Gydytojas pasako, kaip atskirti, ar vaikui skauda dėl staigaus augimo šuolio, ar problema rimtesnė

Dažnai savo atžalų nusiskundimus, dėl naktį atsirandančių dieglių apatinėje kūno dalyje, o ypač kojose, tėvai palaiko natūralia organizmo reakcija į intensyvų augimą. Įvairiais skaičiavimais su šia, vėlesniame amžiuje jokių padarinių neturinčia, problema susiduria nuo 10 iki 30 proc. berniukų ir mergaičių. Tačiau pasitaiko atvejų, kai pasikonsultuoti su specialistais tiesiog privalu, nes vaiko kūnas gali signalizuoti apie gerokai rimtesnius negalavimus.

Dažnai savo atžalų nusiskundimus, dėl naktį atsirandančių dieglių apatinėje kūno dalyje, o ypač kojose, tėvai palaiko natūralia organizmo reakcija į intensyvų augimą.<br>Lrytas.lt koliažas
Dažnai savo atžalų nusiskundimus, dėl naktį atsirandančių dieglių apatinėje kūno dalyje, o ypač kojose, tėvai palaiko natūralia organizmo reakcija į intensyvų augimą.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2023, 9:54 AM

Kas iš tiesų yra tie vaikų augimo skausmai?

Tiek mergaitės, tiek berniukai turi du augimo šuolius: nuo trejų iki penkerių metų ir nuo aštuonerių iki trylikos. Dažniausiai vaikai diskomfortą jaučia vakare prieš miegą arba prabunda dėl kelių ar blauzdų diegimo naktį. Gali paprašyti pamasažuoti ar patrinti tą vietą, kad jaustųsi geriau, ir galiausiai vėl užminga. Ryte jie jau nieko nejaučia, eina į mokyklą ir užsiima įprasta veikla. Tačiau po to simptomai kartojasi.

„Augimo skausmai kiekvienam yra skirtingi. Dažniausiai vaikas jaučia gilų mėšlungį ar skausmą, kuris gali būti lengvas arba ganėtinai stiprus. Vienus simptomai kamuoja vos porą minučių, kitus – kelias valandas. Augimo skausmai gali būti periodiniai, o kai kuriems berniukams ir mergaitėms gali pasireikšti kasdien. Priežastys nėra aiškios. Dažnai klaidingai manoma, kad šiuos negalavimus sukelia kaulų augimas. Tačiau skeletas didėja lėtai, net esant augimo šuoliams. Šis procesas tikrai nesukelia skausmo“, – sako „Ortopro“ klinikos vaikų chirurgė Julija Prosianikova.

Padidėjęs fizinis aktyvumas taip pat gali būti į augimo skausmus panašaus diskomforto priežastimi.

Gydytojos teigimu, labai aktyviems vaikams sunku nustatyti, ar tai yra augimo skausmai ar nuo per didelio sportinio krūvio kylantys negalavimai – ypač jei mažametis ar paauglys žaidžia futbolą 12 valandų per savaitę arba lanko baleto pamokas ir šoka po 3 valandas per dieną.

Nesant susitarimo dėl diagnostinių kriterijų, mokslininkai nusprendė, kad „augimo skausmai“ yra klaidingas pavadinimas. Siūlomos tokios alternatyvos kaip: „pasikartojantis galūnių skausmas“, „gerybiniai naktiniai galūnių skausmai“, „gerybinis kojų skausmas“ ir „idiopatinis galūnių skausmas“.

„Jei manote, kad skausmas kyla dėl pernelyg didelio sportinio aktyvumo, dažnai patariame tėvams įtikinti atžalas įsiklausyti į savo kūną ir padaryti pertrauką“, – sako J. Prosianikova.

Kai kurie tyrimai rodo, kad mergaičių ir berniukų, kenčiančių nuo augimo skausmų, tolerancija įvairiems negalavimams yra mažesnė nei bendraamžių. Šie vaikai dažniau kenčia ir nuo galvos ar pilvo skausmų.

Kaip sumažinti šio augimo laikotarpio skausmą?

Specifinio gydymo ar profilaktikos nuo augimo skausmų nėra. Bet gali padėti švelnus masažas, raumenų tempimas, skausmingos vietos šildymas. Jei maudimas itin stiprus, kartais prireikia skausmą mažinančių vaistų. Vertinant nusiskundimą, svarbiausia, kad ryte pabudęs vaikas jaustųsi visiškai sveikas. Kitu atveju – tai, greičiausiai, kažkas rimtesnio.

„Taip pat yra svarbi subalansuota mityba ir poilsio režimas. Paaugliai dažnai linkę nesilaikyti įprastos rutinos, ilgai vakaroja, sėdi prie kompiuterio, „skrolina“ telefone. Jaunam žmogui reikia mažiausiai 8,5 – 9 valandų miego per naktį. Tačiau tyrimai rodo, kad tik 15 proc. jaunuolių naktimis miega 8 valandas. Be to, fizinis aktyvumas taip yra labai būtinas, norint maksimaliai padidinti kaulų tankį ir stiprumą augimo metu – svarbiausia, kad krūviai būtų tinkami“, – tvirtina gydytoja J. Prosianikova.

Kada tėvai turėtų sunerimti ir kreiptis į gydytoją?

Bet kuriam vaikui, kuris jaučia skausmą ryte ar dieną, šlubuoja arba kyla sunkumų normaliai bėgioti ir žaisti, reikia atlikti pilną medicininę apžiūrą. Šie negalavimai, greičiausiai, niekaip nebus susiję su augimo skausmais.

Pasikonsultuoti derėtų ir turint antsvorio. Tai papildomai apkrauna raiščių – raumenų aparatą. Maudimą kojose gali sukelti ir netinkamas kaulų formavimasis: skoliozė, plokščiapėdystė, įgimtos stuburo, klubo, kelių ar čiurnos sąnarių ligos.

„Jei jūsų vaikui skauda ilgą laiką, visą dieną, skausmas nepraeina ryte ir jį lydi netgi karščiavimas, diegia sąnarius, jei šlubuoja arba teikia pirmenybę vienai kojai, jaučiasi pavargęs, mažiau aktyvus nei įprastai – turėtumėte kreiptis į gydytoja, kad nepradelstumėte ligos pradžios. Kuo anksčiau bus nustatyta diagnozė, tuo lengvesnis ir veiksmingesnis bus gydymas“, – pažymi klinikos vaikų chirurgė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.