Vaikų kovą su vėžiu kasdien regintys žmonės: „Net maža auka sukuria didelį stebuklą“

„Mamų unija“ jau 15 metų globoja onkologinėmis sergančius vaikus ir jų šeimas. Labdaros ir paramos fondas rūpinasi šeimų, gyvenančių atokiau reikalingų ligoninių, apgyvendinimu, stengiasi sumažinti gydimo išlaidų sukeltus sunkumus. 2020 m. Vilniuje atsidariusiuose „Mamų unijos Šeimos namuose“ palaikymą rado dešimtys šeimų, o šiemet „Mamų unija“ atidarė reabilitacijos centrą, kuriame dar vyksta įkurtuvių darbai.  

Kineziterapijos kabinetas.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Kineziterapijos kabinetas.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Šeimos namai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Šeimos namai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-11-27 14:03

Tėvai akcentuoja saugios aplinkos ir palaikymo reikšmę 

„Mamų unijos“ savanorė Kristina sako, kad sergantiems vaikams ir jų šeimoms bet kokia pagalba yra vertinga, o ypač svarbus yra emocinis palaikymas.

„Šeimos namuose galime saugiai išlieti jausmus, pasidalinti skausmu ir patirtimi tiesiog prie arbatos puodelio. Žinau šio palaikymo ir paramos vertę, nes mūsų mažajai dukrai buvo nustatyta piktybinio naviko diagnozė, kai mergaitei buvo treji metai. Kai baigėsi aktyvus vaiko gydymas, Šeimos namų erdvė mūsų šeimai tapo sugrįžimo namo jausmo vieta. Čia galėjome susitikti su kitais tėvais, jausti bendrystę ir padėti vieni kitiems. Dėl to ir pati nusprendžiau tapti savanore, kad atsitiesusi padėčiau kitiems“, – kalba Kristina, kurios dukrelei jau pavyko įveikti vėžį.

Moteris įsitikinusi, kad po onkologinių ligų atsigaunantiems mažyliams yra labai svarbi reabilitacinė veikla. 

Nuo limfoblastinės leukemijos sveikstančios Gaudrės mama Jolita sako, kad vaikas ligoninėje praleido beveik metus ir po intensyvios chemoterapijos patyrė daug sunkumų.

„Kai į pagalbą atskubėjo „Mamų unija“, galėjome pasinaudoti naujojo reabilitacijos centro paslaugomis. Šiuo metu Gaudrė lanko kineziterapijos procedūras. Po kiekvieno užsiėmimo mergaitė pastebimai stiprėja, atsigauna“, – sako Jolita.  

Dar Gaudrei labai padeda hipoterapija (žirgų terapija). Pasak mamos, kai sunkumų patirianti dukra gali prisiglausti prie arklio, jį apsikabinti, pašukuoti, pajodinėti, ji stiprėja ne tik fiziškai, bet ir įgauna daugiau pasitikėjimo savimi, lengviau atsikrato slogių minčių. 

„Mamų unijos“ reabilitacijos centras – dar nebaigtas 

Pasak labdaros ir paramos fondo „Mamų unija“ direktorės Justinos Žukauskienės, sergančių vaikų poreikiai yra tokie pat kaip sveikų – jie nori žaisti, smagiai leisti laiką, mokytis ir bendrauti. Tėvams tampa lengviau, kai jie mato besidžiaugiančius, žaidžiančius savo vaikus. J. Žukauskienė akcentuoja, kad reabilitacijos centro veiklai ypač svarbus yra ergoterapeuto kabinetas: „Jūsų ir mūsų bendromis pastangomis galime sukurti tikrą stebuklą ir padėti vėžiu sergantiems vaikams“. 

Eglė Pašnik, „Mamų unijos“ reabilitacijos centro vadovė sako: „Mums yra įprasta atsikelti, valytis dantis, apsirengti, savarankiškai apsitarnauti. Tuo metu vaikams laikas po chemijos terapijų ligoninėje, ilgas gulėjimas savo lovelėse, sukelia begales sunkumų ir iššūkių. Grįžti į mokyklą, į darželius jiems yra sudėtinga. Jie ne taip gerai sugeba valdyti rankytes ar naudoti kalbėjimo dovana. Kad galėtume padėti su tuo kovojantiems vaikams, mums labai reikalingas ergoterapijos kabinetas, tai būtų dovana, padedanti mažiesiems susigrįžti į savarankišką, pilnavertį gyvenimą. Kiekvienas norintis padėti vaikams, gali prisijungti prie labdaros akcijos „McHappyDay“, kuri neabejingus žmones skatina šūkiu: „Aukok ir padėk jiems kovoti su vėžiu!“

Lengva prisidėti visiems 

Galimybes prie gero darbo prisidėti kiekvienam jau septintus metus kuria „Mamų Unijos“ ir greito aptarnavimo restoranų tinklo „McDonald‘s“ partnerystė. Tęsiamas bendradarbiavimas padeda kurti geresnę aplinką sergantiems vaikams. „Draugystė su „McDonald‘s“ padėjo sukurti daug gražių projektų, pavyzdžiui, pernai įrengta žaidimo aikštelė, kurią vaikai labai mėgsta. Šiemet kviečiame suremti pečius ir kartu įrengti labai reikalingą ergoterapijos kabinetą „Mamų unijos“ reabilitacijos centre“, – sako J. Žukauskienė. 

Pašnekovė įsitikinusi, kad ir naujas projektas pavyks, nes visuomenės palaikymas jau yra atnešęs milžiniškų pokyčių – įkurti veikiantys „Mamų unijos Šeimos namai“, kur vėžiu sergantys vaikai ir jų šeimos nariai gauna prieglobstį, reikiamą reabilitaciją ir visą kompleksinę pagalbą, kurios labai reikia. 

„McDonald‘s“ labdaros akcija „McHappyDay“ Lietuvoje rengiama nuo 2001 metų. Prieš metus vykusios akcijos metu drauge su restoranų lankytojais vaikų žaidimo aikštelės įrengimui buvo surinkta daugiau nei 10 tūkst. eurų.   

Šiemet per labdaros akciją „McHappyDay“ galima aukoti naudojantis „McDonald‘s“ mobiliąja programėle, kaip piniginę auką skiriant savo sukauptų taškų. Taip pat galima aukoti grynaisiais pinigais į dėžutes prie prekystalių restoranų viduje ir prie „McDrive“ kasų, restoranų vidaus kasose, savitarnos kasose, taip pat aukoti tiesiogiai per labdaros fondo „Mamų unija“ puslapį internete. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.