, kad su žemas raumenų tonusas buvo nustatytas ir jos ketvertukui.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 18, 2023, 2:59 PM, atnaujinta Oct 19, 2023, 12:14 PM

Keturis vaikus auginanti Viktorija Paltanavičienė pasakoja, kad su žemas raumenų tonusas buvo nustatytas ir jos ketvertukui – penkiamečiams Patricijai, Nojui, Tajui ir Rėjui.

Ankstukams tai būdinga dažniau

„Apsilankėme ambulatorijoje pas šeimos gydytoją, nes kaip ir kiekvienais metais reikalingos sveikatos pažymos darželiui. Mūsų vaikų gydytoja yra vaikų raidos vystymosi pediatrė. Apžiūrėjus ketvertuko sveikatą buvo nustatyta, kad pas mažylius yra žemas raumenų tonusas. Tai yra būdinga ir ankstukams, kurie yra gimę anksčiau laiko. Mūsų ketvertukas yra gimęs 32 savaitę, mažiausias buvo Tajus, svėręs 1504 g, o didžiausia – Patricija, svėrusi 2004 g. Mums buvo išrašytas siuntimas kreiptis pas kineziterapiautę. Ketvertukas šiuo metu papildomai lanko dar ir mankšteles. Pirmoje pamokėlėje gavau krūva patarimų ir viena iš rekomendacijų buvo būtinai vaikus užrašyti į baseiną, nes plaukimas – didelė nauda raumenims, pačiam vaiko vystymuisi ir, žinoma, kad tokio amžiaus vaikai gali įgauti gyvybiškai svarbų įgūdį, kurio neabejotinai reikia kiekvienam žmogui“, – dalijasi V. Paltanavičienė.

Ji sako, kad jai pačiai išmokyti visus keturis vaikus plaukti būtų tiesiog neįmanoma.

„Be to, turiu pripažinti, ir pati nesijaučiu tvirtai vandeny. Vaikystėje tėveliai, deja, neturėjo galimybės išmokyti manęs plaukti, tad kiek pati savarankiškai pasimokiau, tiek ir žinau. O mokėjimas plaukti, mano įsitikinimu, turi tapti privalomu įgūdžiu kiekvienam vaikui. Tikiu, kuo anksčiau pradėsime, tuo geresnių rezultatų pasieksime. Nusprendžiau vaikus vesti į baseiną būtent dabar, kol jie dar nelanko mokyklos, kai, natūralu, laiko bus dar mažiau: atsiras pamokos, namų darbai, kiti iššūkiai. Kol kas, panašu, kad jiems labai patinka“, – pasakoja keturių vaikų mama.

V. Paltanavičienė sako dažnai iš kitų tėvelių girdinti, kad jų atžaloms bet kokia pasirinkta veikla, ar tai būtų baseinas, šokiai, sportas, robotika, ar kita, greitai atsibosta, todėl tėvai nusprendžia tiesiog mesti veiklą ir vėl ieško kitos – neva geriau tinkančios ir patinkančios vaikams.

„Šiuo klausimu aš esu griežta. Griežta, bet teisinga mama, kurios tokio amžiaus vaikai tikrai nepakontroliuos. Dažniausiai pradėjus lankyti būrelį visą esamą situaciją vertinu po metų: rezultatą, naudą, pažangą. Vaikai yra vaikai, jie dažnai nori greitai nuleisti rankas, bet čia tenka padirbėti man įtikinant, argumentuojant, kad tai yra naudinga ir smagu! Bet kol kas tokių didelių problemų kaip ir neturėjome, ketvertukui viskas patinka. Patricija, Rėjus, Tajus ir Nojus visur keliauja su begaliniu noru ir užsidegimu, o ypatingai į baseino pamokėles. Labai tikiuosi, kad jau kitais metais bus didelė pažanga ir galėsiu džiaugtis, kad mano vaikai kažkiek pramoko ar gali savarankiškai plaukti“, – dalijasi keturių vaikų mama ir priduria, kad du berniukai dar lanko ir robotikos akademiją, vienas – krepšinį, mažoji – šokius.

Geriausia pradėti – nuo 5–6 metų

Ketvertuko plaukimo trenerė Modesta Rudokienė sako, kad dažniausios šiuolaikinių vaikų problemos yra stuburo iškrypimai, bloga laikysena, žemas ar aukštas raumenų tonusas, silpna imunitetas.

„Nemaža dalis medikų rekomenduoja būtent dėl laikysenos problemų lankyti plaukimo pamokas, o žemas raumenų tonusas turi didelę reikšmę laikysenai ateityje. Tad šios dvi problemos yra glaudžiai susijusios. Plaukimas padeda stiprinti raumenų tonusą. Tiesa, labai dažna problema ir per didelis raumenų tonus, kuomet vaikai labai susikaustę ir nekordinuoti, šiuo atveju plaukimas veikia kūno pusiausvyrą, užtikrina gebėjimą ir įsitempti, ir atsipalaiduoti. Be to, ypač rudens periodu padažnėja peršalimo ligos, o vanduo ir plaukiojimas, kaip žinia, organizmą grūdina, tai stiprina imunitetą ir suteikia atsparumo infekcijoms“, – dalijasi „Impuls“ plaukimo akademijos trenerė M. Rudokienė.

Anot trenerės, norint gerai išmokti plaukti visais keturiais plaukimo būdais reikia mažiausiai 3 metų.

„Bet, žinoma, tai yra labai individualu. Mano manymu, geriausias amžius pradėti mokytis plaukti būtų apie 5 metai, bet kiekvienu atveju reikėtų pabandyti ir tik tuomet spręsti, ar vaikas jau pasiruošęs“, – komentuoja plaukimo specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.